Anasayfa |  hABERLER |  gALERi |  bLOGS |  Üye Ol | 
bLACKBOX |  sOSYAL gRUPLAR |  oYUN |  Etiketler | 
Kullanıcı Adı
Şifre
Beni Hatırla

hARDWAREMANIA fORUM’larına Hoş Geldiniz!
Merhaba, şu anda forumlarımızda ziyaretçi statüsündesiniz.
Forumlarda yeni konu açmak, soru sormak, blog, galeri gibi izin gereken özelliklerden yararlanabilmek için "Kayıt" olmanız gerekmektedir.

Eğer mevcut şifenizi kaybettiyseniz "burayı" kullanabilirsiniz. Kayıt sırasında bir problem ile karşılaşırsanız, lütfen bizimle "Kontak" kurun.
» hARDWAREMANIA > Donanım > Genel »

Low level format (Seagate SATA ve Samsung SATA)

Bu sayfada Donanım bölümü içerisindeki Genel forumu altında Low level format (Seagate SATA ve Samsung SATA) başlıklı konu tartışılıyor. Tartışılan konu "Arkadaşlar bilgisayarımdaki bütün harddisklere low level format atmam lazım ama 2 side sata biri seagate biri samsung. Bios ta bu ..." şeklinde özetlenebilir....

LinkBack Konu araçları |  
Eski 13-11-06, 16:44   #1 (permalink)
Dr.Freeman
Member

Katılım tarihi: 08.11.06
Nereden: İzmir
crying Low level format (Seagate SATA ve Samsung SATA)

Arkadaşlar bilgisayarımdaki bütün harddisklere low level format atmam lazım ama 2 side sata biri seagate biri samsung. Bios ta bu seçenek yok. Bir tanede IDE hdd var onu seagate DiscWizard ile hallettim ama SATA olanlar kaldı. Neden low-level derseniz kasa masadan çalışırken düştü ve birsürü donanımsal badsectör var...
Dr.Freeman çevrim dışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 13-11-06, 20:10   #2 (permalink)
KneeDeep
Cool Member

KneeDeep Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 09.09.05
Arama tuşunu kullanarak low-level format ile ilgili konular aratsanız bşiler bulabilrdiniz sanırım,fakat eğer bşi bulamadınızsa yine de hatırlatma yapalım bittabi;efenim şimdi ilk olarak kendi hdd'nizin resmi sitesine girip modelinizi de yazarak aratın...Sonra orada ürün ile ilgili menülerde illaki "tools" veya "trobleshooting" gibi bölümler olacaktır,orada ilgili low-level format programcıklarını bulacaksınızdır...

Fakat burada dikkatli olun,birden fazla amaca hizmet eden program olabilir,daha yüzeysel kullanımlı ya da daha pro amaçlı hazırlanmış hdd tool'ları olabilir,açıklamaları iyice okuyun...Muhtemelen istenen program diskete çekmek için hazırlanmıştır,inşallah disket sürücünüz vardır diyorum,ha keza bu konuda cd-boot için hazırlanmış bir program olup olmadığını hatırlamıyorum,eğer disket sürücünüz yoksa inşallah vardır bu türden bşiler...Kolay gelsin...

Not:Bu arada LLF hiç de sanıldığı gibi bütün gün süren bir olay değil,orada burada yazıldığı gibi gözünüz korkmasın...Bu konuda yanlış bilgiler mevcut forumlarda...Misal 80GB bir HDD'de işlem sanırım 1 saat bile tutmamıştı sanırım kontrol etmemiştim,çok daha kısa da olabilir,ben sadece bilgisayarın başından kalkıp geri gelmem ile beraber o kadar süre geçmişti...
KneeDeep çevrim dışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 13-11-06, 20:42   #3 (permalink)
Dr.Freeman
Member

