SEKTÖR ANALİZİ 2
Arkadaşlar bir önceki dökümanımda çipset savaşları olarak geçen dökümanın ismini sektör analizi olarak değiştirdim ve haziran itibariyle sektörde nelerin değiştiğini hep beraber göreceğiz.
Öncelikle
amd'nin durumu hala kritik.Eskisi gibi kendi çipsetlerini üretemeyen bir firma.Onun için nvidia nforce serisine mahkum.Bu hala değişmedi.Önceki dökümanımda bir kaç ay sonra nforce 4'lerin İntel Pentium IV işlemcileriyle çalışan sürümlerini görebiliriz demiştim,ve nihayet çıktı ayrıca forumlarda gördüğüm kadarıyla bazı arkadaşlarımız çoktan nforce 4'ün İntel tabanlı sistemlerini toplamışlar.Nforce 4'ün yararları aslında performans gamında değil.Yani şöyle değil,intel'in i925X'leriyle hemen hemen aynı değerleri almasına karşın sli desteğide geliyor.İntel kullanıcıları ne yazıkki sli kullanamıyorlardı,aslında iyiki böyle oldu çünki 1 seneden fazla bir süredir piyasada sli destekli anakartlar bulunduğundan sli destekli anakartlar çok ucuzladı.Öyleki intel'in i925X çipsetli anakartlarından bile ucuz hale geldiler(Örn:Asus A8N Sli).Hal böyle olunca ister istemez amd kullanıcıları ilk etapta tek kart ve sli sistemler toplamaya başladılar.Ancak intel için bunu söyleyemiyeceğim çünki bu anakartlar piyasaya çok pahalı bir şekilde çıktı ve btx desteklemiyorlar.Btx demişken hala ortada btx kasalar yok.Aslında hala intel anakartlar geçiş döneminde,btx formuna sahip anakartlar hala üretilmedi.Çift çekirdekli Pentium D çıkmasına rağmen hala yok.Herhalde intel son kazığını böyle atacak.Ayrıca firma hala 4 Ghz'e çıkmaya utanıyor.3.8 Ghz'de takıldı.Daha önceki dökümanımdada açıkladığım gibi atx için 4 Ghz yolun sonu.Aslında bence 3.6 Ghz yolun sonu olmalıydı,çünki 3.6 Ghz hızda çalışan bir presscott işlemci bile çok fazla ısınıyor.Aslında intel,presscott için intel onaylı kasalar(veya kaliteli kasalar)tavsiye ediyor.Ülkemizde çoğu kişi bilinçsizce veya ekonomik durumlar yüzünden Presscott çekirdekli Pentium IV'lerini markasız veya kalitesiz kasalarda kullanıyorlar.İntel onaylı kasa,intel onaylı fan ve macun kullanıldığında eminimki sıcaklık 60C'nin altına inecektir.Ama dediğim gibi amd'nin karşısında genede çok sıcak.Amd'nin şu aralar 90 Nm ürettiği işlemcileri 30 C civarlarında çalışmakta.Mesela bende 90 Nm ile üretilmiş Amd Sempron 2600+ var.Standart fan ve kalitesiz bir kasa ile 3200+ olarak(250*8)çalıştırıyorum ve sıcaklığın 36C'den yukarı çıktığını görmedim.Ne pcmark nede 3dmarkta nede oyunlarda(oynadığım zaman 7-8 saat başından kalkmam)en ufak bir takılma ve sorun yaşamadım.Sözüm meclisten dışarı amd ısınıyor diyenler için.Aslında presscott'tada böyle sorunlar yok ancak overclock için iyi bir soğutma sistemine sahip olmanız gerek.Eğer iyi soğutma sisteminiz var ise ister amd,ister intel hiç bir şey farketmiyor.Ama intel biraz daha ileriye giderse kullanıcıların tepkisini alacağı kesin.
