Konu
Eski 16-10-06, 22:39   #29 (permalink)
Orachima
Cool Member

Orachima Avatar

Katılım tarihi: 24.02.05
Nereden: Ankara
Selamlar...

Konuya biraz teknik detay katmak istedim izninizle (çizmeye üşeniyorum, yazarak anlatabilirim umarım):

Alternatif akım sinüzoidal eğrisi şeklindedir; zamanla düzgün değişir ve max. ve min. değerler alır... Adaptörün görevi bu akımı sabitlemektir... Bunu da kapasitör (=kondansatör) adı verilen elektronik parçalar vasıtasıyla yapar... Alternatif akımın artma sürecinde akım emilir, azalma sürecinde ise emilen akım geri bırakılır... Böylece doğru akım adını verdiğimiz sabit, zamanla değişmeyen akım elde edilmiş olur... Her adaptörün dayanabileceği belirli voltaj değerleri vardır (tolerans)... Fazlasında halk arasında "adaptör patladı" denir... Voltaj değerlerini düzenleyen transformatör konusuna hiç girmiyorum... Yani işler biraz karışık, isteyen ikinci dönem dersanede derslerime girebilir bu işin teorisini detaylarıyla öğrenmek için... (ukala mode : on, öğreten adam mode : on)

Diyeceğim şudur ki: teorik olarak, aşırı durumlarda diz üstü bilgisayarlar da zarar görebilir... İstatistiksel olarak bu durumun az görülmesi, adaptörde kullanılan malzemenin kalitesinden kaynaklanıyo olabilir...

Ben şahsen pil hep takılı iken kullanıyorum benimkini... ADSL aldı alalı 7/24 açık notebook ve ben evde yokken elektrikler bazen gittiği için torrent downloadları yarıda kalsın istemiyorum... Bir nevi UPS gibi görüyorum ben pili kendi özel durumum içinde... ADSL almadan önce hep pilsiz, fişe takılı kullanmakta idim oysa ki (malım kıymetlidir de )... DivX çılgınlığı pili gözden çıkarmama neden oldu sanırım... Yine de değer ama...
Orachima çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver