Öncelikle biraz geç kaldığı için bu inceleme herkesten özür diliyorum ancak fotoğraf makinesi yeni ulaştı elime. Herneyse biz monitöre dönelim...
Yeni PC toplamamla birlikte emektar Philips 17’’ CRT monitörden kurtulmanın zamanı gelmişti artık. Uzunca bir süre araştırma süreci geçirdim bolca kullanıcı yorumu okudum. Bana en uygununun 22’’ geniş ekran olduğuna karar verdim. Arkadaşlar yeni monitör alacak arkadaşların dikkatine: Bu saatten sonra 4:3 bir 19’’ LCD monitör almak kesinlikle ölü yatırım. Çünkü bütün oyunlar artık geniş ekran desteğiyle geliyor zaten bunun yanı sıra bütün video formatları zaten geniş ekran bu bakımdan yukarı ve aşağılarda boşluk payı neredeyse hiç olmuyor ve videoları tam ekran izlemenin keyfine varıyorsunuz. Halbuki 19’’ 4:3 lerde alttaki ve üstteki boşluklar oldukça büyük bir alanın kullanılamamasına sebep oluyor videolarda. Heleki geniş ekrana alıştıktan sonra vazgeçemiyorsunuz eğer evinizde geniş ekran TV’niz varsa alışma süreciniz sandığınızdan daha kısa sürecektir. Yıllarca CRT kullandım ancak aldığım gün içinde gözüm alıştı monitöre bu bakımdan bir korkunuz olmasın. Ayrıca bildiğim kadarıyla geniş ekran üretiminde panelin oranları sebebiyle fire daha az oluyor dolayısıyla maliyeti de daha az. Bu sebeple 19’’ geniş ekranı 19’’ kareden daha ucuza, 22’’ geniş ekranı ise kaliteli bir 19’’ fiyatına alabilirsiniz.
Boy meselesine gelecek olursak geniş ekranda 3 boy alternatifimiz var uygun maliyetli: 19’’, 20.1’’ ve 22’’. Bunlara 24’’leride katabiliriz ancak bunların fiyatı biraz uçuk oyüzden bu üçü arasından seçim yapmamız gerekli. Bu noktada tamamen kişisel görüşüm devreye giriyor ve 19’’in çok basık olduğuna karar veriyorum. Geniş ekran formatında olması yüzünden 19’’ karelerden daha alçak benim gözüme hitap etmedi açıkçası. 20.1’’ler daha iyi ancak onların fiyatı da 22’’ler ile neredeyse aynı. Aradaki çok az fiyat farkına değer diyerek 22’’te karar kıldım. Öyle gözünüz korkmasın çünkü hayvani bir büyüklüğü yok. Eğer 17’’den geçiyorsanız benim gibi ilk birkaç gözünüze büyük gözükebilir ancak alıştıkça hiçte okadar büyük olmadığını anlıyorsunuz
Şimdi asıl meseleye geliyoruz peki hangi monitör? Benim arasında kaldığım 3 monitör vardı bunlar: Samsung 226BW, Viewsonic VG2230WM ve HP W2207. Öncelikle VG2230WM ile 226BW’yi yanyana görme fırsatım oldu ve Viewsonic anında elendi

