hARDWAREMANIA

hARDWAREMANIA

İnternetteki Güvenilir Donanım ve Teknoloji Rehberiniz!

BlackBox!

Core2duo-Phenom Farkı

Bu sayfada Donanım bölümü içerisindeki İşlemciler forumu altında Core2duo-Phenom Farkı başlıklı konu tartışılıyor. Tartışılan konu "Arkadaşlar bir link verecem burada Core2duo'larda L3 cache yok yazmış ve phenom'larda var ne işe yarar bu L3 cache niye ..." şeklinde özetlenebilir....

Geri git   hARDWAREMANIA > Donanım > İşlemciler

Kayıt Resim Galerisi SSS Üye listesi Takvim Bölümü okunmuş olarak işaretle

Info:

LinkBack Konu araçları
Eski 20-06-08, 22:28 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #1 (permalink)
Mücahid_1992
Power Member
Bilgisayarım

Mücahid_1992 Avatar

Katılım tarihi: 10.09.07
Nereden: Konya
Core2duo-Phenom Farkı

Arkadaşlar bir link verecem burada Core2duo'larda L3 cache yok yazmış ve phenom'larda var ne işe yarar bu L3 cache niye core2duo'larda yok???

http://www.hardwaresecrets.com/article/568
Mücahid_1992 çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 20-06-08, 23:05 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #2 (permalink)
Indra
hARDWAREMANIAC
Bilgisayarım

Indra Avatar

Katılım tarihi: 29.03.04
Nereden: Somewhere In The Middle Earth
Resimler: 1
Ynt: Core2duo-Phenom Farkı

L1,L2 ve L3 işlemcinin içindeki belleklerdir. İşlemciye en yakın olan L1 sonraki L2 ... diye devam ediyor. Bu bellekler Ram den çok daha hızlıdır. İşlemci bişey yapacağında önce bu belleklere başvurur, aradığı bilgi buradaysa Ram e başvurmaz buda daha hızlı çalışmasını sağlar. Bu durumda boyutu ne kadar büyükse o kadar iyidir ama minicik işlemci çekirdeği içine birde bellek sığdırmak pahalı bir teknolojidir. Bu yüzden boyutları 8mb,16mb gibi ufak boyutlarda seyretmektedir.
Ayrıca en sık işlenen komutlar L1 de daha az sıklıkta işlenenler L2 ve L3 tedir.
Indra çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 20-06-08, 23:37 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #3 (permalink)
Mücahid_1992
Power Member
Bilgisayarım

Mücahid_1992 Avatar

Alıntı:
Indra tarafından iletildi. Mesajı göster
L1,L2 ve L3 işlemcinin içindeki belleklerdir. İşlemciye en yakın olan L1 sonraki L2 ... diye devam ediyor. Bu bellekler Ram den çok daha hızlıdır. İşlemci bişey yapacağında önce bu belleklere başvurur, aradığı bilgi buradaysa Ram e başvurmaz buda daha hızlı çalışmasını sağlar. Bu durumda boyutu ne kadar büyükse o kadar iyidir ama minicik işlemci çekirdeği içine birde bellek sığdırmak pahalı bir teknolojidir. Bu yüzden boyutları 8mb,16mb gibi ufak boyutlarda seyretmektedir.
Ayrıca en sık işlenen komutlar L1 de daha az sıklıkta işlenenler L2 ve L3 tedir.
Birde bu çarpım olayı var birde buna açıklık getirirmisin?
Örn:512*2 L2
Eski 20-06-08, 23:43 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #4 (permalink)
scaner123
Power Member
Bilgisayarım

scaner123 Avatar

Katılım tarihi: 07.01.08
Nereden: ADANA

Alıntı:

yani bu durumda hangisi daha ii dir :S L1 mi_? L2 mi _? L3 mu _? :S:S:S
scaner123 çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 20-06-08, 23:46 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #5 (permalink)
Indra
hARDWAREMANIAC
Bilgisayarım

Indra Avatar

Alıntı:
scaner123 tarafından iletildi. Mesajı göster
yani bu durumda hangisi daha ii dir :S L1 mi_? L2 mi _? L3 mu _? :S:S:S
Ne açıdan?
Eski 21-06-08, 01:26 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #6 (permalink)
WaLLoP
V.I.Member
Bilgisayarım

