Anasayfa |  hABERLER |  gALERi |  bLOGS |  Üye Ol | 
bLACKBOX |  sOSYAL gRUPLAR |  oYUN |  Etiketler | 
Kullanıcı Adı
Şifre
Beni Hatırla

hARDWAREMANIA fORUM’larına Hoş Geldiniz!
Merhaba, şu anda forumlarımızda ziyaretçi statüsündesiniz.
Forumlarda yeni konu açmak, soru sormak, blog, galeri gibi izin gereken özelliklerden yararlanabilmek için "Kayıt" olmanız gerekmektedir.

Eğer mevcut şifenizi kaybettiyseniz "burayı" kullanabilirsiniz. Kayıt sırasında bir problem ile karşılaşırsanız, lütfen bizimle "Kontak" kurun.
» hARDWAREMANIA > Donanım > Ekran Kartları »

ATI ekran kartının core ve bellek hızı nasıl düşürülür?

Bu sayfada Donanım bölümü içerisindeki Ekran Kartları forumu altında ATI ekran kartının core ve bellek hızı nasıl düşürülür? başlıklı konu tartışılıyor. Tartışılan konu "Arkadaşlar, benim ATI Mobility Radeon 9700 Pro ekran kartı kullanan bir notebook'um var. Bunun core ve bellek hızını (saat frekansını) ..." şeklinde özetlenebilir....

LinkBack Konu araçları |  
Eski 30-05-06, 14:57   #1 (permalink)
TeknO
Gold Member

TeknO Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 06.01.04
Nereden: İstanbul
Question ATI ekran kartının core ve bellek hızı nasıl düşürülür?

Arkadaşlar, benim ATI Mobility Radeon 9700 Pro ekran kartı kullanan bir notebook'um var.
Bunun core ve bellek hızını (saat frekansını) düşürerek daha ılık çalışmasını sağlamak ve aküde çalışma süresini uzatmak istiyorum.

- Ekran kartı core ve bellek hızını düşürmek için hangi yazılımı kullanmalıyım?
- Orjinal ATI sürücülerini mi kullanmak gerekiyor yoksa modifiye edilmiş mi kullanmak lazım? Eğer modifiye edilmiş ekran kartı sürücüsü kullanmak gerekiyorsa, bu nedir ve nereden download edilir?
- Bu yazılımın nasıl kullanılacağını bilenler varsa ayrıca anlatırlarsa sevinirim.

Teşekkürler.
Eski 30-05-06, 15:14   #2 (permalink)
ALIENWARE
hM Haber Editörü

ALIENWARE Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 04.09.04
Nereden: N/A
ATI Tool u kullanmanızı tavsiye derim, daha önce denemedim ama bu program ile saat hızlarını düşürebileceğinizi düşünüyorum. Burdan programa ulaşabilirsiniz.

Nacizane blogum:fromVincent
ALIENWARE çevrim dışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 30-05-06, 15:21   #3 (permalink)
TeknO
Gold Member

TeknO Avatar

Bilgisayarım
Alıntı:
ALIENWARE tarafından iletildi.
ATI Tool u kullanmanızı tavsiye derim, daha önce denemedim ama bu program ile saat hızlarını düşürebileceğinizi düşünüyorum. Burdan programa ulaşabilirsiniz.
Sağol. ATItool'u geçenlerde kurdum ve denedim. Hatta core ve bellek hızları yarıya kadar düşürdüm. Sanki bana tam etkili olamadı gibi geldi, çünkü istediğim ekran kartı ısısına düşemedim, bunu da ekran kartının fan çalışma periyodundan ve speedfan ile ısısından takip edebiliyorum. Acaba dedimki, ATItool ile birlikte modifiye edilmiş ekran kartı sürücülerinimi yüklemek lazım???
TeknO çevrim dışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 30-05-06, 15:22   #4 (permalink)
Blow-II
Cool Moderator

Blow-II Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 18.01.04
Nereden: Balasagun
Blog Mesajları: 3
Resimler: 13
Ati tool yanı sıra Riva Tuner ile de mümkün modifiye driver şart değil ama dna ve omega driverları saat frekansları ile oynamanıza izin veriyor onlarda denenebilir.

Cahil ile etme sohbet fıttırırsın, taş ile etme taharet yırttırırsın..
Blow-II şu an çevrim içi  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 30-05-06, 15:25   #5 (permalink)
TeknO
Gold Member

TeknO Avatar

Bilgisayarım
Alıntı:
Blow-II tarafından iletildi.
Ati tool yanı sıra Riva Tuner ile de mümkün modifiye driver şart değil ama dna ve omega driverları saat frekansları ile oynamanıza izin veriyor onlarda denenebilir.
Riva tuner'ı da denedim Ama onu pek anlayamadım, nasıl ayar yapılacağının içinden çıkamadım. Bilen var ise anlatısa sevinirim.