Çünkü Samsung’un renk doygunluğu kontrastı vb. kesinlikle daha iyiydi. Kalibrasyon diye düşündüm ancak internetteki çoğu incelemede bu görüşümü destekler nitelikteydi dolayısıyla viewsonicten vaçgeçtim. O sırada bir iki yerde HP’nin incelemesini okudum ve Samsung ile karşılaştırma fotoğraflarına bakınca HP’nin daha iyi olduğunu gördüm. Uzun zaman araştırma yapan arkadaşlar bilir Samsung 226BW modelinde, inceleme yapılacak yerlere kendi üretimi kaliteli panellerden gönderirken Türkiye’ye Çinli Chi Mei’nin panellilerini Avrupa’ya ise Chi Mei’den iyi Samsung’tan kötü olan AU Opteronicsin panellilerini ithal etti. Yabancı forumlarda S panel’in bariz bir biçimde daha iyi olduğunu okudum. Samsung’un bu tavrından oldukça huylandım bende bu yüzden Samsung monitör yerine Samsung üretimi panel kullanılan HP W2207 almaya karar verdim. HP’nin 22’’liğini, açık hiçbiryerde bulamadım ancak showroomlarda 19’’likleri vardı ve parlak ekran olmasından dolayı sanırım çok daha güzel göründü bana bende DFS’ten 22’’liğinin siparişini verdim ertesi gün elimdeydi.
Şimdi beni en çok düşündüren olay monitörün parlak ekran olmasıydı. Almayı düşünenlerin de en çok kafasını kurcalayan olay bu sanırım. Fotoğraflarını da koyucam zaten orda da görüceksiniz parlamanın ne miktarda olduğunu. Arkadaşlar parlak ekran olayı çok göreceli kişiden kişiye nerde kullanacağınıza göre bu monitörü değişebilir. Benim odamın perdesi herzaman kapalıdır ve ışıkları hiç yakmam dolayısıyla zifir karanlık bir ortamda kullanıyorum. Eğer gün ışığı alan bir ortamda video filan seyretmeyi düşünüyorsanız kesinlikle uzak durun bu monitörden. Karanlık ortamda monitör çok koyu bir görüntüyü gösterdiğinde bir miktar parlama yapıyor ama kesinlikle rahatsız edici düzeyde değil. Karanlık ortamda parlama CRT kadar diyebilirim. Aydınlık ortamda bir miktar rahatsız edici olabilir ancak. Gerçi ben gün ışığında da kullanıyorum rahatsız etmiyor gözünüz alışıyor ancak parlak ekran olmayan bir LCD gün ışığında kesinlikle daha verimli olacaktır. Karanlık ortamda ise tam tersi parlak ekranın canlılığı gözlerinizi kamaştırıyor tek kelimeyle.
Özetlemek gerekirse parlak ekran olması duruma göre avantaj veya dezavantaj olabilir eğer aydınlık ortamda kullanacaksanız tavsiye etmem.
Gelelim monitörün performansına...Yanyana görme şansım olmasa da renklerin gördüğüm bütün monitörlerden daha iyi olduğunu iddia edebilirim sanırım

Parlak ekran olmasının avantajıyla renkler tek kelimeyle inanılmaz ve çok canlı. Tepkime süresi monitörün 5 yani oyunlar videolar için yeterli düzeyde zaten hiçbir şekilde ghosting vb. rastlamadım. Ayrıca şunuda belirteyim siyah rengi diğer bütün LCD’lerden siyah gösteriyor

. Video, oyun performansı muhteşem zaten. Lost’un divxleri ile deneme yaptım eğer yakından seyretmeye kalkarsanız kareleşme dikkatinizi çekiyor ancak 1.5-2 mt’den sonra farketmiyorsunuz zaten. Pcnet dergisinden çıkan Xbox360 HD videolarını deneme şansı buldum ve tek kelime ile bunlarda muhteşemdi. Kalibrasyon ayarını ister monitör üzerinden ister cd ile birlikte gelen HP MyDisplay yazılımından yapabiliyorsunuz. Henüz bir kalibrasyon ihtiyacı duymadım. Kalibrasyon menüsü ise oldukça basit standart kontroller ve video, text gibi hazır ayarlar. Hazır ayarlar oldukça farkettiriyor zaten iki farklı modda fotoğraflar çektiğim oldu aradaki farkı anlarsınız. Bu yazıyı ise text modunda yazıyorum ve yazılar çok net hiçbir sorun yaşamıyorum. Backlight ise çok az var monitörde ancak kesinlikle rahatsız edici değil.Monitörün boy ayarı hem avantaj sağlıyor hem dezavantaj. Avantaj sağlıyor çünkü oldukça esnek bir yapısı var bu sayede hem yüksekliğini ayarlıyabiliyorsunuz hem öne arkaya açısını değiştirebiliyorsunuz. Dezavantaj sağlıyor çünkü esnek boy ayarı arkasında ölü alan yaratıyor. Eğer masanız duvara yaslı değilse sorun yaratmaz ama benim gibi yaslıysa monitör biraz önde kalabilir. Hoparlörlerine gelecek olursak fazla birşey beklemeyin derim herhangi bir monitörün hoparlörleri nasılsa bununda öyle. Ek olarak monitörün yanına iki tane usb portu koymuşlar ben kullanmıyorum ancak yinede pratik bir özellik