WaLLoP Avatar

Katılım tarihi: 21.10.07
Nereden: Nereye

bide bu önbelleklerde sram kullanıyor diğer belleklere göre çok daha hızlı ama pahalı olduğu için sadece işlemcilerde kullanıyor işlemci bir bilgiye ulaşmak istediğinde önce bu belleklere bakar sonra rame gider
Eski 21-06-08, 02:19 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #7 (permalink)
scaner123
Power Member
Bilgisayarım

scaner123 Avatar

Alıntı:
Ne açıdan?

yanı hız açısından hangisi hda ii demk istedim işlemci alırken L1 mi L3 mu almak anlamında
Eski 21-06-08, 03:39 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #8 (permalink)
gOkO
Moderator
Bilgisayarım

gOkO Avatar

Katılım tarihi: 10.04.04
Nereden: on hm multi cpu
Blog Mesajları: 3
Resimler: 82

Bu bellekler tampon belleklerdir.Yani işlemci veri alış verişini bu bellekler sayesinde daha hızlı yapar.Örnek olarak celeron 300 ve celeron 300a işlemcileri arasında önbellek farkı vardır sadece celeron 300 de tampon bellek yok iken celeron 300a da 128kb önbellek vardı.Belirgin performans farkı vardı.

Önbelleklerin boyutundan çok gecikme süreleri ve işlemcinin yapısı dahada önemli.
ERBAA'LI
"TÜRK OL TÜRK HİSSET TÜRK YAŞA Kİ GERÇEK TÜRK OLASIN"
gOkO çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 21-06-08, 11:21 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #9 (permalink)
Indra
hARDWAREMANIAC
Bilgisayarım

Indra Avatar

Alıntı:
yanı hız açısından hangisi hda ii demk istedim işlemci alırken L1 mi L3 mu almak anlamında
Ya zaten senin elinde olan bişey değil. L1 L2 bütün işlemcilerde var artık. L3 ü de yeni yeni koymaya başladılar. Benimkinde L1 olsun L2 olmasın L3 olsun demek gibi bi şansımız yok zaten. Adamlar nasıl tasarladılarsa artık işlemciyi.
Eski 21-06-08, 14:50 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #10 (permalink)
ejherda
Power Member
Bilgisayarım

ejherda Avatar

Katılım tarihi: 12.07.04
Nereden: istanbul

ya biri 2 çekirdekli biri 4 çekirdekli neden Phenom hep geride kalıyor istatistiklerde
Eski 21-06-08, 14:52 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #11 (permalink)
Indra
hARDWAREMANIAC
Bilgisayarım

Indra Avatar

4 çekirdeğe göre optimize edilmiş program yok doğru dürüst piyasada ondan.
Eski 21-06-08, 15:06 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #12 (permalink)
scaner123
Power Member
Bilgisayarım

scaner123 Avatar

bu 4 çekirdegin yaraLLArını bi 2 3 sene sona tam olarak fark edecegimize inanıyorum gerek oyun gerek pro olarak...
Eski 21-06-08, 21:30 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #13 (permalink)
ozgurkeles64
V.I.Member

Katılım tarihi: 26.12.07

Alıntı:
bu 4 çekirdegin yaraLLArını bi 2 3 sene sona tam olarak fark edecegimize inanıyorum gerek oyun gerek pro olarak...
2-3 sene sonrada şimdiki aldığın 4 çekirdek işlemciler o zamanın teknolojisini şöle bi düşünecek olursak celeron 333 gibi kalır bu işlemciler..
ozgurkeles64 çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 01-07-08, 23:31 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #14 (permalink)
Tanarri
Senior Member
Bilgisayarım

Tanarri Avatar

Katılım tarihi: 26.11.07
Nereden: silikon vadisi:P

valla 4 çekirdekler gayet iyide phenomlar iyi dil amd yerlerde şu son bi 2 senedir nolcak bilmiyorum intel aldı başını gidiyo... 2 sene önce intel işlemcili sitem kurucam aklıma gelmezdi bi arkadaş vardı bu formda söyle demişti 2 sene önce intel işlemcili sitem kurucaksın ilerde deseler diyenle kavaga ederdim demişti hakaten bende öleydim ama şimdi daha dün elime geçti intel q9450 işlemcili kurdum sistemi kulanıyorum bye bye AMD oldu valla :S
Tanarri çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 02-07-08, 00:10 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #15 (permalink)
HuRRiCaNe
V.I.Member
Bilgisayarım

