Bu sayfada Donanım kategorisindeki Genel forumunda Low level format (Seagate SATA ve Samsung SATA) başlıklı konu tartışılıyor; Arkadaşlar bilgisayarımdaki bütün harddisklere low level format atmam lazım ama 2 side sata biri seagate biri samsung. Bios ta bu ...
Arkadaşlar bilgisayarımdaki bütün harddisklere low level format atmam lazım ama 2 side sata biri seagate biri samsung. Bios ta bu seçenek yok. Bir tanede IDE hdd var onu seagate DiscWizard ile hallettim ama SATA olanlar kaldı. Neden low-level derseniz kasa masadan çalışırken düştü ve birsürü donanımsal badsectör var...
Arama tuşunu kullanarak low-level format ile ilgili konular aratsanız bşiler bulabilrdiniz sanırım,fakat eğer bşi bulamadınızsa yine de hatırlatma yapalım bittabi;efenim şimdi ilk olarak kendi hdd'nizin resmi sitesine girip modelinizi de yazarak aratın...Sonra orada ürün ile ilgili menülerde illaki "tools" veya "trobleshooting" gibi bölümler olacaktır,orada ilgili low-level format programcıklarını bulacaksınızdır...
Fakat burada dikkatli olun,birden fazla amaca hizmet eden program olabilir,daha yüzeysel kullanımlı ya da daha pro amaçlı hazırlanmış hdd tool'ları olabilir,açıklamaları iyice okuyun...Muhtemelen istenen program diskete çekmek için hazırlanmıştır,inşallah disket sürücünüz vardır diyorum,ha keza bu konuda cd-boot için hazırlanmış bir program olup olmadığını hatırlamıyorum,eğer disket sürücünüz yoksa inşallah vardır bu türden bşiler...Kolay gelsin...
Not:Bu arada LLF hiç de sanıldığı gibi bütün gün süren bir olay değil,orada burada yazıldığı gibi gözünüz korkmasın...Bu konuda yanlış bilgiler mevcut forumlarda...Misal 80GB bir HDD'de işlem sanırım 1 saat bile tutmamıştı sanırım kontrol etmemiştim,çok daha kısa da olabilir,ben sadece bilgisayarın başından kalkıp geri gelmem ile beraber o kadar süre geçmişti...
IDE ler için buldum programda SATA HDD mi görmüyo her program aynı şeyi yapıyo. XP yüklersin disket ister hdd life yüklersin bizimki nazlanır smart aracı görmez hdd yi nedir benim bu SATA dan çektiğim ya neyse şimdi bir program indiriyorum Maxtorun bir programıymış bakalım işe yarıycakmı? Yararsa link veririm sizede. Hadi kendinize iyi bakın bidaha gelemessen bilinki Tugay'ın suçudur
bi not da benden bad sectorden dolayı low level format tamamlanmayabilir ve hdd bi daha kullanılamaz
Bildiğim kadarı ile LLF çoğunlukla bad sector tanımlaması ve tedavisi için kullanılıyor,bu konuda size katılamayacağım...En azından bu format türü bad sectorleri düzeltmese de geçici olarak yamalıyor ve işletim sisteminin bozuk bölümü ignore etmesini sağlıyor...
Ama hdd geri dönüşü olmayan fiziksel bir sorunla karşı karşıya ise bunun attığınız format türü ile bir alakası olacağını zannetmiyorum...