Monitörün yan panelleri parlak, benim gözüme çok şık gözüktü ancak parmak izi bırakabiliyor eliniz sürekli monitörün üzerinde bulunmasın bu yüzden

. Monitörün üst kısmında bulunan güç tuşundan ise yine çok şık bir turkuaz rengi ışık saçılıyor

Ayrıca ayakların yanında güç, usb ve dvi kablolarını saklayabileceğiniz ufak bir çıkıntı var ki bu oldukça işe yarıyor kablo dağınıklığını önlüyor.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar sizler sordukça yanıtlamaya çalışırım. Oldukça uzun yazdım farkettim ancak alıcaklar için akıllarda soru işareti kalmasın istedim okuyacaklara kolay gelsin şimdiden

Monitörün özelliklerini de yazalım madem okadar yazdık
İçinden çıkanlar:
1 adet dvi kablo
1 adet vga kablo
1 adet monitör üstündeki hoparlörler için ses kablosu
1 adet güç kablosu ve 1 adet usb kablosu
Display size 22-inch (55.9 cm) wide diagonal and viewable image
Display type Thin-Film Transistor, Liquid Crystal Display, Active Matrix
Pixel pitch 0.282 mm
Refresh response time 5 ms (on-off)
Display brightness 300 cd/m2 (typical)
Contrast ratio 1000:1 (typical)
Video input connector Digital (DVI-D with HDCP) and Analog (15-pin D-sub VGA)
Speakers and microphone Integrated Rear Facing active speakers (2 x 2W / channel) with front volume control 2 High-speed 2.0 USB input (1 output to connect to a PC)
Display viewing angle 160° horizontal, 160° vertical
Display moving angle Swivel, vertical Tilt range from -5 degrees down to 30 degrees up, height adjustment from 37.1 cm to 48.1 cm (11 cm range), and screen 90% rotation (pivot function); standard 4 hole pattern 100mm x 100mm screw wall-mounting option (removable pedestral)
Display resolution 1680x1050 @ 60Hz max
Horizontal scan rates 48 to 76Hz vertical, 24 to 82KHz horizontal
Plug and play Yes
Faceplate treatment HP BrightView Technology
Physical security Kensington lock ready(sold separately)
User controls Switch Video Input, Brightness, Contrast, Image Control, Color, Quick View, Language, Management, Information, Factory Reset, Exit
Box content Monitor, AC power cord (1.9 m), DVI cable (1.8 m), VGA cable (1.8 m), audio cable, USB cable, documentation CD, and Limted Warranty Card
Power
Power supply type Internal AC Adapter
Power consumption 65 watts maximum in operating mode; 2 watts max in power saving mode
Other information
Compliance industry standards CE Marking, SEMKO, CISPR, VCCI, MIC, CSA, ACA, Energy Star, ISO 13406-2 pixel defect guidelines, MPR-II, FCC approval, Windows certified, UL listed
Operating temperature range 5°C to 35°C, 20-80% non-condensing Relative Humidity
Fotoğraf makinesiyle güzel fotoğraflar çekemedim ancak çektikçe koymaya çalışıcam.