Benim sahsi fikrime gore hicbir bilgisayar oyunu frp olamaz, cunku karsinda kurallari belirleyen sey bir makinadir hayal gucu (eger boyle bir seyden bahsedilebilirse) en azindan azindan onumuzdeki 50 yil icinde bir insaninkiyle kiyaslanamaz. Bu yuzden frp ve rpg diye ayri dallar acmak gayet sacma geliyor bana. frp dedigin masaustunde oynanilir, yoneten kisi karakterden mantikli ama beklemedigi tepkiler aldiginda da onlari yasaklamadan oyunu devam ettirmeye calisir.
frp'nin ve rpg'nin acilimlarini kullanarak bir sey ispatlamak olanaksizdir, cunku bunlar zaten yanlis isimlendirilmistir. rpg = role playing game, yani rol yapma oyunu. peki siz nfs oynarken kendiniz mi oluyorsunuz, yoksa yaris eden bir pilot mu? quake oynarken kendiniz mi oluyorsunuz, yoksa olumden hic korkmayan, bilmem kac tane silahi ve mermiyi bir anda cebine atabilen bir deliyi mi? yada frp olarak bakarsak, starcraft ghost fantastik bir dunya degil mi? fantastik dunyalar sadece orta cagdan esinlenilmis yerlerse bana gore tum zamanlarin en guzel oyunu olan planescape torment frp degil mi?
arkadaslar, tanimlar uzerinde tartismaya gerek yok, tanimlar biz onlari nasil tanimlarsak odur, ama genel kullanima ve mantiga basvuruldugu zaman gorulur ki aslinda ne frp'nin orta cag olma zorunlulugu cok garip bir yanilgidir.
sen nasil tanimlarsin derseniz dedigim gibi bence frp sadece masaustunde olur, rpg de karakter gelisimi on planda tutulan oyunlardir. karakter gelisimi derken oynayan insanin zamanla oyunu daha iyi oynayabilme yeteneginden bahsetmiyorum, oynanilan karakterin oynayan kisi tarafindan secilen bir yonde gelismesinden bahsediyorum. bu da en azindan karakterlerin gelisimi bakimindan rpg'lere bir lineer olmama zorunlulugu katar. bunun yaninda bir cok rpg'de hikaye de lineer degildir, fakat bu zorunlu degildir.
Butun bunlar bir yana, eski rpgler nerede diyenler daggerfall'u rpg'ler arasinda saymamakla cok buyuk hata etmisler kanimca, zira frp'ye en cok yaklasan rpg daggerfall'dur (belki morrowind oldugu da iddia edilebilir). bundan baska planescape torment ile beraber gelen soulbringer baya guzel bir oyuna benziyor, 1 hafta icinde gelecek, oynayacagim, ilgilenen mesaj atabilir, biraz oynadiktan sonra yorum yaparim. ayrica vampire the masquerade de sayilmamis rpg'ler arasinda. might and magic 6 kesinlikle oynanmasi gereken bir rpg'dir kanimca. ayrica vampire the masquerade bloodlines da beklenmelidir, sabirsizlikla beklenmektedir (allahim lutfen mahfetmesinler guzelim oyunu, fps'ye cevirmesinler ne olur).
Sacrice bir strateji oyunudur ama o kadar guzeldir ki neredeyse onu bile rpg'lerden sayacagim

, oynamadiysaniz kesinlikle deneyin derim. Su an aklima baska bir oyun gelmiyor ama kesin unuttuklarim vardir, neyse onlari da baskalari doldursun artik
Hepinize iyi gunler.