Orjinalden alıntı: chalyps
İlhan bey ve değerli arkadaşlar, merhaba..
Forumu bir ayı aşkın süredir takip ediyorum ve donanım özellikleri ile piyasada alternetiflerinin neredeyse olmaması sebebiyle (işim gereği üst seviyelerde bir notebook sahibi olma ihtiyacım doğrultusunda), ve belki de en çok İlhan bey ve şirketinin tutumu nedeniyle geçtiğimiz hafta T72HEL801 modelini satın aldım. Bayram öncesi olmasına, hatta modelle ilgili stok sıkıntıları olmalarına rağmen kolaylık gösterdikleri için kendilerine teşekkür ederim...
Yoğunluğum nedeniyle halen detaylı olarak kullanamamış olduğum için şimdilik maalesef performansı hakkında yorum yapamayacağım. Ancak masaüstü bilgisayarı aratmayacağı aşikar..
Ben daha çok şu ana kadar karşılaştığım eksiler ve sorunları dile getirmek istiyorum, mümkün olanlarına da çözüm talep ediyorum.
* İlk olarak en çok göz önümde olan klavyenin üzerine elimle tuşlara basmayacak kadar baskı uyguladığımda (ve tabii yazı yazarken) oluşan yaylanma/esneme problemi. Fiziksel olarak bir problem yaratmasa da psikolojik olarak olumsuz bir etkisi var. Aklıma gelen bir yöntem var fakat ısınma gibi birtakım sorunlar çıkarır mı emin değilim.. Ürünü aldığınız zaman kapağı açtığınızda klavye üzerinde örtülü olan ince bir malzeme olduğunu biliyorsunuzdur, bu veya buna benzer bir tabaka uygun ölçülerde klavye altına yerleştirilebilir mi acaba? Ya da buna kalıcı bir çözüm üretilebilir mi?
* Yine yazı yazarken karşılaştığım en büyün sorun touchpad.. Kablosuz mouse kullanıyorum ve çok uğraşmama rağmen touchpadi iptal edemedim (driver'ı silmeden), bunun bir yolu var mı acaba? Başka bir marka touchpad'in uyumlu olabilecek yazılımı gibi..
* Pille kullanım sırasında güç ayarları sonucu ekran kapandıktan bir süre sonra mouse ya da klavye müdahalesine rağmen ekran tekrar açılmıyor, ekran kapağını kapatıp tekrar açmam gerekiyor (ayarlarda "kapağı kapatınca birşey yapma" seçili, bu konumda ekran kapanıp açılıyor sadece). Bilgisayar başından ayrıldığım için geçen süreyi net olarak bilmiyorum ama kapanır kapanmaz ya da kısa süre içinde mouse hareket edince böyle bir sorun yok.
* Gelelim fan ve sıcaklık değerlerine.. Sıcaklıkta anormal yükselmeler olmamasına rağmen, işlem yapmadığım zamanlardaki 45-46 derecelerde bile fan en düşük devirde de olsa (ki 52 ve üstü değerlerde yani kullanım sırasında hızlanmaya başlıyor) sürekli, evet sürekli çalışıyor [sm=dontknow.gif] Biosla ilgili güncelleme açıklamalarını okuduğumda eski sürümlerde bu tip bi sorundan bahsedilip çözüldüğüne rastladım.. Zaten şu anda son sürümü kullanmaktayım.. Acaba yine buna benzer bir durum mu sözkonusu?
* Klavyenin üstünde bulunan tanımlanabilir 2 tuşu kullanıma dahil edemedim (diğer ikisi çalışıyor), bunun çözümü nedir? Outlook Express tuş fonksiyonunu bir başka uygulama ile değiştirmek mümkün mü?
* Bios ayarlarının çok yetersiz olduğunu farkettim.. Neredeyse hiçbir ayar yapılamıyor, Phoneix bios ayar penceresi kullanmasa bile olurmuş [sm=us.gif]
* Benim için gerçekten büyük bir sorun oluşturan konuya gelecek olursam, o da pil süresi... Birçok arkadaş daha çok masaüstünde ya da elektrik olanağı olan yerlerde kullanmakta oldukları için bu konuda fazla bir şikayet olmadığını gördüm forumda.. Hatta başka konularda okuduklarım da bana oldukça ilginç geldi; çoğu arkadaş pil süresinin uzunca süre tam kapasitede olması için ayda bir pilin tamamen boşaltılıp tekrar doldurulması gibi birtakım yöntemlerden bahsetmiş. Bu da demek oluyor ki dizüstü bilgisayar kullanıcılarının çok büyük bir kesimi ürünlerini masaüstü bilgisayar amaçlı kullanıyor. Halbuki ben dizüstü bilgisayarımı, mesleğim gereği gün içinde daha çok "pil ile kullanım opsiyonu" ile dış mekanda ve çoğunlukla da elektrik bulunmayan alanlarda kullanmak durumundayım. Pilin şu ana kadar minimum kullanımda bile (yarın müsait olursam sistemi açıp, hiçbir işlem yapmadan dayanma süresini de kontrol edeceğim) 1.5 saatten fazla dayanmadığını gördüm. İlhan bey özellikle bu sorunla ilgilenmenizi, ve eğer mümkünse yüksek kapasiteli 9-12 hücreli pil seçeneği sunmanızı rica ediyorum sizden...
Fanla ilgili problem ve pil dayanımı haricinde diğerlerini kullanım açısından kendimle ilgili olarak ciddi bir sorun olarak görmüyorum.. Ancak tabii ki çözümü olanlar bir şekilde giderilebilirse iyi olur [sm=icon_smile.gif]
Bazı takılma, gecikme gibi sorunlar yaşayan arkadaşlar bunun daha çok yazılımsal hata ya da yüklenmelerden ileri gelebileceğini gözardı etmesinler. Windowsun çok esnek(!) yapıda bir işletim sistemi olduğunu, buluttan nem kaptığını, ve basit bir yazılım yükleme-kaldırma işleminden sonra bile ciddi yavaşlamalara sebep olabileceğini dikkate almanızı öneririm.. Demek istediğim, biri alman yapımı diğeri yerli üretim iki otomobilde de aynı özelliklere sahip aynı marka abs fren sistemi varsa; her iki sistem de aynı görevi yapar. Diğer donanımların da aynı olduğunu varsayarsak (süspansiyon sistemi vs gibi) tek faktör ağırlık ve aerodinamik olacaktır.. Almış olduğunuz monster marka dizüstü bilgisayarı
aynı donanım ve özelliklere sahip olan diğer bir üründen ayıran faktör de; her üründe çıkabilecek teknik kusurları bir kenara koyarsak, kanımca montaj işçiliği, kullanılan kasa ve satış sonrası destek/hizmetten bir adım öteye geçmez... Kullanılan kasada ise bazı üyelerin tabir ettiği gibi ferrari-şahin kıyaslamasının geçersiz olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Satış sonrası hizmet de herkesin gözü önünde zaten [sm=friendship.gif]
Herkese problemsiz bir kullanım dilerim. Saygılarımla..!