-Sistem toplandıktan sonra triple channelda duzenli olarak, mavi ekran bilinen bellek hataları veriyordu.Anakartla ramin uyumsuzlugundan olabilecegini dusunup dual channel 4gb olarak 15-20 gun sorunsuz kullandım.
-Bir gun masaustundeyken "uncorrectable hardware error" isimli mavi ekranı aldım.Daha sonra her windows loading kısmına geldiginde reset atmaya basladı.Kapattım birkac saat sorna actım,windowsa girdi yarım saat sorna tekrar reset olayı basladı.
-Windowsun bozuldugunu dusundum format icin cd taktım, ancak boot ettikten sonra kur dosyaları yüklenmeye basladıgında yine reset atıyordu.
-Ramlerin uyuzlugudnan suphelendim farklı kombinasyonlarla deneme yaptım sonuc degismedi, kapattım.Yaklasık 10 saat sonra actım yine masaüstünü gorebildim yalnız anında yine reset olayı basladı fakat bu sefer degil windows ekranı, anakartın ilk ekranını bile goremeden saniye bası reset atmaya basladı.Bazen anakart ekranı 1 saniye gorunuyodu, sonra reset atıyodu bazen de hic gorunmeden reset atıyordu.
-Buldugum ilk bilgisayarcıya gittim.Adam actı 1-2 saat oyun oynadı sorun yok bunda falan dedi.Oyun esnasında birden yine reset olayı basladı.Dumur olan adam emin olamadan ramlerdendir buyuk ihtimal dedi.Farklı ramler denedik durum aynı olunca anakarttandır heralde dedi.
-Anakart garantiye gitti 1 ay sorna geldi sevincle kutuyu actıktan sonra, "arızaya rastlanmamıstır" etiketini gorunce bu sefer ben dumur oldum.
Neyse gelen anakartı tekrar taktıktan sonra 4-5 cesit ocz,corsair,kingston ramler denendi bazılarında anakart ekranı gorunerek reset oldu bazılarında dumduz siyah ekranda reset oldu.
-Daha sonra asus p6t ve gigabyte x58 ud5 anakartlarla denedik onlarda da aynı reset olayı oldu.
Sonuc:
- Su an bilgisayarı acınca ekranda simsiyah goruntu ve saniye bası reset olayı var.
-Bozuk olmadıgından emin oldugum harddisk,ocz bellek ve x58 ud3r anakartım mevcut.(Bazı belleklerde anakart ekranı goruntusu 1 saniye de olsa gorundugu icin ekran kartının da sorunsuz oldugunu dusunuyorum.)
Antalyada i7 sisteme sahip bilgisayarcı bulamadıgım icin tam bir test veya arıza tespit yaptıramıyorum.Su anda da İstanbul veya Ankaraya da goturme imkanım yok.
-Boyle bir probleme daha once rastlayan oldu mu?
-Geriye kalan parcalardan sizce soruna sebep olan ne olabilir?
Sistemlerimiz hemen hemen aynı bende yaklaşık 1 hafta önce almıştım başıma böyle bir olay gelmedi doğrusu...
PSU dan şüpheleniyorum Asus'un sitesinde hesaplattırmıştım 650W çıkıyordu ilerde parça değişimi yapacağımı düşünerek 750W aldım.herhangi bir sorunum yok soldan bakabilirsin...
valla kardeş soketleriyle uyumlu başka bir pc de denemekte fayda var. en azından sağlam parçalarından emin olman lazım.
biosunun güncel olduğundan ve ısınma problemi olmadığından eminmisin. belkide işlemci fanını oturtamadınız. yada sata kablolarınızı takamadınız, ne bilim bağlantıları iyice kontrol etseniz iyi olur.
Sistemlerimiz hemen hemen aynı bende yaklaşık 1 hafta önce almıştım başıma böyle bir olay gelmedi doğrusu...
PSU dan şüpheleniyorum Asus'un sitesinde hesaplattırmıştım 650W çıkıyordu ilerde parça değişimi yapacağımı düşünerek 750W aldım.herhangi bir sorunum yok soldan bakabilirsin...