birine yedek al sonra pc xp cdsini tak oradan önüne gelen hdd bölümlerini sil de sonra yeni oluştur c olarak sonra c ye format at we win kur sonra Win kurduktan sonrada bilgisayarıma tıkla oradan yönet den depolama > disk depolamaya gel ve bir boş luk göreceksin o bölümü oluştur ve biçimlendir olsun ama bunların hiç birini çabuk deme ook anladın inşşalhh
birine yedek al sonra pc xp cdsini tak oradan önüne gelen hdd bölümlerini sil de sonra yeni oluştur c olarak sonra c ye format at we win kur sonra Win kurduktan sonrada bilgisayarıma tıkla oradan yönet den depolama > disk depolamaya gel ve bir boş luk göreceksin o bölümü oluştur ve biçimlendir olsun ama bunların hiç birini çabuk deme ook anladın inşşalhh
Bildiğim kadarı ile LLF çoğunlukla bad sector tanımlaması ve tedavisi için kullanılıyor,bu konuda size katılamayacağım...En azından bu format türü bad sectorleri düzeltmese de geçici olarak yamalıyor ve işletim sisteminin bozuk bölümü ignore etmesini sağlıyor...
Ama hdd geri dönüşü olmayan fiziksel bir sorunla karşı karşıya ise bunun attığınız format türü ile bir alakası olacağını zannetmiyorum...
evet ama yazılımsal olarak olan bad sector lerde çoğunlukla kullanılıyor.llf sırasında harddiskte bi alan okunamayıp kitlenip kalırsa ki bu büyük bir olasılık ondan sonra hdd için yapılacak birşey kalmıyor
Bu program diskteki herşeyi geri getirilemeyecek şekilde siler. Aman dikkat.
Diski partition'lara ayırıp formatladıktan sonra windows işletim sistemini (dolayısı ile herşeyi) kurmanız gerekecektir.
low level format ile sadece C yi formatlamak mümkün mü yoksa c ve d birlikte mi siliniyor?
Low level format sadece "bir sabit diskin tamamı" için yapılır. Zaten low level format'da neyi formatlayacağınızı seçerken sabit diskin kendisini gösteriyorsunuz. Yani diskin tamamı için işlem yapılıyor. Bu işlemde partition diye birşey gözetilmiyor.
Yöntem ve sıralama şöyle;
- Önce "Low Level Format" yapılır. (bu sırada partition filan yoktur ortalıklarda) Bu işlem sırasında bad sektörler belirlenir ve diskin kullanılabilir alanları dışına çıkarılmak üzere işaretlenir ve disk interleave faktör saptanıp yazılır. Disk interleave faktör disk üzerindeki sektörlerin nasıl okunup yazılacağının anlamıdır, yani interleave faktör 1 ise, ardısıra dizili sektörler 1 atlayarak okunur ve yazılır. 1,3,5,7,9 gibi. 2 ise 2 atlayarak okunur yazılır. 1,4,7,10 gibi.
- Sonra partition'lar yaratılır. (C:, D:, E: gibi) Bunlar işletim sistemlerinin kullanacağı ve disk üzerinde buna göre ayrılmış alanlardır.
- En sonra da bu partition'lar tek tek NTFS veya FAT32 ile formatlanır. (High Level format diyoruz bu işe)
Low level format sadece "bir sabit diskin tamamı" için yapılır. Zaten low level format'da neyi formatlayacağınızı seçerken sabit diskin kendisini gösteriyorsunuz. Yani diskin tamamı için işlem yapılıyor. Bu işlemde partition diye birşey gözetilmiyor.
Yöntem ve sıralama şöyle;
- Önce "Low Level Format" yapılır. (bu sırada partition filan yoktur ortalıklarda) Bu işlem sırasında bad sektörler belirlenir ve diskin kullanılabilir alanları dışına çıkarılmak üzere işaretlenir ve disk interleave faktör saptanıp yazılır. Disk interleave faktör disk üzerindeki sektörlerin nasıl okunup yazılacağının anlamıdır, yani interleave faktör 1 ise, ardısıra dizili sektörler 1 atlayarak okunur ve yazılır. 1,3,5,7,9 gibi. 2 ise 2 atlayarak okunur yazılır. 1,4,7,10 gibi.
- Sonra partition'lar yaratılır. (C:, D:, E: gibi) Bunlar işletim sistemlerinin kullanacağı ve disk üzerinde buna göre ayrılmış alanlardır.
- En sonra da bu partition'lar tek tek NTFS veya FAT32 ile formatlanır. (High Level format diyoruz bu işe)