hARDWAREMANIA

hARDWAREMANIA

İnternetteki Güvenilir Donanım ve Teknoloji Rehberiniz!

BlackBox!

Tübider ve HWM Türkiye'nin CPU'sunu tasarlıyor !!!

Bu sayfada Donanım bölümü içerisindeki İşlemciler forumu altında Tübider ve HWM Türkiye'nin CPU'sunu tasarlıyor !!! başlıklı konu tartışılıyor. Tartışılan konu "selam beyler bu yarışma işi çok iyi olmuş. Bence bu bizlerin kendimize güvenimizi artıracak. Daha Detaylı bilgiye nereden ulaşabilirim. Bi ..." şeklinde özetlenebilir....

Geri git   hARDWAREMANIA > Donanım > İşlemciler

Kayıt Resim Galerisi SSS Üye listesi Takvim Bölümü okunmuş olarak işaretle

Info:

LinkBack Konu araçları
Eski 13-10-07, 12:49 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #26 (permalink)
dijiman
Member
Bilgisayarım

dijiman Avatar

Katılım tarihi: 22.04.04
Nereden: istanbul
Cool Ynt: Tübider ve HWM Türkiye'nin CPU'sunu tasarlıyor !!!

selam beyler bu yarışma işi çok iyi olmuş. Bence bu bizlerin kendimize güvenimizi artıracak. Daha Detaylı bilgiye nereden ulaşabilirim. Bi site falan var mı Yarışma tarihi başvurular süreç falan nasıl öğrenirim
Şimdide4n herkese başarılar
dijiman çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 15-10-07, 11:45 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #27 (permalink)
Niyazi SARAL
Member

Katılım tarihi: 02.06.04
Nereden: ISTANBUL
Cevap: Tübider ve HWM Türkiye'nin CPU'sunu tasarlıyor !!!

Arkadaşlar projenin kapsamını aşağıda yazdım. Sizce eksik ve ilk bakılacak sayfada sunulması gereken başka birşeyler var mı ? cevap verirseniz sevinirim.

Project Sunumu

Gereklilik Beyanı
Son 25 yılda bilişim sektöründeki gelişmelere ülkemiz insaları sadece seyirci oldu. Aslında üniversitelerimizde ve diğer teknik okullarda bilişim eğitimi bu süreci çok iyi takip etti ancak sadece teknolojiyi kullandık ve bunun eğitimini aldık ve verdik. Teknolojik eğitim de bir nebze olsun daha yaratıcı olabilmek için doğrudan bilgisayar tasarımının kullanıcılar, teknik elemanlar ve mühendisler tarafından daha yakın irdelenmesi amacı ile bu yarışmayı düzenledik. İşlemci tasarımı sürecinde insaların sayısal devrelere, bilgisiyar organizasyonu ve mimarisine daha ilgili olabilmeleri ve daha iyi bir eğitim amaçlanmıştır.

Temel Gereksinimler
Yarışma 3 evrede yapılmaktadır. Birinci evre sanal bir bilgisayar tasarımı, ikinci evre bu tasarımlardan başarılı olabileceklerin fiziksel olarak gerçeklenmesini sağlamak ve 3 evre ise VHSIC (Very High Speed Integrated Circuit) Hardware Description Language) ile bir VLSI (Very Large-Scale Integration) entegrenin fizikesel olarak gerçeklenmesini içerir. Her evrenin süreçleri, katılım koşulları ve yöntemleri farklıdır. Örneğin 1. evreye isteyehn herkes katılabilecekken 2. evreye sadece 1. evrede başarılı olanlar ve 3. evreye ise sadece mühendisler ve üniversitelerde çalışan proje yürütücüleri katılabilir. Detaylar (Katılımcı başlığı altındadır.)

1. evredeki Sanal Bilgisayar generic bir prosessor olup temel sayısal devreleri arithmetic logic unit (ALU), instruction decoder (komut çözücü), control unit (kontrol devresi), register files (yazıcılar), ve program counter unit (program sayacı) birimleridir. 2. evrede bu processorün bilinen 7400 serisi entegreler ile tasarımı yapılacaktır. 3. evredeki işlemci Intel 8080 (veya 8085/8086) olacaktır. Ancak bu evredeki çalışmalara önerileri henüz bekliyoruz.

