hARDWAREMANIA

hARDWAREMANIA

İnternetteki Güvenilir Donanım ve Teknoloji Rehberiniz!

BlackBox!

Tübider ve HWM Türkiye'nin CPU'sunu tasarlıyor !!!

Bu sayfada Donanım bölümü içerisindeki İşlemciler forumu altında Tübider ve HWM Türkiye'nin CPU'sunu tasarlıyor !!! başlıklı konu tartışılıyor. Tartışılan konu "Merhaba, Niyazi Saral bey'in(Çizgi Elektronik) yürüttüğü Çizgi Söğüt Gölgesi projesini sanırım birçok kişi biliyor. Bu proje bilgisayar mimarisini kolayca anlaşılabilecek ..." şeklinde özetlenebilir....

Geri git   hARDWAREMANIA > Donanım > İşlemciler

Kayıt Resim Galerisi SSS Üye listesi Takvim Bölümü okunmuş olarak işaretle

Info:

LinkBack Konu araçları
Eski 10-10-07, 11:20 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #1 (permalink)
eUGENE
A-TEAM
Bilgisayarım

eUGENE Avatar

Katılım tarihi: 08.09.00
Nereden: Moonbase Alpha
Blog Mesajları: 14
Resimler: 40
Post Tübider ve HWM Türkiye'nin CPU'sunu tasarlıyor !!!

Merhaba,

Niyazi Saral bey'in(Çizgi Elektronik) yürüttüğü Çizgi Söğüt Gölgesi projesini sanırım birçok kişi biliyor. Bu proje bilgisayar mimarisini kolayca anlaşılabilecek şekilde, simulatörler vasıtası ile anlatıyor. Yakında burada işlemci nedir, ne değildir? VHDL(Donanım tanımlama dili) ve/veya Verilog(Donanım tanımlama dili) dersleride başlayacak.

Peki neden bir merkezi işlem birimi(CPU) tasarlama projesi/yarışması olmasın? Örneğin basit bir Intel 8051 mikro kontrolcü ya da projenin ilerleyen aşamalarında bir 8086 işlemci neden tasarlanmasın. Tabii herşey açık kaynak olacak. Tüm proje açık kaynak..

Hemen ürkmeyin, haydi canım işlemci tasarlamak kim, biz kim demeyin. İşlemci dediğiniz nedir ki? Toplama , çıkarma, çarpma, mantıksal sola ve sağa kaydırma, aritmetik sola ve sağa kaydırma, karşılaştrma, hafızada veri taşıma-yükleme-boşaltma, dalanma ve temek mantık operantları oldu mu tamamdır. Yani bir işlemci aslında hayal ettiğinizden daha basit bir yapıya sahip. Bu projeye konu olan basit ve görece yavaş bir işlemci yapmak kolay bile denebilir. Zor olan bu işlemcilerin gigahertz'ler mertebelerinde çalışması.

Bu Tübider'in bir projesi ve Niyazi bey yürütüyor. Ve bu yarışma ve projeye HWM'de İnternet sponsoru olarak dahil oluyor.

Proje dahilde önce nasıl yapılacağı öğretilecek, daha sonra beraberce birkaç örnek tasarım deneysel olarak yapılacak, deneysel işlemci tasarımları ve sonunda bir yarışma.

Tabii yarışmanın cezbedici olması için örneğin notebook ödüllü ara aşamalar ve sonunda 10.000USD ödüllü bir işlemci tasarlama yarışması.

Bu projenin en heyecan verici yanı matematik, elektronik ya da bilgisayar bilimleri öğrencilerinin potansiyel yarışmacı olmaları yanında aslında çok da avantajlı olmamaları. İnternette arama yapmayı bilen, daha doğrusu neyi nasıl ve nerede arayacağını bilen herkesin büyük şansı olması. Bir tıp doktoru ya da emekli bir öğretmende bu işi rahatlıkla becerebilir. Zaten Tübider'in Okul Bilişim E-lerning projesine kayıt olarak dersleri alabilir, sınavlara katılabilir ve sizde kısa sürede gerekli herşeyi öğrenebilirsiniz.

