Bu sayfada Audio/Video/Grafik Tasarım kategorisindeki Grafik Tasarım forumunda Solidworks anlatımı 1 başlıklı konu tartışılıyor; Merhaba arkadaşlar önümüzdeki birkaç postta sizlere Solidworks programının 2003 versiyonunu elimden geldiğince tanıtmaya çalışacağım. Versiyonlar arasında bileceğiniz gibi devasa farklar ...
Merhaba arkadaşlar önümüzdeki birkaç postta sizlere Solidworks programının 2003 versiyonunu elimden geldiğince tanıtmaya çalışacağım. Versiyonlar arasında bileceğiniz gibi devasa farklar yok sadece bir kaç ana fonkisyon ve yanı sıra eski fonksiyonları kolaylaştırmak için ufak değişiklikler. Bu yüzden 2003 ü öğrenen bir kişi ileriki versiyonları rahatlıkla kullanacaktır. Fakat öncelikle pekiştirmemiz gereken bir kaç kavram olacak. Tabii ki yanısıra bir adet lisanslı Solidworks 2003 programına ihtiyacımız olacak.
3 Eksen : Gerçek eksenler X, Y, Z olmak üzere 3 tanedir. X (sağa-sola) Y (İleri-geri) Z (yukarı-aşağı) Örn: Dikine bir silindir oluşturmak istersek X ve Y eksenlerinde bir düzlemde daire çizip, Z ekseninde 3. boyutunu veririz.
Planar surface : Sketchleri açabilmek için planar surface (düzlemsel yüzey) ve ya plane (düzlem) e ihtiyacımız vardır. Kimi zaman bir vertexe tıklayıp sketch açtığımızda da otomatik olarak plane koyar ve sketchi plane üzerine açar.
Bu kavramları öğrendiysek diğer anlatımlara geçelim zira anlamadan geçersek birşeyler oluşturmak her seferinde eziyet olacaktır.
Mühim olan forumda böyle dökümanların bulunması. Bir uygulamanın kullanılması hakkında en temel bilgileri bulmak bazen çok zor olabiliyor. Google örümceği devamlı bizim forumda dolaşıyor. Bu konuda yardım arayanlara gelecek te de olsa faydan dokunur.Bence vaktin oldukça anlat.
Bu dünya bir kuyu havasız çömlek
Daralıyorum!
Kelime manayı boğan bir gömlek
Paralıyorum!
ALLAH ismi varken lügat ne demek
Karalıyorum!
Kapımı,buyursun diye o melek
Aralıyorum! !
Sketch : Kroki, izdüşüm ve ya 2 boyutlu çizim denebilir. Sketchten sonra "Features" dediğimiz araçları kullanarak üçüncü boyutu vereceğiz. Bu yüzden Solidworks'te sketch olmadan 3D data olmaz diyebiliriz. Kimi diğer programlarda mouse ile 3 tıklamada (3 nokta vererek düzleme oturmuş) küp, silindir, prizma vs. gibi şekiller çıkarılabilir. Solidworks'te benim bildiğim kadarıyla böyle bir opsiyon yoktur.
Unutmamamız gerekn bir nokta; sketch açmak için planar (düzlemsel) yüzeye ihtiyacımız vardır. Düzlemi ve ya plane'i yakalayamazsak sketch açamayız.
Features : Gelişmiş sketcher'dan sonra kimi zaman 3. boyuta geçmek kimi zaman ise 3 boyutlu çizime eklentiler yapmak için kullanılır. Radius, chamfer gibi opsiyonlar eklentiler için; Extrude, Cut-Extrude gibi işlemlerde gövdeleri oluşturmak için kullanılır.
İki çeşit çizim çalışması vardır. Surface ve ya Solid. Ben surface olarak değil de solid olarak çalışırım. İlerleyen çizimlerde bunların farklarını avantajlarını daha iyi anlayacağız. İçine girdikçe anlayacağınız bir diğer konu ise bu çizimlerdeki son duraktır. Son durağınızı belirleyen ana etkenler; yetenek, zaman ve tabiiki kullandığınız sistemdir
Programda 3 Ana mod vardır. Part (Parça), Assembly (Montaj), Drawing (2B çizim, teknik resim). Biz partla ilgileneceğiz ve part içinde tasarımlarımızı yapacağız. Assembly'de yapmamız gerekirse montajı yapacağız. Drawingi de dermanım kalırsa anlatırım Drawing ise 2 boyutlu çizimdir.
Basit tanıtımın ardından artık yeni bir başlık altında 3D çizime geçiyorum.