Ekran kartı sürücüsü olarak DNA'mı yoksa Omega'mı önerirsiniz? ATItool ile hangisini kullanayım?
TeknO çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 30-05-06, 15:35   #6 (permalink)
TeknO
Gold Member

TeknO Avatar

Bilgisayarım
Birde birşey daha soracağım, ATItool ile core ve memory hızlarını değiştirip uyguladıktan sonra bu ayarın sürekli kalması için ATItool taskbar'da minimize olarak kalmak zorunda mı?
TeknO çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 30-05-06, 15:49   #7 (permalink)
Blow-II
Cool Moderator

Blow-II Avatar

Bilgisayarım
Ati için en sağlıklı driverlar bana göre dna driverları daha iyi sonuç alırsınız dna ile. Program minimize olarak kalması daha uygun birde tam ismini hatırlamasam da açılışta bu ayarları uygula diye bir seçenek olması lazım oda açık olursa her seferinde düşürmek zorunda kalmazsın.
Blow-II şu an çevrim içi  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 30-05-06, 16:11   #8 (permalink)
TeknO
Gold Member

TeknO Avatar

Bilgisayarım
Alıntı:
Ati için en sağlıklı driverlar bana göre dna driverları daha iyi sonuç alırsınız dna ile. Program minimize olarak kalması daha uygun birde tam ismini hatırlamasam da açılışta bu ayarları uygula diye bir seçenek olması lazım oda açık olursa her seferinde düşürmek zorunda kalmazsın.
Açılışta nasıl otomatik çalışacağını buldum. Dediğiniz gibi ayarları içinde böyle bir seçenek var. Şu an normalde core:390 ve memory:230 olan değeri core:160 ve memory:160 şeklinde düşürdüm. Speedfan'dan bakınca birşey farketmemiş gözüküyor. Birde DNA sürücüleri ile deneyeceğim.
TeknO çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 30-05-06, 16:18   #9 (permalink)
TeknO
Gold Member

TeknO Avatar

Bilgisayarım
Peki, DNA ile OMEGA arasındaki fark nedir?
TeknO çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 30-05-06, 17:26   #10 (permalink)
Blow-II
Cool Moderator

Blow-II Avatar

Bilgisayarım
Alıntı:
TeknO tarafından iletildi.
Peki, DNA ile OMEGA arasındaki fark nedir?

Dna omega'dan daha önce de ati için driverlar yayınlıyordu omega ati ve dna da nvdia için driver çıkarıyor optimize edilmiş ama nvidia için omega ati için dna daha tecrübeli kişiler tarafından yayınlanıyor. Dna testerları çok fazla omegaya oranla dna her şekilde omegadan daha üstün bana göre omega genelde görüntü kalitesinden kısarak optimize yoluna gidiyor dna da ise max görüntü ve performans hedefleniyor.

http://www.dna-drivers.com/index.php
Blow-II şu an çevrim içi  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 30-05-06, 18:44   #11 (permalink)
TeknO
Gold Member

TeknO Avatar

Bilgisayarım
Orjinal ATI sürücüleri ve DNA sürücüleri kullanarak ATItool ile yaptığım frekans düşürme denemeleri başarısızlıkla sonuçlandı. ATItool frekansı düşürdüğünü söylüyor ama ekran kartının ısısı aynı, fan hızı değişmiyor.
TeknO çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 30-05-06, 18:59   #12 (permalink)
SkyWarrior
Silver Member

SkyWarrior Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 24.12.02
Nereden: Dallas, TX
Kartin surucu panelindeki powerplay opsiyonlarini battery secenegine getirirsen kart minimum hizlarda calisacaktir. bendeki X300 battery ayarinda PCI express 1X ve 100 Mhz GPU da calisiyor. Performance ayarinda 325 mhz core ve PCI express 16x e cekiyor kendini.
SkyWarrior çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 31-05-06, 00:37   #13 (permalink)
Agnostic
Power Member

Agnostic Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 18.12.05
Alıntı:
Dna omega'dan daha önce de ati için driverlar yayınlıyordu omega ati ve dna da nvdia için driver çıkarıyor optimize edilmiş ama nvidia için omega ati için dna daha tecrübeli kişiler tarafından yayınlanıyor. Dna testerları çok fazla omegaya oranla dna her şekilde omegadan daha üstün bana göre omega genelde görüntü kalitesinden kısarak optimize yoluna gidiyor dna da ise max görüntü ve performans hedefleniyor.

http://www.dna-drivers.com/index.php

Blow verdıgın lınkte adamların cıkardıgı en son surum atının cata 6,1 ıne uyarlanmıs surucusu ondan buyana nerden baksana 3 ay surucu cıkarmamıslar acaba sorun yasarmıyız yuklememızı onerırmısın bende omega yuklu su an dna gecersem ne artıları alabılırım acaba

Tesskur ederım sımdıden
Agnostic çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 31-05-06, 00:44   #14 (permalink)
TeknO
Gold Member

TeknO Avatar

Bilgisayarım
Alıntı:
SkyWarrior tarafından iletildi.
Kartin surucu panelindeki powerplay opsiyonlarini battery secenegine getirirsen kart minimum hizlarda calisacaktir. bendeki X300 battery ayarinda PCI express 1X ve 100 Mhz GPU da calisiyor. Performance ayarinda 325 mhz core ve PCI express 16x e cekiyor kendini.
Bende "Powerplay" opsiyonu yok, şu an ATI Catalyst Mobile 6.5 kullanıyorum.
TeknO çevrim dışı