Her projede olduğu gibi kazanmayı en çok isteyen ve en çok çalışan kazanacak. Ve hepsinden önemlisi proje sonunda bu işlemcinin çalışır hale gelmesi ve FPGA olarak basılması bence.

Bu yazdıklarımız konunun özeti sayılabilir. Henüz başlamadığı için sizinde fikir ve önerileriniz önemli. Bunları lütfen bizimle paylaşın. Büyük ihtimalle Niyazi Bey'de gün içinde bu konu hakkındaki düşüncelerini sizle paylaşacaktır.

Not:Ben bu gün içerisinde bir proje aracı yükleyeceğim buraya, projelerinizi daha kolay yönetmeniz ve paylaşmanız için. Büyük ihtimalle 3-4 kişilik gruplar bu proje ve yarışma ile ilgilenecektir ve böyle bir araç sanırım işe yarayacaktır.

eUGENE çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 10-10-07, 12:13 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #2 (permalink)
Niyazi SARAL
Member

Katılım tarihi: 02.06.04
Nereden: ISTANBUL
Cevap: Tübider ve HWM Türkiye'nin CPU'sunu tasarlıyor !!!

Arkadaşlar bu konuda sayfalaraca yazacağız. Yeterki ilgi olsun. Alp Bey'in heyecanını paylaşıyorum.

Eğer elektronik veya Bilgisayar Mühendisi değilseniz öncelikle aşağıdaki sayfaları okumanızı dilerim.

Sayısal Devreler

Bilgisayar Mimarisi

Logisim

Programa katılan öğrenciler, teknisyenler, teknik okul öğretmenleri için ayrı ayrı süreçler olacak ve hepsinin de ayrı ödül planlaması yapılacaktır. Süreçlerin başarı ile geçilmesi durumunda son ödüle herkes erişebilecek.

Eğitim programımız Aralık sonu gibi bitecek ve süreç içinde PIC1684, Intel 8051 ve en sonunda da gerçek bir MIPS CPU (8086 düşünüyorum) tasarımı hedeflenecektir.

projeye katılan arkadaşlardan başarılı olanlara XILINX FPGA tasarım setleri de temin edilecektir.
Niyazi SARAL çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 10-10-07, 13:57 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #3 (permalink)
lulali
HM Haber Editörü
Bilgisayarım

lulali Avatar

Katılım tarihi: 07.12.03
Nereden: İstanbul
Resimler: 5
Ynt: Cevap: Tübider ve HWM Türkiye'nin CPU'sunu tasarlıyor !!!

Merhaba,

Bu etkinliğin ben tüm duyurularını İTÜ içersinde yapabilirim. Üniversite forumlarında konu açabileceğim gibi üniversitenin konuyla ilgilnecek bilgisayar mühendisliği ve elektronik mühendisliği kulüplerinde de yayınlattırabilirim.

Hatta afişler bastırılırsa afişleri üniversitenin kantin ve bir çok yerine astırabilirim. Hatta ve hatta tüm üniversitelerde bile astırabilme şansım var Niyazi bey yazın düzenlediğimiz kursta bize destek olmuştu (İstanbul Teknik Üniversitesi Uluslararası Mühendislik Kulübü) bizde İtü içersinde duyurularını yaparız
Eski 10-10-07, 14:05 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #4 (permalink)
eUGENE
A-TEAM
Bilgisayarım

eUGENE Avatar

Cevap: Ynt: Cevap: Tübider ve HWM Türkiye'nin CPU'sunu tasarlıyor !!!

Merhaba Uğur,

Sen üniversitelerin bilgisayar ve elektronik kulüpleri organiasyonunu yap istersen.

Sizin üniversitede kolay halledersin, istanbul ve boğaziçi üniversitelerinden ben sana kontak veririrm irtibata geçersin. Zaten istanbul dışındakilerlerde de okuyan bir sürü üyemiz var. İyi organize olursak universitelerde proje için faydalı olur.