HuRRiCaNe Avatar

Katılım tarihi: 02.04.06
Nereden: Searching ...
Resimler: 6

Alıntı:
Tanarri tarafından iletildi. Mesajı göster
valla 4 çekirdekler gayet iyide phenomlar iyi dil amd yerlerde şu son bi 2 senedir nolcak bilmiyorum intel aldı başını gidiyo... 2 sene önce intel işlemcili sitem kurucam aklıma gelmezdi bi arkadaş vardı bu formda söyle demişti 2 sene önce intel işlemcili sitem kurucaksın ilerde deseler diyenle kavaga ederdim demişti hakaten bende öleydim ama şimdi daha dün elime geçti intel q9450 işlemcili kurdum sistemi kulanıyorum bye bye AMD oldu valla :S
Abartmayın phenomlar o kadarda kötü değil..
Eski 02-07-08, 00:16 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #16 (permalink)
Tanarri
Senior Member
Bilgisayarım

Tanarri Avatar

Katılım tarihi: 26.11.07
Nereden: silikon vadisi:P

illaki dill dilde nebilim oc yapmaya felan uygun diller intel kadar iş görmüyolar fiyat performans dan yırtıyodu intelde çekmeye başladı fiyatları ve oc ye cok yatkınlar q6600 2.4 den 3.5 ghz cıkabiliyo hangi phenom aşırı derece ısınmadan bukadar yüksek saat hızlarına çıkabiliyo bunları üzülerek söylüyorum ama öyle
Tanarri çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 02-07-08, 01:00 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #17 (permalink)
HuRRiCaNe
V.I.Member
Bilgisayarım

HuRRiCaNe Avatar

Katılım tarihi: 02.04.06
Nereden: Searching ...
Resimler: 6

Alıntı:
Tanarri tarafından iletildi. Mesajı göster
illaki dill dilde nebilim oc yapmaya felan uygun diller intel kadar iş görmüyolar fiyat performans dan yırtıyodu intelde çekmeye başladı fiyatları ve oc ye cok yatkınlar q6600 2.4 den 3.5 ghz cıkabiliyo hangi phenom aşırı derece ısınmadan bukadar yüksek saat hızlarına çıkabiliyo bunları üzülerek söylüyorum ama öyle
Ama tek önemli olan saat hızı değildir..
HuRRiCaNe çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 02-07-08, 10:25 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #18 (permalink)
ozgurkeles64
V.I.Member

Katılım tarihi: 26.12.07

Alıntı:
HuRRiCaNe tarafından iletildi. Mesajı göster
Ama tek önemli olan saat hızı değildir..
kesinlikle doğru..core2duo testlerde ne kadar iyi olursa olsun..iş çoklu bir sıkıstırma yaptınmı o zaman meydana cıkıyor..
daha öncede amd kullanan birisi olaraktan sadece sunu söyleyebilirim..söz konusu gündelik işlerde intel gerçekten cok iyi..fakat yüklendinmi amd kadar yok..+ ben phenom la bile karşılastırmıyorum core2 leri..bendeki şimdi kullandığım e8400 eşdeğeri olam amdx2 6000 i normal standart ayarlarda bile geçebileceğini zannetmiyorum..onun için karsılarstırma yaparken kullanım amacına göre yapılmalı bence..
ozgurkeles64 çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 15-07-08, 19:38 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #19 (permalink)
Mücahid_1992
Power Member
Bilgisayarım

Mücahid_1992 Avatar

Alıntı:
ozgurkeles64 tarafından iletildi. Mesajı göster
kesinlikle doğru..core2duo testlerde ne kadar iyi olursa olsun..iş çoklu bir sıkıstırma yaptınmı o zaman meydana cıkıyor..
daha öncede amd kullanan birisi olaraktan sadece sunu söyleyebilirim..söz konusu gündelik işlerde intel gerçekten cok iyi..fakat yüklendinmi amd kadar yok..+ ben phenom la bile karşılastırmıyorum core2 leri..bendeki şimdi kullandığım e8400 eşdeğeri olam amdx2 6000 i normal standart ayarlarda bile geçebileceğini zannetmiyorum..onun için karsılarstırma yaparken kullanım amacına göre yapılmalı bence..
Hepinize teşekkürler.Bu konu da çok ilgi aldı.