Bu sayfada Donanım kategorisindeki Modifikasyon forumunda El yapımı cpu sogutucu başlıklı konu tartışılıyor; Akadaşlar en büyük derdim bodrumun yaz sıcaklarında yaşlanan intel stock fanın işlevi haricinde herşeyi yapıyor olması.Boşta 80 yükte 99 derece ...
Akadaşlar en büyük derdim bodrumun yaz sıcaklarında yaşlanan intel stock fanın işlevi haricinde herşeyi yapıyor olması.Boşta 80 yükte 99 derece sonra donmalar mavi ekranlar vs.Yeni bir stock fan almaktansa profesyonel bi fan alıp oc yapmak geldi içimden.Tabi bu kriz ortamında 100-150 lira bir fana veremem.Hem bu tür işlere bayılırım hemde ucuza getirirm diye düşündüm ve kendi cpu sogutucumu yapmaya karar verdim.
Çok basit aslında.Baştan sona bakır bir soğutucu olacak.tabandan 4 yada 8 tane ısı borusu çıkacak ve hiç dolanmadan dolaştırmadan direk yapraklara kaynatılacak.Ramleri daha verimli soğutabilmek için yaprakların oldugu bölümü anakarta 45 derece civarında eğiklikle yapmayı planlıyorum.
Yukarıdaki gibi birşey işte Sabah kalktım sanayiye gittim ve radyatörcü amcaya bakır işini sordum.Hangi kalınlıkta istiyosun dediğinde en incesi neyse o dedim.bana incecik bi levha verdi.Kalınlıgını sormadım ama tam planladıgım gibi.Olayı biraz anlattım amcaya 50-60 yaprak biraz zor olur dedi.Boruların geçicegi delikleri aynı hizada açma falan.Sonra o incelikte 60 tane yapragı kaynatma çok uzun hikayeymiş.Git hazırını al dedi ama ben heves yaptım bi kere şimdi kaynatma yerine aralara vidayla somun arasında şu ince disk gibi şeyler varya ismini hatırlayamadım, onların bakırından koysam sizce nasıl olur? Hatta işi para meselesinden hobiye çevirdim galiba.Termal macunla gümüş tozunu karıştırsam somunla yaprakların arasına sürsem nasıl olur? Sonra bu yaprakları aynı hizada nasıl delebilirim.Sanayidekiler uğraşmıyo valla matkapla girişcem sanırım.Ve ısı borularının içinde bi gaz falanmı var klimalardaki gibi? Eger bi gaz varsa klimacılar basabilirmi bu gazı? ve son olarak soğutucunun ağırlıgı ve fan boyu ne olmalı.( sessiz olması gerekmiyor ) Git satın al falan demeyin zevkine yapcam :P
0,50 mm bakırdan yapsan 80 tanesi 40 mm yapar 40 taneyide matkapla üstüste delersin sorun olmaz aralarına da yine bakır pullar var alıp koyabilirsin normalde hem delip aynı zamanda büken bir kalıpla deliyorlar soğutma imalatı yapanlarda vardır o kalıp sistemi boruların içindede özel bir sıvı var düşük ısıda buharlaşıyor falan zevk meselesi şekli şemali ama içinde o sıvı olmadan fazla fayda bekleme derim kolay gelsin
bu yapacaklarınla uğraşacağına ve o kadar para harcayacağına su soğutma yapman daha mantıklı uğraş olarak daha bile kolay olur ama fiyatı biraz daha fazla olur en azından blokların yapımı daha kolay
su sogutma taraftarı degilim.Bırakın el yapımı olanları piyasada satılıp övülen sistemlerinin bloklarının çatladıgını bile gördüm.Ondan cpu sagutucuya devam derim Bu arada bugün yarın gerekenler listesini tam olarak çıkartıp miliyetine bakarız.Ayın 20sinde başlıyorum arkadaslar (maaş günü) Fotograflar falanda koyarım buraya.Herkez yararlanır.Bi ara ahşap kasamında yapılış aşamasındaki fotograflarını koyarım.Bi bakarsınız.Bu arada fan boyu konusunda yardım edebilirmisiniz.Hatta marka model verebilirseniz sevinirim
eğer işlemcin p4 flansa o zaman çok ısınabilir ama core serisi flansa işlemci kremini flan bi yenilemeyi dene kasa fanlarının hepsini dışarı doğru üfliyecek konuma getir
hepsinin içeri üflemesinden daha iyi olsada muhtemelen o fanlardan tam performans alamazsın hatta muhtemelen bir 2 fan boşa çalışmış olur
önerilen blokların bile çatladığını gördüm demişsin plexi olmayan birçok blok var tamamen bakır bunlarda çatlama gibi bir sorun olmaz plexi koymalarının sebebi hem daha ucuz olması hem daha estetik durması hemde imalatının kolay olmasıdır zaten bakacak olursan genelde tam bakırlar daha pahalı tt nin bir modeli hariç
doğru düzgün yaptıktan ve kullandıktan sonra su soğutma sessizlik ve soğutma için en ideal sistem biraz pahalı ama oda normal
extrem soğutmaları geçiyorum tabi üst orta seviye bir kullanıcı için ısı borusunu nasıl yapmayı düşünüyosun merak ettim birde
Tüm Fanların içeri üflemesi veya dışarı üflemesi pek bir şey kazandırmaz.En doğru hava sirkülasyonu kasanın önünden taze havanın alınıp arkadan (üstten tahliye de başarılı) atılması en doğrusu.Kasanın içerisindeki havanın sürekli yenilenmesi en doğrusudur...
kasamın ön kısmında bide Hdd fanı var o içe üflüyo onu söylemeyi unuttum tabi ,birde kasanın üstünde ufak bi delik var mazgallı bence hdd fanı hariç bilgisayardaki bütün fanların dışa üflemesi iyi bi soğutma sağlıyo