Niyazi bey de sanırım afiş işine hayır demeyecektir, konuşuruz kendisi ile..
Eski 10-10-07, 17:22 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #5 (permalink)
blaster2005
V.I.Member
Bilgisayarım

blaster2005 Avatar

Katılım tarihi: 16.11.05
Nereden: Transilvanya (İzmir)
Resimler: 13

hayırlı olsun.
bu arada nick deişmiş eUGENE
blaster2005 çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 10-10-07, 17:26 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #6 (permalink)
GaNDHi
Moderator
Bilgisayarım

GaNDHi Avatar

Katılım tarihi: 30.04.03
Nereden: TháLîÒñ
Blog Mesajları: 1
Resimler: 10

Gebze Yüksek Teknoloji enstitüsünde okuyan bir arkadaşım var. Elektronik Mühendisliği okuyor. Ona söyledim, baya bir ilgilendi, sanırım bayramdan sonra o da birşeyler yapacak.
Eski 10-10-07, 17:27 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #7 (permalink)
Niyazi SARAL
Member

Katılım tarihi: 02.06.04
Nereden: ISTANBUL

Evet arkadaşlar bu konuda istediğiniz fon var. Yeter ki Türkiye'de insanlar bilgisayar eğitimine biraz daha ilgili olsunlar.
Niyazi SARAL çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 10-10-07, 20:54 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #8 (permalink)
Blick
hARDWAREMANIAC
Bilgisayarım

Blick Avatar

Katılım tarihi: 21.09.04
Nereden: Güneşli

böyle bir proje olduğunu görmek çok güzel, hm'ya Niyazi Bey'e ve de Çizgi Ailesine teşekkürler...
Belki de Elektronik dersini geçmeme sebep olabilir bu olay, her ne kadar bir iki labdan kovulmuş olsam da (bizimki basit elektronik dersi ama belki faydası dokunur bunların )
elimden geldiğince özen göstereceğime emin olabilirsiniz
Blick şu an çevrim içi   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 10-10-07, 21:24 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #9 (permalink)
mhangman
Rookie Member

mhangman Avatar

Katılım tarihi: 10.10.07
Nereden: Kocaeli

Çok heyecalandım uzun süredir bu tarz bir şey istiyordum hem kendimi geliştirebilecğeim hemde bir şeyler üretebilme imkanı bulabileceğim bir proje ayrıntıları takip edeceğim.
mhangman çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 10-10-07, 21:27 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #10 (permalink)
eUGENE
A-TEAM
Bilgisayarım

eUGENE Avatar

Merhaba,

Arkadaşlar herkes kendi üniversitesinde elektronik ve bilgisayar kulüpleri ile kontak kurarasa daha rahat ve kolay organize oluruz. Ben bir poster ilanda hazırlamaya çalışacağım okullara asmak için.

Bu arada projeleri yönetmek için bir proje yönetim yazılımı yükledim. Onu Türkçe'leştiriyorum. Bu sayade nasıl gittiği takip edilebilir. Proje ekipleri birbirleri ile organize olabilir ve yapılanlar ve gelişmeler herkes ile paylaşılablir. İlerde takımlar oluştukça herkese bir proje açacağım bu yazılımda..
Eski 10-10-07, 22:13 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #11 (permalink)
gOkO
Moderator
Bilgisayarım

gOkO Avatar

Katılım tarihi: 10.04.04
Nereden: on hm multi cpu
Blog Mesajları: 3
Resimler: 82

Tokat g.o.p. üniversitesi mezunuyum ama orada okuyan kardeşim ve birçok arkadaşım var.Tokat işinide ben yürütebilirim ama Tokatta elektronik bölümü yok yanılmıyorsam...
ERBAA'LI
"TÜRK OL TÜRK HİSSET TÜRK YAŞA Kİ GERÇEK TÜRK OLASIN"
gOkO çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 10-10-07, 22:16 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #12 (permalink)
m4gnetic
Moderator
Bilgisayarım