Temel Sınırlamalar
1. evre Aralık ayı son haftası neticelendirilecektir. 2. evre ve 3. evre ise yarışmacıların durumları ele alınarak en az 2'şer ay aralıklar ile sonlanacaktır. Sanal işlemci için sınırlayıcı değerler örneğin kelime uzunluğu temel komutlar (Temel arithmetic, logical, ve memory I/O komutları) yayınlanacak ve katılımcılara duyurularacaktır. Çalışma frekensı 1. ve 2. evrede herhangi bir sınırlayıcı koşul olarak ele alınmayacak 3. evrede katılıcıların konumuna göre tekrar değerlendirilecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kimler katılabilir ?
Proje 3 evredir ve 1. 2. evrelerine herkes, 3. evreye ise sadece mühendisler ve üniversite projelerinde çalışanlar katılabilir.

Nasıl katılacağız?
Projeye ancak form dolduran katılımcılar katılabilir. Form "Katılımcılar" bölümünde verilecek ve onaylanan katılımcılar (tekil veya grup halinde) beyan edilecektir.

Nasıl destekleriz?
Projeyi destekleyen her internet sitesi, dergi veya kanal bu iş için hazırlanmış sayfada duyurulacaktır. Projenin doğası gereği sadece ve sadece CPU üreticilerinden biri ana sponsör olarak adlandırılacak ve bu şekilde debayn edilecektir.

Ödüller nelerdir?
Projenin her aşamasında değişik ödüller vardır. Son aşamadaki ödül $ 10.000 olup sponsör firma ve diğer detekleyen kuruluşlar ile yeniden yapılacak değerlendirmeler ile yinelenecektir.

Ne yapacağız?
1. evreye katılmak ile başlayabilirsiniz. Sayısal devreler ve bilgisayar mimarisi eğitimlerini inceleyin. Hem Tübider Okul Bilişim sayfalarında bu eğitimleri e-Learing şeklinde, hem de Dünya'daki tüm üniversitelerin internet sitelerinde bulabilirsiniz. Bir tasarım aracı seçin ve belirlenen sınırlayıcı koşullar ile tasarımı yapın. Her aşamayı proje aracına işleyin ki sizleri yönlendirebilelim. Evreler bölümlarinde daha fazla detay bulabileceksiniz.

Nasıl destek alırız?
Proje gruplarından çalışmaları beğenilenler Tübider bünyesinde ayrıca toplantıya çağırılarak eğitileceklerdir. Burda sorunlar ve süreçler de tartışılabilecektir. Ciddi her çalışma için tüm verelerde değişik maddi destekler de olabilecektir.

Üniversite projelerleride bir fark?
Üniversitelerin bünyesindeki Embedded Processor, DSP Processor veya benzeri her türlü işlemci içeren projeler 3. evreye kendi tasarımları ile doğrudan katılabilirler. Ancak yine kayıt olunmalı ve aşamalar bildirilmelidir. 3. evredeki onaylanan projelere $ 5.000 limitine kadar maddi destek te sağlanacaktır.
Niyazi SARAL çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 15-10-07, 13:48 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #28 (permalink)
eUGENE
A-TEAM
Bilgisayarım

eUGENE Avatar

Katılım tarihi: 08.09.00
Nereden: Moonbase Alpha
Blog Mesajları: 14
Resimler: 40

Merhaba,

Aldığım özel mesajlardan anladığım kadarı ile bu konu sanırım yanlış anlaşılmış.

Öncelikle bu bir eğitim projesi, sadece eğitimi daha zevkli bir hale getirmek ve bir teşfik olması için bir yarışma havasına büründürülmüş durumda.

Kimse sizden modern işlemci mimarilerine benzer şeyler geliştirmenizi beklemiyor(bu zaten olanaksız)

Demişsiniz ki biz ne yapacağız? Siz sadece modern işlemcilerin atası olan mikro işlemcilerin bir imitasyonunu yapacaksınız. İşin özü bu aslında. Dünyayı yeniden keşfedemezsiniz ... Çoktan keşfedildi biliyorsunuz.. Siz sadece keşifte kullanılan en mantıklı yollardan birini aynen takip ederek öğreneceksiniz o kadar.

Evet FPGA(field-programmable gate array) ler ile mikro işlemci birimlerini hatta kendisini bile taklit etmek mümkün.. bu tarz yaklaşımlarda bence mübah. Niyazi beye danışırız.

Proje ortaya koymak isteyenler bana bildirirse onlara bir proje açarım.. Tüm aşamaları oraya girerek devam ederseniz takip ve gerekirse yönlendirmede kolay olur..