IDE ler için buldum programda SATA HDD mi görmüyo her program aynı şeyi yapıyo. XP yüklersin disket ister hdd life yüklersin bizimki nazlanır smart aracı görmez hdd yi nedir benim bu SATA dan çektiğim ya neyse şimdi bir program indiriyorum Maxtorun bir programıymış bakalım işe yarıycakmı? Yararsa link veririm sizede. Hadi kendinize iyi bakın bidaha gelemessen bilinki Tugay'ın suçudur
Dr.Freeman çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 14-11-06, 10:33   #4 (permalink)
freeman1209
hARDWAREMANIAC

freeman1209 Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 27.04.04
Nereden: dünya gezegeni
Resimler: 13
bi not da benden bad sectorden dolayı low level format tamamlanmayabilir ve hdd bi daha kullanılamaz
freeman1209 çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 14-11-06, 15:41   #5 (permalink)
paranoyakX
hARDWAREMANIAC

paranoyakX Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 23.02.05
Blog Mesajları: 2
hdd üreticilerinizin anasayfasından bakın vardır mutlaka...
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 14-11-06, 16:38   #6 (permalink)
Dr.Freeman
Member

Format başarıyla tamamlandı o kadar uzun sürmüyomuş zaten 3.5 saat sürdü sadece
Dr.Freeman çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 14-11-06, 17:50   #7 (permalink)
saykomatriXX
hARDWAREMANIAC

saykomatriXX Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 14.07.02
Nereden: ANKARA
Blog Mesajları: 19
Resimler: 7
Dostum hangi programlarla nasıl hallettiğini yaz sorunu olanlar ulaşabilsin
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 15-11-06, 18:08   #8 (permalink)
KneeDeep
Cool Member

KneeDeep Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 09.09.05
Alıntı:
freeman1209 tarafından iletildi. Mesajı göster
bi not da benden bad sectorden dolayı low level format tamamlanmayabilir ve hdd bi daha kullanılamaz
Bildiğim kadarı ile LLF çoğunlukla bad sector tanımlaması ve tedavisi için kullanılıyor,bu konuda size katılamayacağım...En azından bu format türü bad sectorleri düzeltmese de geçici olarak yamalıyor ve işletim sisteminin bozuk bölümü ignore etmesini sağlıyor...

Ama hdd geri dönüşü olmayan fiziksel bir sorunla karşı karşıya ise bunun attığınız format türü ile bir alakası olacağını zannetmiyorum...
KneeDeep çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 15-11-06, 19:16   #9 (permalink)
by_BuR@K
hARDWAREMANIAC

by_BuR@K Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 22.03.06
Nereden: hARDWAREMANIA
Blog Mesajları: 1
Resimler: 10
Thumbs up öncelikle 2 hdd warsa çook kolay

birine yedek al sonra pc xp cdsini tak oradan önüne gelen hdd bölümlerini sil de sonra yeni oluştur c olarak sonra c ye format at we win kur sonra Win kurduktan sonrada bilgisayarıma tıkla oradan yönet den depolama > disk depolamaya gel ve bir boş luk göreceksin o bölümü oluştur ve biçimlendir olsun ama bunların hiç birini çabuk deme ook anladın inşşalhh
by_BuR@K şu an çevrim içi  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 16-11-06, 04:02   #10 (permalink)
saykomatriXX
hARDWAREMANIAC

saykomatriXX Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 14.07.02
Nereden: ANKARA
Blog Mesajları: 19
Resimler: 7
Alıntı:
by_BuR@K tarafından iletildi. Mesajı göster
birine yedek al sonra pc xp cdsini tak oradan önüne gelen hdd bölümlerini sil de sonra yeni oluştur c olarak sonra c ye format at we win kur sonra Win kurduktan sonrada bilgisayarıma tıkla oradan yönet den depolama > disk depolamaya gel ve bir boş luk göreceksin o bölümü oluştur ve biçimlendir olsun ama bunların hiç birini çabuk deme ook anladın inşşalhh
şişşşt ne diyon burak ? Sallan kendine gel
saykomatriXX çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 16-11-06, 10:56   #11 (permalink)
freeman1209
hARDWAREMANIAC

freeman1209 Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 27.04.04
Nereden: dünya gezegeni
Resimler: 13
Alıntı:
KneeDeep tarafından iletildi. Mesajı göster
Bildiğim kadarı ile LLF çoğunlukla bad sector tanımlaması ve tedavisi için kullanılıyor,bu konuda size katılamayacağım...En azından bu format türü bad sectorleri düzeltmese de geçici olarak yamalıyor ve işletim sisteminin bozuk bölümü ignore etmesini sağlıyor...

