Bir alışveriş sitesinde biriken puanlarım yüzünden kullandığım HD3850 ekran kartıma bir fan almak istedim.GX815 ‘in bir alt modelini Powercolor firması kendi ürünlerinde kullanmıştı.Fakat o modelde ısı sensörü olmadığı için kart üzerindeki fan devamlı yüksek devirde dönüyor ve daha fazla ses çıkartıyordu.Bu ürünün toplam 8 incelemesini okudum.5 ‘i editör incelemesi diğer 3′ü ise kullanıcı incelemesi.8 incelemenin hiçbirinde olumsuz bir yazı okumadım.Birde kendim incelemek istedim…
Kutu içeriği hemen hemen tüm ekran soğutucularının içeriği ile aynı sayılır.2 farklı türde vida var.Kısa vidalar crossfire ya da SLI kullanıcıları için,uzun vidalar ise normal montaj için.Bellek soğutucuları tamamen alüminyum ve toplam 8 adet.Bellekler sadece 1 kullanımlık olduğu için montaj sırasında bellek üzerine ilk hamlede yapıştırmaya çalışmayın.Dışarıya taşırmadan yavaş yavaş bastırın.
Soğutucu fanının çalışması için 3 pinlik bir giriş var.Fakat HD3850 üzerinde ise 4 pinlik bir giriş var.O nedenle soğutucu ile beraber gelen girişi anakart üzerine takmanız gerekiyor.Ayrıca 3 pin olduğu için HD3850 ‘nin fan dönüş hızını Rivaturner ya da başka bir program üzerinden ayarlayamıyorsunuz.Soğutucu ,sistem yüküne göre dönüş hızını ayarlıyor.
Kart üzerinde 8 adet bellek bulunuyor. Montaj öncesinde işlemci üzerindeki termal macunu tamamen temizlemeyi unutmayın.
Montaj işlemi son derece kolay.Crossfire sisteme sahip olmadığım için uzun vidaları kullandım.Soğutucuyu aynen resimdeki gibi ters yatırın ve uzun vidaların kısa kısmını deliklere çevirerek sabitleyin.
Montaj sırasında ilk önce bellek soğutucularını yapıştıracaksınız.Tüm işlemlerin ardından görünüm aşağıdaki gibi olacaktır.
Soğutucu ,bellek soğutucularına temas etmiyor.Ürünün uyumlu olduğu modellerde AMD HD serisi gözükmüyor ama gördüğünüz gibi sorunsuz bir şekilde montajı bitirdik.
Kartın kendi üzerindeki soğutucunun ısı değerlerini almayı unuttum ama internet üzerinden pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz. GX815 gerçekten çok güçlü bir soğutucu.Kartı hızaşırtma ile hemen hemen limitine kadar yükselttim.Bekleme durumunda kartın dönüş hızı 1200 rpm civarı ve ısı değeri aşağıdaki gibi.Eski fan tam dönüş hızında kartı 35-36 derece arası tutabiliyordu.GX815 ise henüz 1200rpm’de fakat kartın ısısı 30 -31 derece arasında oynuyor.Ses konusunda ise sadece şunu söyleyebilirim;eski fandan gelen ıslık sesi ve uğultu ,GX815'te kesinlikle duyulmuyor.
Kaynak
Fiyat:// 57-62 ytl .