Bu sayfada Donanım kategorisindeki Genel forumunda Fanların Ve Temizliğin Önemi!!! başlıklı konu tartışılıyor; Arkadaşlar bnm bilgisayar 2 yıllık tı ve hiç içini temizlememiştim hazır yazlıktayken bu işi yapıyım dedim ve temizlemeden önce 3dmark ...
Arkadaşlar bnm bilgisayar 2 yıllık tı ve hiç içini temizlememiştim hazır yazlıktayken bu işi yapıyım dedim ve temizlemeden önce 3dmark puanım 708 iken temizlikten sonra 820 ye çıktı böylece temizliğin imandan gelip performanstan çıktığını anlamış bulunmaktayım
Ekran kartının fanı durmuş meğersem....
pc fanlarının sağlıklı çalışması için senede en az 1 kere temizlenmesi gerekmekdedir.
Temizleme işlemini küçük yumuşak boya fırçaları ile yapabilirsiniz.
Nazik parçalar olan ekran kartları, anakartlar gibi ürünleride orta
boy bir sulu boya fırçası ile temizlemek daha sağlıklı olacaktır.
Ya arkadaslar ne ugrasicaz Fircay"n"an filan , ben benim eski bilgisayari alindiktan 5 sene sonra ilk defa gecenlerde actim , baktim ki cok tozlu , tuttum elektrik supurgesini 1000 Watt , valla tozdan eser kalmadi , sonucta firca , tozu biyerden alip baska bi yere atiyo... Bilmiyorum yanlis miyim ?
Bence çok yanlış bir düşüncen var çünkü elektrik süpürgesi chipleri zara verebilir belki sen temizlerken şansın yaver gitmiştir ama gene de bence bi daha yapma bu arada bnm ekran kartının fanının etrafında oksitlenme olmuş nasıl temizlerim bilen var mı?
siyah8
çabuk bir çözüm seninki güzel de ama Ruthless in de dediği gibi
hava sürtünmesi chiplere zarar verebilir.
Ama seninki gibi bol toz var ise önce kabası alınıp sonra fırça ile incesi temizlenebilir
arkadaşlar sizde tüm bilgisayarcıların ve elektronikçi arkadaşların yaptığı gibi bir adet kompresör ile bu temizlik işini halledebilirsiniz hem en temizi hemde en sağlıklısı bu şekilde oluyor ayrıca oksitlenen kısımlarıda philips marka kontak spraylerle temizlersen daha iyi olur
dediğin doğru fakat bizim gibi senede bir temizlik yapan ev kullanıcıları için dediğin aletler bence gitmez. Onlar genelde teknik servislerde kullanılıyorlar. Devamlı gerekli olduğu için.
O nedenle yani en azından bence alınacak bir çok şey var iken o aletlere para vermeye deymez.
Originally posted by SpAwN dediğin doğru fakat bizim gibi senede bir temizlik yapan ev kullanıcıları için dediğin aletler bence gitmez. Onlar genelde teknik servislerde kullanılıyorlar. Devamlı gerekli olduğu için.
O nedenle yani en azından bence alınacak bir çok şey var iken o aletlere para vermeye deymez.
arkadaşlar kusura bakmayın yanlış anladınız beni makinanızı temizlemek istediğinizde çevrenizde herhangi birinden bulabilirsiniz belki diye düşünmüştüm ama yani gidin kompresor alın demedim
Ya sonucta bu kompressor dediginiz de ,eger adini is olsun diye kompresoor kaymadilarsa tabi, sonucta elektrik supurgesiyle ayni mantik calismiyo mu , havayi ha icine cekmis ha uflemis ne fark eder ki sonucta eger elektrik supurgesi zararli olabilir diyosaniz bu kompressor nasil guvenli olabiliyo ki ???
zararlı olabiler diyenler fark ettiysen farklı kişiler ben zararsız diyerem ve elektrik süpürgesi içine çekerek bunun kadar iyi te-miz-le-ye-mez okadar
nasıl anlatacağım bilemiyorum ama havanın üflenmesi ve bir yüzeye çarparak dağılmasıyla, Havanın ufak bir noktaya doğru çekilmesi aynı olmuyor.
Çekilen havada sürtünme daha da fazla olur.
Fakat üflenen havada sütünme az derecede olur.
bilmem anlatabildimmi?
Yani hayal edin bir chip in üzerine yaklaştırdığınız havanın akım yönüü hayal edin.kenarlardan içeriye doğru çekilir.
üfleneni hayal edin, yüzeye çarparak yüzeyin eyimine doğru çeşitli bölgelere dağılır.
En son SpAwN tarafından düzenlendi: 07-26-2002 saat 02:15
E tabi ki havanin uflenmesiyle cekilmesi ayni sey degildir. Dar bir kanaldan disari dogru puskurtulen havanin yuksek bir basinc gucu olur ( Bakiniz havali silahlar ) oysa ayni genislikteki kanaldan iceriye dogru cekilen havanin olusturacagi eksi basinc o kadar etkili olmaz...
Mesela masanin uzerinde duran hafif bir cisme ufleyerek (cok hafif olmasina da gerek yok mesela bilgisayarinin mausu ) onu ilerletebilir ,hafif bir cismi oldukca uzaga savurtabilirsin , oysa ayni seyi havayi icine cekerek yapamazzin.Sonucta cigerlerinin hacmi de kaslarinin gucu de , agzinin buyuklugu de ayni...
İste bu yuzden ben diyorum ki eger tozlari elektrik supurgesiyle supurmenin bi tehlikesi varsa nasil olur da kompressorle temizlemek guvenli olabilir ? Sonucta ikisi de hava surtunmesi yaratiyo ancak kompressor arti olarak bi de basinc etkisi yaratiyo...
Arkadaşlar bizde bi elektirik süpürgesi var, boruyu önüne takınca içine çekiyo, arkasına takınca dışarı üflüyo .Her iki seçenektede kompresör almıycam Bence bu konu biraz akışkan dinamiğine giriyor.
Mesela her iki elinizede birer adet dosya kağıdı alın. Bunları aşağıya doğru tutun. Birbirlerine yaklaştırın. Sonra aralarına üfleyin. iki kağıdın birbirinden uzaklaşması gerekirken yaklaştığını göreceksiniz... yani iç taraftaki basınç düşüyor ve kağıtlar birbirine yaklaşıyor. yani dışarı doğru üflenen hava üflendiği yerdeki hava basıncını düşürüyor....ne ilginç ve ters deyil mi?
NOT: siyah 8 bende zaten senin söylediğini söylemeye çalışmıştım.
En son Murat tarafından düzenlendi: 07-30-2002 saat 13:27