Bu çok uzun soluklu bir proje, hep birlikte öğrenerek gideceğiz sonuna kadar. Sanmıyorum ki aramızda daha önce mikro işlemci tasarlamış birileri olsun.. En fazla aramızda mikro işlemci mimarileri hakkında dersler alanlar olabilir...
eUGENE çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 15-10-07, 17:23 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #29 (permalink)
mhangman
Rookie Member

mhangman Avatar

Katılım tarihi: 10.10.07
Nereden: Kocaeli

süre yeterlimi ? ilk aşamaya ve olursa ikinci aşamaya katılmayı düşünüyorum ama merak ettiğim konu ilk aşamanın sonuçlanması için aralığın son haftası gösterilmiş bu süre bizim o noktaya gelmememiz için yeter mi??
yetmezse biz yine çalışıcaz öğrenicez ama bunu internette proje açmadan gizliden gizliye yaparız o zmn herhalde :S
mhangman çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 15-10-07, 17:59 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #30 (permalink)
Niyazi SARAL
Member

Alıntı:
mhangman tarafından iletildi. Mesajı göster
süre yeterlimi ? ilk aşamaya ve olursa ikinci aşamaya katılmayı düşünüyorum ama merak ettiğim konu ilk aşamanın sonuçlanması için aralığın son haftası gösterilmiş bu süre bizim o noktaya gelmememiz için yeter mi??
yetmezse biz yine çalışıcaz öğrenicez ama bunu internette proje açmadan gizliden gizliye yaparız o zmn herhalde :S

İlk aşama 20-25 saatlik bir çalışma gerektiriyor. Tabi bilenler için
Eski 15-10-07, 18:17 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #31 (permalink)
CyberKnight
hARDWAREMANIAC

CyberKnight Avatar

Katılım tarihi: 01.03.05
Nereden: İstanbul
Resimler: 9

son 1 haftadır çevremdeki mühendis arkadaslarımdan bir takım olusturma cabalarındaydım fakat 3. evreyi gördüm ve vazgectim su anda katılacak olan arkadaslara başarılar.
CyberKnight şu an çevrim içi   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 15-10-07, 18:19 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #32 (permalink)
Niyazi SARAL
Member

Alıntı:
CyberKnight tarafından iletildi. Mesajı göster
son 1 haftadır çevremdeki mühendis arkadaslarımdan bir takım olusturma cabalarındaydım fakat 3. evreyi gördüm ve vazgectim su anda katılacak olan arkadaslara başarılar.
Neden vazgeçtiğinizi anlamadım ? Kadroda mühendis olduğu sürece problem yok ki...
Eski 15-10-07, 18:29 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #33 (permalink)
CyberKnight
hARDWAREMANIAC

CyberKnight Avatar

Katılım tarihi: 01.03.05
Nereden: İstanbul
Resimler: 9

Alıntı:
3. evreye ise sadece mühendisler ve üniversite projelerinde çalışanlar katılabilir.
ben sadece lise mezunu , üniversiteye hazırlanan bi öğrenciyim.
CyberKnight şu an çevrim içi   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 15-10-07, 18:46 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #34 (permalink)
eUGENE
A-TEAM
Bilgisayarım

eUGENE Avatar

Merhaba,

Bence Niyazi bey bu madde değiştirilmeli belkide, hele ki "Jeri Ellsworth" gibi bir örnek varken çip dizaynı konusunda.. Tabii "Stephen Wozniak" ve "Burrell Smith" de unutulmamalı

Belkide katılımlar grup olarak değerlendirilmeli. Grubun eğitim seviyeside karma olabilir bence..
Eski 15-10-07, 19:30 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #35 (permalink)
mhangman
Rookie Member

mhangman Avatar

Katılım tarihi: 10.10.07
Nereden: Kocaeli

Alıntı:
Niyazi SARAL tarafından iletildi. Mesajı göster
İlk aşama 20-25 saatlik bir çalışma gerektiriyor. Tabi bilenler için
yeter o zmn sağolun
mhangman çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 16-10-07, 00:19 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #36 (permalink)
Blick
hARDWAREMANIAC
Bilgisayarım

Blick Avatar

Katılım tarihi: 21.09.04
Nereden: Güneşli
Resimler: 10
Talking Cevap: Tübider ve HWM Türkiye'nin CPU'sunu tasarlıyor !!!