Aslında test edemedigim birtek islemci ve PSU kaldı.İslemciye pek ihtimal vermiyorum cunku hic calısmamıs degil 1 ay sorunsuz calıstı.Calısan bir islemci de kolay kolay bozulur mu?
valla kardeş soketleriyle uyumlu başka bir pc de denemekte fayda var. en azından sağlam parçalarından emin olman lazım.
biosunun güncel olduğundan ve ısınma problemi olmadığından eminmisin. belkide işlemci fanını oturtamadınız. yada sata kablolarınızı takamadınız, ne bilim bağlantıları iyice kontrol etseniz iyi olur.
Sistem kurulduktan sonra 1 hafta bios guncellemesiz sonraki 3 hafta kadar da guncel bioslu kullandım.Bu arıza olana kadar 20 gun boyunca ne bios ne bir yazılım degisti.Bu sure icinde kasayı da hic acmadım yani donanım olarak da degisiklik yapmadım.Normalde masaustunde cpu 45, yuk altında da 60 derece civarıydı.Bu durumda zaten toplamda 3-4 saniyede 1 reset atıyor.İlk 3 saniyede islemci o kadar ısınıp da reset attıramaz diye dusunuyorum.
Bunları alıcak kadar paran varsa tavsiyem 1000 watt high power almandır ki sorunun psudan olduğu çok açık..
Hocam yorum icin sagol.Cok param oldugu soylenemez.8 sene p3 kullandıktan sorna ilk defa bilgisayar topladım Aslında bir bir kac forumda da PSU dandır dediler.Peki siz ne kadar eminsiniz PSU dan olabileceginden?
Sistem kurulduktan sonra 1 hafta bios guncellemesiz sonraki 3 hafta kadar da guncel bioslu kullandım.Bu arıza olana kadar 20 gun boyunca ne bios ne bir yazılım degisti.Bu sure icinde kasayı da hic acmadım yani donanım olarak da degisiklik yapmadım.Normalde masaustunde cpu 45, yuk altında da 60 derece civarıydı.Bu durumda zaten toplamda 3-4 saniyede 1 reset atıyor.İlk 3 saniyede islemci o kadar ısınıp da reset attıramaz diye dusunuyorum.
Yorumlar icin tesekkurler
şu anki cevabım sorun ile ilgili değil, ilk 3 saniye dedinizya.
önemsiz bir sistemde fanı çıkarıp parmağınız üzerindeyken power tuşuna basmamışsınız anlaşılan. değil 3 saniye 1. saniyede cısss
soruna istinaaden; psu dan olduğunu anlamak için psu değiştiremiyorsan. daha az güç çeken başka bir ekran kartı ile dene dvd sürücüsünün kablosunu falanda çıkart bakalım. yani güç tüketimini asgaiye indirerek denemen lazım. psu değiştirmen çözüm olmayabilir.
şu anki cevabım sorun ile ilgili değil, ilk 3 saniye dedinizya.
önemsiz bir sistemde fanı çıkarıp parmağınız üzerindeyken power tuşuna basmamışsınız anlaşılan. değil 3 saniye 1. saniyede cısss
soruna istinaaden; psu dan olduğunu anlamak için psu değiştiremiyorsan. daha az güç çeken başka bir ekran kartı ile dene dvd sürücüsünün kablosunu falanda çıkart bakalım. yani güç tüketimini asgaiye indirerek denemen lazım. psu değiştirmen çözüm olmayabilir.
++1 evet mantıklı sorun büyük ihtimalle PSU'dan kaynaklanıyor olabilir.Arkadaşın dediği gibi DVD vs. onların gücünü kes bakalım ne olucak.
eğer o psu da herhangi bir bozukluk yoksa o sisteme çok rahat yeter.psu dan değildir.
bios ayarlarını sıfırla.bide parçaları kuru bezle silip soket yerlerinin tozunu almayı dene.
Ben de yetecegi dusuncesiyle bu PSUyu aldım zaten ki bircok kisi i7lerinde bunu sorunsuz kullanıyor.Arıza olmasından supheleniyorum.
Biosa ulasamıyoruz zaten, ancak clear cmos ve pil cıkarma olayını denedim.Ayrıca gigabyte ın dual bios sistemi bios arızalarını cogunlukla engelliyormus, onun dısında anakart garantiden "arızaya rastlanmamıstır" seklinde dondu ve yine 2 farklı anakartta da aynı durum gozlendi.Kasam baya kapalı bir kasa icinde 1 zerre toz yok.Yine de tavsiye icin tesekkurler.