Konu
Eski 11-02-07, 13:18   #1 (permalink)
e-diablo
Moderator

e-diablo Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 24.10.02
Nereden: Hell Garden
Windows Vista, XP'ye Karşı

Tomsta ki amcalar oturmuşlar ve gereksizlik abidesi bir inceleme ve karşılaştırma yapmışlar. Konunun özeti yukarda ki başlık zaten. Bu amcamlar Türkiyenin hatta dünyanın en büyük BT sayfalarından ve toms üzerinde nasıl böyle saçma bir araştırma yazısı yazılmış hala anlamış değilim. İncelemeyi komple okumak istiyenler için linki veriyorum.

Windows Vista, XP'den Hızlı Mı? - Windows Vista, XP'ye Karşı: İki İşletim Sistemini Karşılaştırdık - Tom's Hardware Guide - Türkiye - Nasıl Yapılır?

Click the image to open in full size.Click the image to open in full size.

Peki bu karşılaştırmayı saçma ve gereksiz kılanlar nelerdir ?.

1.) İşletim sistemi bu şekilde ölçülmez. İşletim sistemini muadili olan bir sistemle karşılaştırısınız bir önceki versiyonla karşılaştıramazsınız.
2.) Yukarda kine bağlı olarak işletim sistemleri çıktıkları zaman ki donanımlar kullanılırsa sonuçlar mantıklı ve kayda değer olacaktır. Zamanımızdan yıllar önce çıkmış bir işletim sistemini yine o günün donanımlarını kullanarak test edersiniz bu günkini bu günkiyle.

Yukarda ki iki sebe bağlı olarak yapılan inceleme ve testler tamamiyle saçma ve gereksizlikten başka bir şey değil. Heleki Vistanın yeni çıkması bir çok sürücünün beta ifadesinden yeni kurtulmuş olması, bu kurtulmanın binlerce değişik donanımlarla oluşturulan pc lerde bile sorunlar ve hız kayıpları oluşturabileceğini düşünürsek testin çıkartacağı sonuçlar kesinlikle aldatıcı ve yanıltıcı olacaktır. Hele ki binlerce satır koddan oluşan işletim sistemlerinin karşılaştırılmasın da sp2 seviyesine yükselmiş bir işletim sistemin stabilitesinden gelen hız ve güvenliği yeni doğmuş bir işletim sistemi ile kesinlikle karşılaştıramazsınız.

Madem karşılaştırma yapacaksın o zaman Windows Xp ye makine bulmak lazım bu makina max 512 mb ramli 80 gb sata diskli fx5200 civarı ekran kartı olan p4 1.5 GHZ civarı bir işlemcisi olan bir makina olmalı çünki yıllar önce xp ilk çıktığında bunlar ya da daha düşük donanımlar vardı. Bu sistemler sağlanır ise yaptığınız iş bir işe yarar ve işletim sisteminin çıktığı günki donanımlar göre kıyas yapar ve hız sonuçlarına varırsınız bu doğru yaklaşımdır.

Şimdi ise yukarıda zamanında yüksek maliyetlere maal olan ve bu maliyetin muhtemelen ek donanımlarla 1.5 milyar civarında olacağını hesaplarsak bu gün bu paraya neler alırız bir bakalım. Ram olarak 2gb DDr2 yeterli olur Disk olarak sata2 raid0 80*2 işimizi görür işlemci olarak Amd M2 nin orta versiyonlarından birisi yeter.

Bundan 5 sene evveline dönersek o zamanlar Win98 in Xp yi katladığını görürüz ya da Win2k nın ama bu döneme gelince durum değişir tam tersine döner, nedeni nedir ? basit artık Win98 için sürücü bile üretilmiyor bundan beş sene sonra Xp ve Vista arasında ki durumda böyle olacak.

İşte işletim sistemi testi böyle yapılır. Her ne kadar Windowsun masa üstü sistemlerini sevmesemde yiğidi öldür hakkını yeme diyede bir laf vardır. Gereksiz incelemenin linki yukarda isterseniz bir bakın.

En son e-diablo tarafından düzenlendi: 11-02-07 saat 13:35
e-diablo çevrim dışı