Alıntı:
mhangman tarafından iletildi. Mesajı göster
yeter o zmn sağolun
yeter galiba, bir gel de deneyelim
iki kişi mi olucaz anca grup olarak
Blick şu an çevrim içi   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 16-10-07, 09:12 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #37 (permalink)
Niyazi SARAL
Member

Alıntı:
eUGENE tarafından iletildi. Mesajı göster
Merhaba,

Bence Niyazi bey bu madde değiştirilmeli belkide, hele ki "Jeri Ellsworth" gibi bir örnek varken çip dizaynı konusunda.. Tabii "Stephen Wozniak" ve "Burrell Smith" de unutulmamalı

Belkide katılımlar grup olarak değerlendirilmeli. Grubun eğitim seviyeside karma olabilir bence..
Arkadaşları ben tanimıyorum Alp, tabiki senin onayın olan her grup katılabilir.
Eski 16-10-07, 22:00 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #38 (permalink)
dijiman
Member
Bilgisayarım

dijiman Avatar

Katılım tarihi: 22.04.04
Nereden: istanbul
Ynt: Tübider ve HWM Türkiye'nin CPU'sunu tasarlıyor !!!

arkadaşlar bu "Katılımcılar" bölümü nerede acaba bulamadımda
yada daha açılmadı mı
dijiman çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 16-10-07, 23:03 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #39 (permalink)
eUGENE
A-TEAM
Bilgisayarım

eUGENE Avatar

Cevap: Ynt: Tübider ve HWM Türkiye'nin CPU'sunu tasarlıyor !!!

Merhaba,

Henüz katılımcılar yok, gördüğünüz gibi tasarım aşamasında henüz bu oluşumda. Bu konunun açılmasının sebebide aslında bu şekillenmeye yardımcı olacak fikirler çıkmasıydı. Tamamen şekillendiğinde ciddi anlamda duyrulacak. O zaman katılımlar başlar kanatimce.
Eski 17-10-07, 09:26 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #40 (permalink)
Niyazi SARAL
Member

Evet arkadaşlar projeyi daha basitleştirmek, daha somut hale getirmek için çalışmalar sürüyor. Pazartesi günü durum kesinleşecek.
Eski 17-10-07, 17:32 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #41 (permalink)
tedmiller
New Member

Katılım tarihi: 27.09.05

yarışmayı duydum ve foruma geldim ancak daha hiçbişey yerli yerine oturmamış gördüğüm kadarıyla. bir de konu çok yavaş ilerliyor gelişmelerden sık sık haberdar ederseniz seviniriz...
tedmiller çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 18-10-07, 10:46 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #42 (permalink)
eUGENE
A-TEAM
Bilgisayarım

eUGENE Avatar

Merhaba,

Önümüdeki ilk pazartesi epeyce yol alınmış olarak sizleri haberdar edeceğiz inşallah. Bir yandan ilerliyor ve yavaş ilerlemeside doğal aslında
Eski 18-10-07, 16:52 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #43 (permalink)
Niyazi SARAL
Member

Biraz daha hazırlıklıyız arkadaşlar. Önerileriniz ve yardımlarınız için teşekkürler.

CPU Turkey

Eski 18-10-07, 16:56 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #44 (permalink)
eUGENE
A-TEAM
Bilgisayarım

eUGENE Avatar

Haydi bakalım yarışma şekilleniyor artık ciddi ciddi. HWM fORUM'u olarak oluşturun bir takım, en azından sanal cpu yarışmasında derece bekliyorum sizden
Eski 18-10-07, 17:00 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #45 (permalink)
Niyazi SARAL
Member

Alıntı:
eUGENE tarafından iletildi. Mesajı göster
Haydi bakalım yarışma şekilleniyor artık ciddi ciddi. HWM fORUM'u olarak oluşturun bir takım, en azından sanal cpu yarışmasında derece bekliyorum sizden

Alp arkadaşımızın özel desteği ile HWMania için şunu söyliyebilirim. Gerçekten yardımcı olurum! Hem katılanlara hem de bu yarışmayı Üniversite platformlarında duyuranlara.

Bu bir sosyal sorumluluk projesi, şu an günde 10.000 visit alan bir eğitim sitesi, benim için bir miras.
Eski 18-10-07, 17:10 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #46 (permalink)
eUGENE
A-TEAM
Bilgisayarım

eUGENE Avatar

Merhaba,

Niyazi bey üniversite organizasyonu işini bize bırakın, ayrıca bilgisayar dergileri kontakları işinide tabii, nede olsa HWM'ye basın sponsoru diyorsunuz

Burada öle değerli arkadaşlar var ki vakit ayırsalar hem projeye katkı sağlarlar hem de bu yarışmalarda derece elde ederler. Ama birkaçı yurtdışında olduğu için bakalım organize olabilecekler mi?
eUGENE çevrim dışı