m4gnetic Avatar

Katılım tarihi: 13.08.04
Nereden: Herakliyüs
Blog Mesajları: 3
Resimler: 24

Bende Selçuk Üniversitesi dahilinde afiş dağıtımlarını yapabilirim. Hocalarımlada konuşup bir ekip dahilinde yarışmaya katılmayı isteyebilirler.
Gerçek bir yarışma gibi yarışma olmuş işte bu. Katkısı olan herkese teşekkürler...
Eski 10-10-07, 22:32 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #13 (permalink)
eUGENE
A-TEAM
Bilgisayarım

eUGENE Avatar

İsterseniz hardwaremania forum üyeleride bir takım kurup girebilir bence. benim iştirak etmem etik olmaz ama danışmanlık yaparım
Eski 10-10-07, 22:47 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #14 (permalink)
Blick
hARDWAREMANIAC
Bilgisayarım

Blick Avatar

küçük bir sorum olucak Niyazi Bey'in verdiği linklerde daha Sayısal Devreler ksımında nerdeyse 100ün üzerinde sayfa bilgi var, daha temel içerik için bunlar çok fazla değil mi hepsini nasıl okuyacağız?
Eski 10-10-07, 22:51 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #15 (permalink)
eUGENE
A-TEAM
Bilgisayarım

eUGENE Avatar

Merhaba,

Tabii ki okuyacaksınız? Kağıttan uçak yapma yarışması değil ki bu
Daha o sayfalarda mikro işlemci mimarisi, donanım tanımlama dilleri bilgileri gibi konularıda bulacaksınız ileride. Yani bir yandan öğrenecek bir yandan projenizi geliştireceksiniz. Daha mükemmel öğrenme ortamı düşünemiyorum. hele ki bu iş internet ortamındaysa...
Eski 10-10-07, 22:57 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #16 (permalink)
Blick
hARDWAREMANIAC
Bilgisayarım

Blick Avatar

teşekkürler
okuyacam valla bir sayfasını atlamadan ben derslerimi bu kadar okuyup çalışsaydım dört senede bitirmiştim okulumu (:
Şimdiden ileriki konuları dört gözle bekliyorum, daha detaylı bilgiler gelip herşey daha da netleşir umarım yakında
Eski 10-10-07, 23:39 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #17 (permalink)
mhangman
Rookie Member

mhangman Avatar

Katılım tarihi: 10.10.07
Nereden: Kocaeli

biz blickle istanbul üniversitesinde duyurusunu yapabiliriz daha önce bu tarz tecrübelerim oldu afiş ayarlayın yeter
mhangman çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 11-10-07, 00:21 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #18 (permalink)
CyberKnight
hARDWAREMANIAC

CyberKnight Avatar

Katılım tarihi: 01.03.05
Nereden: İstanbul
Resimler: 9

Gerçekten çok heyecan verici , dökümanları biraz inceledimde tek basıma yapabilecegim bisey degil bence belki bi grup olursa grup içerisinde çalışma yapabilirim.

edit : ayrıca şu dersler konusuna aklım takıldı.dersler dediğiniz nasıl olacak ? belirli bi yerde eğitimmi verilecek ? yada böyle net üzerinden dökümanlarlamı olacak ?
CyberKnight çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 11-10-07, 00:36 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #19 (permalink)
blackmagician
Power Member
Bilgisayarım

blackmagician Avatar

Katılım tarihi: 25.12.06
Nereden: Spatyom
Blog Mesajları: 1
Resimler: 17
Ynt: Tübider ve HWM Türkiye'nin CPU'sunu tasarlıyor !!!

Aslıdna video yada canlı görüntülü ders olsa arkadaşlar daha iyi anlar, ben sayısal devreler hakkında yeterince bilgi sahibiyim aklımda kaldığı kadarıyla, okulda 8086 işlemcisiylede çalışmıştık şimdi aklımda pek bişi kalmadı tazelemek lazım. ayrıca pic' lede çalıştım, programlaması, devre geliştirilmesi falan, bi kaç yıl önceydi ama elimden geldiği kadar yardımcı olurum.