Konu
Eski 23-02-07, 02:27   #1 (permalink)
HardwareGeek
Senior Member

HardwareGeek Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 13.10.06
Nereden: cennetten uzakta...
PC'de oyun fikri? kötü bir şaka...

Konsol oyunları aldı başını gidiyor. Sanırım en büyük nedenlerden biri lisanssız kullanım nedeniyle PC oyun piyasasında karların daha düşük olmasının etkisi. Neyse bu yazıda nedenler üzrinde durmuycam.

Konsol'dan PC'ye uyarlanmış oyunlardan tam anlamıyla usandım, bir sürü hata, yanlış kodlar, kötü optimizasyon, hatta bazen sıfır optimizasyon seçeneği.. Güçlü bir sisteminiz var; ama performansınız sürünüyor. Sebebi hiç de kaliteli grafikler falan değil. Düpedüz kötü uyarlama. PC'nizi oyun oynamak amaçlı toplamayın, oyun için gidin bi konsol alın. İşin suyunu çıkardılar iyice. X850XT kartınız var; ama sırf shader modeli 3.0 olmadığı için bazı firmaların çıkardığı oyunları oynayamıyorsunuz. Senede bir ekran kartı değiştirmek zorunda mıyız? Zaten onun da hayrını görmüyoruz. Kötü kodlanmış, belki bilinçli olarak, kurulu olduğu sistemin hakkını çoğu zaman veremeyen bir sürü oyun var piyasada. İyi örnekleri gördükçe bu safsata oyunların foyası iyice meydana çıkıyor. Geçmişte haddini bilmeyip çok uçuk sistemler isteyen nice oyunları belirtilen minimumun 3-4 katı düşük performanslı sistemlerde çalıştırdığımı bilirim. Bugünde çok var piyasada böyle oyunlar. Ama artık gerek ekran kartı üreticeleri, gerekse oyun üreticileri (aralarındaki muhtemel ittifkla, hakkaten düşünüyorum artık böyle bir ihtimali) bize senede bir donanım yeniletmek istiyorlar ve sürekli geliştiriyorlar kendilerini bu konuda. X850XT kartınız bir anda çöp oluveriyor mesela, üstündeki asıl çöp x1600ler varken.
Muhtemelen konsol üreticeleri ve oyun üreticileri arasında da çok güçlü bağlar var. PCleri bariz olarak kendilerine rakip istemiyorlar ve bugün bu gerçek olmak üzere. Hemen her oyunu önce sinemada(konsolda) sonra televizyonda(PCde) görmek alışıldık bir şey oldu. Yola PC oyunu olarak çıkıp, seriye salt konsol oyunu olarak devam eden pek çok oyun var piyasada bugün.

Oyun performansı için her sene sistem yükselteceğinize, alın bi konsol en az 3-4 yıl başınız ağrımasın. Ben aslında PCleri oyun konusunda konsollardan üstün gören biriy(d)im. Ama Microsoft dahil üreticelerin büyük kısmı konsola kayıyorlar. PCler artık düpedüz ikinci planda, rekabet ve ilgi artık konsol piyasasında. PC oyunlarına kimse gereken emeği ve itinayı harcamıyor artık neredeyse. Ve artık PC'de oyun oynamanın tam bir şaka olmaya başladığını görüyorum. Grafik performansı için bir daha asla PC donanım yükseltmesine gitmiycem. Ben bu oyunda yokum bundan böyle...
Bilen ve bildiğini bileni takip et
HardwareGeek çevrim dışı