Konu
Eski 13-02-08, 00:59   #1 (permalink)
gOkO
Moderator

gOkO Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 10.04.04
Nereden: on hm multi cpu
Blog Mesajları: 3
ASUS EN 8800GT 1GB inceleme

Asus firması donanım sektöründe oldukça iyi bir yerde olan ve ürettiği pc bileşenleriyle adından sıkça söz ettiren büyük bir firma.

Bugün inceleyeceğimiz ürün asusun 1gb lık ddr3 belleklere sahip 8800gt(g92) gpu su taşıyan ekran kartı.

Çoğunuzun ne gerek var 1gb ekran kartına dediğini duyar gibiyim ve size hak veriyorum.Ancak sipariş ettiğim zotac 8800gt alış-veriş yaptığım firmanın elinde olmayınca sabırsızlığımdan dolayı ellerinde olan bu modele yöneldim.Kart gelmeden gereksiz olduğunu düşünmüştüm ancak kartı elime alınca verdiğim parayı hakettiğini rahatlıkla söyleyebilirim
Kart 8800gt nin standart hızlarına sahip yani fabrika çıkışı o/c lu değil.Ancak kartı ayrıcalıklı yapan özelliği asusun özel soğtucusu.Asusun glaciator adını verdiği bu soğutucu oldukça büyük.Yazımızın ilerleyen bölümlerinde soğutucuya değineceğiz.Şimdi kartın teknik özellik tablosuna bir göz atalım.

Asus 8800GT 1gb
Üretim 65 nanometre 754 milyon transistör
Çekirdek hızı 600MHz
Paralel işlemci hızı 1500MHz
Paralel işlemci sayısı 112
Bellek hızı 1800MHz
Bellek miktarı ve tipi 1GB GDDR3
Bellek arabirimi 256-bit
ROP sayısı 20
Arabirim PCI Express 2.0
DirectX versiyonu 9 ve 10

Görüldüğü üzere kartın 1gb belleği dışında standart gt lerden teknik bir farkı yok...

Gelelim kartımızın kutusna kartın kutusu çok büyük.Hatta gereğinden fazla büyük.

Kutu oldukça güzel tasarlanmış ve ön kapağını açınca özelliklerin sergilendiği bir bölüm çıkıyor karşımıza.

kartın kutusu büyük ama ne yazıkki içerik Asusa yakışmayacak kadar zayıf.Hediye olarak sadece deri bir cd çantası geliyor bunun dışında oldukça cimri.

Ancak kartı elime aldığımda kutu içeriği benim için birdenbire önemsizleşti.Zira kart oldukça güzel tasarlanmış.Karta baktığımızda ilk gözümüze çarpan kartın asus tarafından özel tasarlanmış soğutucusu oluyor.Soğutucu oldukça büyük ve bakır tabanlı geniş aleminyum yapraklardan oluşuyor.kartın genel görünüşü oldukça hoş.

ayrıca kartın arka tarafında güç transistörlerini soğutmak için asus amblemli bir pasif soğutucuda hazır bulunuyor.Kartın soğutucusundan bahsetmişken, soğutucunun sadece gpuyu serinlettiğini ram yongalarına temaz etmediğini belirtelim.Bu hızaşırtma için olumsuz ancak yapraklardan süzülen havanın direkt ramlere üflendiğini unutmayalım.Bu azda olsa ramleri ferahlatacaktır.Kartın soğutucusu 2 slot işgal ediyor buda standart 8800gt lerde tek slot olduğu düşünülürse olumsuz bir özellik.

Önceki kullandığım sapphire x1950pro 512 mb ekran kartı ile yanyana çekilmiş fotolarına göz atalım.

kartların uzunlukları aynı ve pbc ler birbirine çok benziyor.Sapphirenin baskı devrelerini gizleyen ve tek slot kaplayan soğutucusu kartı gizliyor.

kartın fiziksel yapısı hakkında söylenecekler bu kadar.

Önceki ekran kartım ati marka olduğu için sıkı bir driver kaldırma işleminden sonra kartı takıp kullanmaya başlıyoruz.Kart 6 pinlik pci-e ek güç kablosuna ihtiyaç duyuyor.

Kartı ilk taktığımızda oldukça sessiz olan fan dikkatimizi çekiyor.Fanın sesi masaüstünde neredeyse hiç duyulmuyor.Bilindiği üzere standart 8800gt lerde bu oldukça şikayet edilen bir konu.

Kartımızla birlikte gelen driver cd sini takıp ilk önce driverleri kurdum.Diğer yazılımları kuramadım ancak standart hizlarda 3dmark 06 testi aldım.Ayrıca kurar kurmaz crysise girdim ve yüksek ayarlarda biraz oynadım.Oyun genel olarak 35-40 fps devam etti.detaylı oyun testlerine ilerleyen günlerde yer vereceğim.Ancak taze taze 3dmark06 testini sizlerle paylaşmak isterim.
http://img219.imageshack.us/img219/4...0gt3d06bp6.jpg

kart default hızlarda 12k barajını rahatlıkla aşıyor.Kart standart hızlarında ancak işlemci 3.6 ghzde.Arka planda çalşan programları ve xp nin oldukça yıpranmış olduğunuda belrtirim.

Kısacası kart oldukça güzel ancak crysiste atinin daha iyi görüntü kalitesi verdiğini söylemeden edemeyeceğim.Bu benim görüşüm tabiki ama ilk gözlemlerim böyle.Güncel sürücülerle daha detaylı oyun testlerini önümüzdeki günlerde eklerim Allahtan birşey olmazsa.Ancak kart gerçekten beni memnun etti.

Herkese iyi forumlar....
ERBAA'LI
"TÜRK OL TÜRK HİSSET TÜRK YAŞA Kİ GERÇEK TÜRK OLASIN"

En son Blow-II tarafından düzenlendi: 13-02-08 saat 18:04 Sebep: büyük resim link olarak bırakıldı
gOkO çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver