Ati Kartlar İçin Sürücü ve Sürücü Ayarları, Öneriler
Bu sayfada Donanım kategorisindeki Ekran Kartları forumunda Ati Kartlar İçin Sürücü ve Sürücü Ayarları, Öneriler başlıklı konu tartışılıyor; Daha önceki 3 ekran kartım da NVidia'nın yongalarına sahiptiler. Fakat sınıfında daha performanslı olduğu gerekçesiyle, Ati'nin bir ekran kartını aldım. ...
Ati Kartlar İçin Sürücü ve Sürücü Ayarları, Öneriler
Daha önceki 3 ekran kartım da NVidia'nın yongalarına sahiptiler. Fakat sınıfında daha performanslı olduğu gerekçesiyle, Ati'nin bir ekran kartını aldım. En son kullandığım ekran kartı GeForce4 MX440(64MB - 4X)'ti. Aldığım Ati kart ise Radeon 9600XT. Öncelikle bu değişimden pek bir fayda sağlayamadığımı belirtmek istiyorum. Tahimlerimden oldukça zayıf çıktı.
Kartın sürücüleri XP yüklü sistemimi oldukça yavaşlattı. Windows 98SE yüklü olan ve oyunları kurduğum tarafta ise işler iyice karıştı. Daha önce yaşamadığım bir çok sorun yaşamaya başladım. Oyunlarda kilitlenmeler (Saataşımı uygulanmadığı halde), windows'a dönmeler, Ati için hazırlanmış demolarda görüntü bozulmaları, bazı demolarda açılmama.
Sizlerden ricam ise; Tecrübelerinize dayanarak, sürücü veya donanım ayarları konusunda bana yardımcı olmanız. İlk kez Ati'nin bir kartını kullanıyorum. Aşağıya gerekli olduğunu düşündüğüm donanım ve yazılım bilgilerini yazıyorum.
İşlemci: Celeron (1.7 Ghz), (2.0 Ghz) olarak kullanıyorum (Standart Soğutucu+Fan). Bellek: Twinmos 256 Mb Pc3200 (2.5 - 2 - 2 - 5) 314 Mhz olarak çalışıyor. Ekran kartının Yonga ve bellek hızları ile oynanmadı 500/600 olarak duruyor. Ekran kartı üzerinde basit bir soğutucu ve fan bulunuyor.
Bölüm 1: Windows XP Pro (SP2) - Bölüm 2: Windows 98SE (Oyunların Kurulduğu Bölüm) - Ekran kartı sürücü Catalyst 4.12
Bütün bu bilgiler ışığında; Kartın sürücüsü, sürücü ayarları, donanımların ayarları, oyunların grafik ayarları gibi faktörlerden hangisi veya hangileri kiltlenme, yavaşlama gibi sorunlara neden oluyor olabilir?
Windows 98SE ve XP Pro için; kullandığınız en sorunsuz sürücü ve oyun ayarları nasıl?
Örneğin : Ben Call Of Duty'i 1024*768 full detaylarda açamıyorum (Ekran kartının bütün 3D ayarları en yüksek düzeyde iken) kilitleniyor. Colin Mc Rae 04'te ise full detaylarda hafif takılmalar oluyor. Hem oyunun hemde kartın ayarlarını en üst seviyeye getirmek yanlışmı? Bir tercih mi yapmalıyım?
9600 xt çok iyi bir ekran kartıdır ve söyledin oyunları full detayda oynarsın. ben kullanıyorum ve şimdiye kadar bütün yeni oyunlarda hiçbir sorunla karşılaşmadım. sürücülerini güncelle sorunun olmayacağını ümit ederim.
öncelikle ankartının çipseti ati kartlar için çok önemli sanırım via çipsetli bir anakart kullanıyosun anakartının desteklediği agp hızı kaç 8x/4x mesala eğer anakartın via çipsetli ve catalyst sürücülerini yüklediğin zaman windows ağır çekimdeymiş gibi hareket ediyorsa yapman gereken şu öncelikle bioa sa gir ve agp hzını 6x ise 4x 4x ise 2x se getirmen lazım agp fast write ıda kapaman lazım bunlarla beraber sorun çözülür ama bunları yapmak istemez ise şunları yap önce anakartının güncel çipset driverını yükle http://www.viaarena.com/?PageID=2 dan sonra değişik driverlar dene cd den çıkan driver her zaman sorunsuz olur daha sonra win içine cat control panelden agp smart gart içinden agp hızlarını düşür ve fast write ı kapa beneski sisteminde 512 ram 9600 xt 1300 celeron farcry ı 1024*768 medium detayda rahatlıkla oynuyordum sen bi ram takviyesi de yapsan çok daha iyi olur.
Anakartım Gigabyte 8IPE1000 (865PE) çipsetli AGP 8X desteği var ve açık
Dün gece 24:00'dan sabah 05:30 'a kadar DNA 3.7.5.2 sürücü indirmek için uğraştım. 56K modem kullanıyorum ve boyutu 30 MB. Düşünün işte.
Sabah kalktıktan sonra Windows 98SE kısmına yükleme yapmak istedim fakat WDM hatası verdi. Sanırım sürücü paketi içerisinde 98 WDM dosyaları yok. Fakat indirdiğim sitede tüm işletim sistemlerinde kullanılabilir yazıyordu. Sırf bu yüzden Guru3d.com adresinden indirmedim çünkü sadece XP, 2003 işletim sistemlerinde çalıştığı belirtilmişti. Ne yapacağım bilemiyorum.
Ayrıca güncel Catalyst sürücülerinin Windows 98 için olanı yok. Ben bulamadım. Windows 98 için en yeni Catalyst 4.3. Ama en son 5.3 çıkmış. Ne yapayım?
Öncelikle eski kartım bir His excalibur 9600xt idi..Ve şunu belirteyim bugün kullandığım Leadtek 6600gt'den bile daha kaliteli bir yapısı olan bir karttı,toz kondurmamAğlayacaktım neredeyse satarkenCidden..
cezadan'ın dediği gibi Ati'lerin via chipsetli ekran kartlarıyla arası hiç iyi değil..Bende Msi Kt4Av vardı ve stabilite sorunlarını aşmam için fast write'ı kapatıp agp hızını 4x'e düşürmem gerekti..1 puan bile performansında düşme olmadı..Kartının benchmark değerlerini buraya yazsan iyi olur bu arada..Sende Via olmadığına göre anakartta problem yok diyelim..Ama Fast Write'ı mutlaka kapat..
Öncelikle win98se için çıkan son catalyst 4.7 sürümü..Genel olarak sorunsuz bir driver bu bakımdan şanslısın..DNA'nın Win98'e yüklenebileceğini sanmam..WinXp'de de Framework 1.1'e ihtiyaç duyuyor..Yoksa açılışta öyle hata verir..Hem neden hala win98?
Dediğim gibi benchmark'larını buraya yazsan iyi olur..Benimki (556/712 o/c) ile 3dmark03'te 4600 puanı geçiyordu..3dmark2001se'de de 15000'i geçmişti..Ama sistemler arasındaki farkları gözününe tutarak 3dmark03 skorunu dikkate al..Normal bir 9600xt 3500-3800 puan alır yaklaşık sisteme göre..
Hem hiç sinirlenme..İyi bir bilgisayar sanıldığı kadar kullanıcı dostu bir makine değildir maallesef..evde pitbull beslemeye benzetmişti bir arkadaşım..
9600xt'de çok çok iyi bir chipset..40 derece ısı bile görmediğimi hatırlarım vga silencer ile..Bu sorunları çözdüğünde tadına doyum olmaz eski bir mx kullanıcısı için..
[QUOTE=RoCKooN]Öncelikle eski kartım bir His excalibur 9600xt idi..Ve şunu belirteyim bugün kullandığım Leadtek 6600gt'den bile daha kaliteli bir yapısı olan bir karttıQUOTE]
Bende 6600 GT Leadtek'e toz kondurmam.
Bence Leadtek'in her kartı şekil bakımında bir numara.Soğutucular hep sıradışı ve klass. Şimdi soğurucusu Zalman 7000 cu'lara benziyor.
Yani RaCKooN aga yaptığında işmi ya
Ati kartlardan pek anlamaya firsatım olmadı. Yani birçok teknik detaylarını biliyorum ama hiç nelerden sorun çıkardıklarını görmedim.
Ama arkadaşımda Powercolor 9600 XT vardı. Orginal sürücü olmadan iş yapmıyordu. . En yüksek skor'larınıda hep orginal sürücülerde alıyordu.
yaw bende x800 pro var yeni aldık kutunun icinden cıkan driverı yukledigim zaman underground 2 de full detay acınca ekran kararıyordu ve doom 3 de acayip takılma yapıyordu..bende girdim atinin sitesinden son driveri kurdum... ve tum sorunlarım cozuldu...eger yapmadıysan bi denemeni tavsiye ederim... su anda son surum kac bilemiyorum(sen belirtmissin ama...)
Bendeki eski bir dergi cd'sinde 3D Mark 2003 vardı ama bulamıyorum. 56K modem ile de indiremem
Fakat 3D Mark 2001SE vardı onunla bir kaç test yaptım. Standart değerleri ile(500/600) 9959 puan aldı. Saataşımı uyguladığım zaman ise (525/625) 10158 puan aldı. 525/625-> Üzeri değerler Ati Tool ve Dna Overclock test yazılımlarında 1 piksel hataya neden oluyor. Üzeri ise ...)
Ben DNA driverı tek başına kuramadım. Catalyst üzerine mi kuruluyor diye düşündüm ve öyle denedim. Acayip bir şey oldu. Sanırım FrameWork kurmak gerekiyor. Onu indireyim birde (Boyutu küçükse )
Siz Saataşımı uyguladığınız zaman limitleri neye göre belirliyorsunuz? Ben Ati Tool 1 piksel hata oluştuğunu yazınca kestim. Sonuç 500/600 -> 525/625. Çok az bir artış var.
Bir imza düzenleyerek profilime eklememin de zamanı gelmiş. Cevap yazmak isteyen kullanıcılar için gerekli oluyor
Siz Saataşımı uyguladığınız zaman limitleri neye göre belirliyorsunuz? Ben Ati Tool 1 piksel hata oluştuğunu yazınca kestim. Sonuç 500/600 -> 525/625. Çok az bir artış var.
Bir imza düzenleyerek profilime eklememin de zamanı gelmiş. Cevap yazmak isteyen kullanıcılar için gerekli oluyor
Kesinlikle bir imza düzenlemeni öneririm..Buradaki insanların imza düzenlemelerinin sebebi hava atmak değil,bir konuda cevap istedikleri zaman kolaylık olması bu şekilde..
Öncelikle evet Framework 1.1+kritik yamasını kurman gerek..SP2'de olması lazım yanlış hatırlamıyorsam..
Kartının markasını yazmamışsın ama verdiğin değerlere bakarak Fic ya da Maxima olduğunu düşünüyorum..525/625 çok çok düşük değerler.Benim His 575/720'de sorun çıkarmıyordu.Sattığım arkadaş 2 adet kasa fanı kullanarak 570/736 çalıştırıyormuş.Puanların da çok az,ben standart haliyle 12000 alıyordum.HighJazz üstadın verdiği linke baksana..9600pro'yu bile 13000'e dayamış..
Kartının markasını yaz bence..Bu değerler aşırı düşük..AA+AF'nin de kapalı olduğundan emin ol..
Standart ayarlarda 100-150 puan kazandırıyor yaklaşık..Catalyst'ten esas üstünlüğü daha tutarlı bir driver olması..Aslında biliyosun kartın pek ısınmadığı için üstündeki stok fan her şekilde yetecektir..gayet kaliteli bir fan var o modelde de..Ama sorun çıkartan ram'ler..Onlara soğutucu takarsan harika olur..
Bugün mecburen Catalsyt 5.3 ü indirdim. Framework gerektirmeyen kontrol panel ve sürücüleri içeren bir paket (23Mb).
Fakat oyun konusunda yine sıkıntılıyım. Denemek için aşağıdaki oyunu ve ayarları kullandım.
Colin Mc Rae 04 :
Oyun ayarları : 1280*960 (32Bit) - Zbuffer (24 Bit) - Fsaa 6x - Fsaa Quality 01 - Detail (High) - VSync (Kapalı). Kısaca bütün ayarlar en üst değerlerde
Kart Ayarları : Kontrol paneldeki ayarlardan "En iyi kalite" seçeneğini seçiyorum, yazılım kendisi otomatik ayarlama yapıyor. Bilirsiniz
Ama oynarken ufak takılmalar oluyor. Takılmalar ufak fakat bir süre sonra baş ağrısı yapıyor.
Ayrıca oyunu çalıştırdığım zaman kartın OverDrive özelliği de etkin haldeydi. 526 Mhz'e kadar çıktı. Sıcaklık ise maksimum 56 derece oldu. Sıcaklık iyimi ?
Tekrar 5.3 ile 3D Mark 2001SE test yapayım. 3D Mark 2001SE DirectX'in 8.1 sürümünden daha üzerinde çalışmıyor. Yaması falan varmı? Yoksa sizlerde benim gibi DirectX silmeye yarayan bir program kullanıp 8.1 mi yüklüyorsunuz?
Dx8.1 üstünde çalışmadığını ilk kez duyuyorum..Bende 9.0c yüklü ve çalışıyor..
cMR4'teki takılma ram miktarına bakıldığında normal..FSAA 4x olmalı,6 ile arasında %7-8 fazla kasma farkı var ama görünürde hiçbir şey fark etmiyor kalite açısından..
İşlemcin ve ram'in dolayısıyla performans alamadığını düşünüyorum ben..56 derece sapphire'in stok fanıyla fena değil..Ben VGA Silencer ile 40 derece görmedim en üst düzey o/c'liyken kart..