Ama hdd geri dönüşü olmayan fiziksel bir sorunla karşı karşıya ise bunun attığınız format türü ile bir alakası olacağını zannetmiyorum...
evet ama yazılımsal olarak olan bad sector lerde çoğunlukla kullanılıyor.llf sırasında harddiskte bi alan okunamayıp kitlenip kalırsa ki bu büyük bir olasılık ondan sonra hdd için yapılacak birşey kalmıyor
freeman1209 çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 16-11-06, 15:12   #12 (permalink)
TeknO
Gold Member

TeknO Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 06.01.04
Nereden: İstanbul
HDD low level format için kullandığım basit bir programı öneririm.

HDD Low Level Format Tool
http://hddguru.com/content/en/softwa...l-Format-Tool/

Bu program diskteki herşeyi geri getirilemeyecek şekilde siler. Aman dikkat.
Diski partition'lara ayırıp formatladıktan sonra windows işletim sistemini (dolayısı ile herşeyi) kurmanız gerekecektir.
Eski 16-11-06, 15:35   #13 (permalink)
mespage
V.I.Member

mespage Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 09.06.04
Nereden: TÜVASAŞ/ADAPAZARI
low level format ile sadece C yi formatlamak mümkün mü yoksa c ve d birlikte mi siliniyor?
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 16-11-06, 15:47   #14 (permalink)
TeknO
Gold Member

TeknO Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 06.01.04
Nereden: İstanbul
Alıntı:
mespage tarafından iletildi. Mesajı göster
low level format ile sadece C yi formatlamak mümkün mü yoksa c ve d birlikte mi siliniyor?
Low level format sadece "bir sabit diskin tamamı" için yapılır. Zaten low level format'da neyi formatlayacağınızı seçerken sabit diskin kendisini gösteriyorsunuz. Yani diskin tamamı için işlem yapılıyor. Bu işlemde partition diye birşey gözetilmiyor.

Yöntem ve sıralama şöyle;

- Önce "Low Level Format" yapılır. (bu sırada partition filan yoktur ortalıklarda) Bu işlem sırasında bad sektörler belirlenir ve diskin kullanılabilir alanları dışına çıkarılmak üzere işaretlenir ve disk interleave faktör saptanıp yazılır. Disk interleave faktör disk üzerindeki sektörlerin nasıl okunup yazılacağının anlamıdır, yani interleave faktör 1 ise, ardısıra dizili sektörler 1 atlayarak okunur ve yazılır. 1,3,5,7,9 gibi. 2 ise 2 atlayarak okunur yazılır. 1,4,7,10 gibi.
- Sonra partition'lar yaratılır. (C:, D:, E: gibi) Bunlar işletim sistemlerinin kullanacağı ve disk üzerinde buna göre ayrılmış alanlardır.
- En sonra da bu partition'lar tek tek NTFS veya FAT32 ile formatlanır. (High Level format diyoruz bu işe)
TeknO çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 16-11-06, 16:13   #15 (permalink)
mespage
V.I.Member

mespage Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 09.06.04
Nereden: TÜVASAŞ/ADAPAZARI
Alıntı:
TeknO tarafından iletildi. Mesajı göster
Low level format sadece "bir sabit diskin tamamı" için yapılır. Zaten low level format'da neyi formatlayacağınızı seçerken sabit diskin kendisini gösteriyorsunuz. Yani diskin tamamı için işlem yapılıyor. Bu işlemde partition diye birşey gözetilmiyor.

Yöntem ve sıralama şöyle;

- Önce "Low Level Format" yapılır. (bu sırada partition filan yoktur ortalıklarda) Bu işlem sırasında bad sektörler belirlenir ve diskin kullanılabilir alanları dışına çıkarılmak üzere işaretlenir ve disk interleave faktör saptanıp yazılır. Disk interleave faktör disk üzerindeki sektörlerin nasıl okunup yazılacağının anlamıdır, yani interleave faktör 1 ise, ardısıra dizili sektörler 1 atlayarak okunur ve yazılır. 1,3,5,7,9 gibi. 2 ise 2 atlayarak okunur yazılır. 1,4,7,10 gibi.
- Sonra partition'lar yaratılır. (C:, D:, E: gibi) Bunlar işletim sistemlerinin kullanacağı ve disk üzerinde buna göre ayrılmış alanlardır.
- En sonra da bu partition'lar tek tek NTFS veya FAT32 ile formatlanır. (High Level format diyoruz bu işe)

teşekkürler çok faydalı bi bilgi oldu.
mespage çevrim dışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!