Ati'de ise hala durum kritik.R500 ve R520 vpu'larından hala bir haber olmazken çeşitli kaynaklardan R600 haberleri gelmeye başladı.Açıkcası eğer R600 haberi doğruysa R520 ve G70 çekirdekleri için çok az bir zaman kaldı.Aslında normalide buydu çünki Ge-Force 6800 Ultra ve R420 çıkalı uzun zaman oluyor.R480 vpu'lu X800 serileride üretildi ama onların tek farkı biraz daha hızlı çalışmaları.Herhangi bir yenlik yok.Ati'nin R500'lerde smart shader 3.0 ile neler yapacağını o zaman anlayabiliriz.Ati ise amr teknolojisini çöpe atıp Crossfire adı altında piyasaya çıktı.Crossfire ile Sli birbirğine benzerlik gösteriyor.Ama fiyat/performans oranı hala aynı.Ama ati hala kendisine bir destek edinemedi ne yazıkki.Yani hem intel hemde amd'nin desteğini alan nvidia şu an işi sağlama bağlasada ati ne yapacak hep beraber göreceğiz.Ati şu anda çok iyi çipsetler üretemiyor.Hem intel hemde amd için konuşuyorum.Via'nın desteğini alırsa kurtulma şansı artabilir ama amd tarafında kullanıcılar via'dan korktuğu için amd satışları azalabilir.Ancak via,intel ile bir anlaşma imzaladı.Buna göre soket 478 için işlemci üretebilecek.Soket 370 dönemlerini hatırlayanlar bilirler,o zaman via'nın ürettiği işlemciler tualatinlerle sıkı bir mücadeleye girmişlerdi.Tabi intel soket 423'e geçerek olaydan sıyrıldı,gerçi çoğu kişinin hafızasındanda Pentium 4 heyecanıyla silindi gitti ama ben o dönemleri hala hatırlıyorum.Burada anlatmak istediğim Ati-Via yakınlaşması olursa,İntel ile Via'nın arası bozulabilir.Sis ilede pek anlaşacağını zannetmiyorum Amd'nin çünki Sis kendi halinde dolanıp duruyor.Ati'nin durumunu gerçekten çok merak ediyorum.Ayrıca ati hala çift çekirdekli kartlarada geçmiş değil.Bunlara ek olarak hala 110 Nanometre teknolojisinede erişemedi ne yazıkki.Oysa nvidia'nın G70 gpu'suna sahip 7800 serisi 110 nm ile üretilecek.Ati ise şu anda crossfire'nın tadını pek çıkaramıyor,ati taraftarlarını bu haber sevindirsede amd kullananları pek sevindirmedi.Şimd ne olacak o da bir garip.Tek bir anakartda hem sli hemde crossfire göremeyeceğiz.Eğer via ile ortaklaşa crossfire çalışması olursa via nvidia'ya cephe alabilir.Bu durumda amd kullanıcılarıda via'dan korktukları için via'ya yakınlaşmayabilirler.İntel cephesinde ise nforce,sli desteğiyle herkezin gönlünü fethetti.Ancak şöyle bir sorun varki nforce 4'lerin İntel için uyarlanmış versiyonu çift çekirdekli 8xx Pentium D'leri çalıştırmayacak.İntel için i955X alternatifi var ancak onda ne sli nede crossfire var.Ortalık karıştı değilmi?Yazarken benimde kafam karıştı.Üreticiler bir karara varmaz ise kaosa doğru gidiyoruz ve bu kaostan firmaların bir veya birkaçı ciddi bir biçimde etkilenecek.Bence bunlar için şöyle çözümler üretilebilir:
1-)3 ay önce bir bilgisayar dergisi okuyordum ve bir haber beni çok etkilemişti,yıllardır birbirine giren amd ve intel işlemcileri tek bir anakartda pci express sayesinde çalıştırabilen bir anakart gördüm.Aslında anakart üzerinde i925,pci express'e takılan dönüştürücü kart üzerinde sadece nforce 4 çipseti,
ddr slotları ve soket 939 vardı.Böylece anakart değiştirmeden amd veya intel arasında geçiş yapabilecektiniz.Mükemmel bir haberdi ancak bu anakart hakkında ne test nede inceleme gördüm.Yanılmıyorsam genişleme slotlarında lider olan Gigabyte bu işi üstlenmişti ancak görülen o ki birileri bu işe ters çıktı.Aynen sli-crossfire'de olduğu gibi belki pci express slotlarına takacağımız ek kartlarla aynı anakartda hem sli hemde crossfire teknolojisinden yararlanabiliriz.Ancak bir sorun varki eğer bu dönüştürücü kartlar ati çipseti taşırsa,belkide sli destekli ve nvidia çipsetli olan anakartlarda problem yaratabilir.Bu durumda ati'nin en iyisi crossfire teknolojisini başkalarıyla paylaşmasıdır.
2-)Fluexpress teknolojisini duydunuzmu bilmiyorum ama,pci express ilk çıktığında ortada büyük bir kaos oluşmuştu.Çünki pahalı agp ekran kartlarına sahip olan tüketiciler bu duruma isyan ettiler.Haklıydılarda bence.Fluexpress ise bu olaylardan 1 sene sonra çıkarak kendini belli etti.Hem agp hemde pci express x16 bulunduran anakart bana isa-vega dönemlerini hatırlatsada bu anakart piyasada yok ve henüz hiç bir kaynakta test veya incelemesi yok.
3-)İmkansız gibi görünsede,Ati,Nvidia,Amd,İntel bir anlaşmaya varıp hem sli hemde crossfire destekleyen çipsetlerin hem amd hemde intel için olan sürümlerini üretseler çok iyi olur.Ama gelin görünki böyle bir durum yok.
Görünen o ki ortada büyük kaoslar olacak.Onun için karışıklık dönemi yeniden başladı.Yani Amd Athlon Soket 939 sistemler bence yeniden geçiş dönemine girdiler ve yakın zamanda crossfire-sli çekişmesi yaşanacak.Yani hala soket 939 döenminden kaçınmalı.Biliyorum,bu sözlerimi okuyan soket 939 sahipleri
 |  |  |
 | | bLACKBOX ile İşlemcinizi Doğru Tanıyın |  | BlackBox işlemcinizin üreticisi, modeli, soket tipi, sürümü, revizyonu, kod adı, desteklediği komut setleri, çekirdek sayısı, kullanılan üretim teknolojisi, maksimum hızı, overclocking oranı, çarpanı, tampon bellekleri, anlık hızı, anlık sıcaklığı, anlık kullanım oranı ve hatta işlemcinizin mevcut resmi logosu da dahil olmak üzere mümkün olan tüm bilgileri maksimum kesinlik ile sunar. | |  |
 |  |  |