Anasayfa |  hABERLER |  gALERi |  bLOGS |  Üye Ol | 
bLACKBOX |  sOSYAL gRUPLAR |  oYUN |  Etiketler | 
Kullanıcı Adı
Şifre
Beni Hatırla

hARDWAREMANIA fORUM’larına Hoş Geldiniz!
Merhaba, şu anda forumlarımızda ziyaretçi statüsündesiniz.
Forumlarda yeni konu açmak, soru sormak, blog, galeri gibi izin gereken özelliklerden yararlanabilmek için "Kayıt" olmanız gerekmektedir.

Eğer mevcut şifenizi kaybettiyseniz "burayı" kullanabilirsiniz. Kayıt sırasında bir problem ile karşılaşırsanız, lütfen bizimle "Kontak" kurun.
» hARDWAREMANIA > Donanım > Notebook'lar... »

Laptop calıstırırken...

Bu sayfada Donanım bölümü içerisindeki Notebook'lar... forumu altında Laptop calıstırırken... başlıklı konu tartışılıyor. Tartışılan konu "Alıntı: TeknO tarafından iletildi. Peki, adaptör arkasına bağlı bir cihazda bu tip bir olumsuzluğun olma şansı/olasılığı nedir? Dediğiniz gibi direkt ..." şeklinde özetlenebilir....

LinkBack Konu araçları |  
  #26 (permalink)  
Eski 16-10-06, 18:43
karaca Avatar
karaca karaca çevrim dışı
hARDWAREMANIAC
karaca's Computer

Katılım tarihi: 15.05.04
Nereden: Bostanlı
Blog Mesajları: 3
Resimler: 7
Alıntı:
TeknO tarafından iletildi. Mesajı göster
Peki, adaptör arkasına bağlı bir cihazda bu tip bir olumsuzluğun olma şansı/olasılığı nedir? Dediğiniz gibi direkt şehir cereyanına bağlı cihazlarda bu sorunları sık sık duyuyorum zaten. Ama adaptöre bağlı cihazlarda adaptör yanıyor cihaz sağlam kalıyor. Demek istediğim buydu. Az da olsa bu dediğiniz olumsuz etkilerden ötürü adaptörü bozulduktan sonra cihazıda bozulan vardır ama sanırım direkt şehir cereyanına bağlı olanlardan oldukça azdır. Adaptörün sigorta görevi görmesindeki kastım budur.
hocam kısaca olayı şöyle izah edeyim kararı size bırakayım...

evimizde kullandığımız tüm uydu alıcıları,playerlar,televizyon,anfi ve benzeri cihazların tümü DC voltaj ile çalışır.yani hepsinin içerisinde kabaca söylemek gerekirse bir adaptör var ve hepsi yanıyor sadece bizlere kolaylık olsun diye güç çeviricileri içerisinde.hepside bu tarz bir zarara uğradıklarında sadece güç üniteleri değil komple devreleri yanıyor

İnternet Özgürlüktür!!
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!
Alıntı yaparak cevap ver
  #27 (permalink)  
Eski 16-10-06, 19:15
TeknO Avatar
TeknO TeknO çevrim dışı
Gold Member
TeknO's Computer

Katılım tarihi: 06.01.04
Nereden: İstanbul
Alıntı:
karaca tarafından iletildi. Mesajı göster
hocam kısaca olayı şöyle izah edeyim kararı size bırakayım...

evimizde kullandığımız tüm uydu alıcıları,playerlar,televizyon,anfi ve benzeri cihazların tümü DC voltaj ile çalışır.yani hepsinin içerisinde kabaca söylemek gerekirse bir adaptör var ve hepsi yanıyor sadece bizlere kolaylık olsun diye güç çeviricileri içerisinde.hepside bu tarz bir zarara uğradıklarında sadece güç üniteleri değil komple devreleri yanıyor
Ama onların kaçı notebook gibi enerjisini aslen aküsünden alıyor?
  #28 (permalink)  
Eski 16-10-06, 20:17
karaca Avatar
hARDWAREMANIAC
karaca's Computer

hocam sence pilli bir devrede fark varmı?

PS: dandik bi çizim oldu farkındayım.

İnternet Özgürlüktür!!
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!
Alıntı yaparak cevap ver
  #29 (permalink)  
Eski 16-10-06, 22:39
Orachima Avatar
Orachima Orachima çevrim dışı
Cool Member

Katılım tarihi: 24.02.05
Nereden: Ankara
Selamlar...

Konuya biraz teknik detay katmak istedim izninizle (çizmeye üşeniyorum, yazarak anlatabilirim umarım):

Alternatif akım sinüzoidal eğrisi şeklindedir; zamanla düzgün değişir ve max. ve min. değerler alır... Adaptörün görevi bu akımı sabitlemektir... Bunu da kapasitör (=kondansatör) adı verilen elektronik parçalar vasıtasıyla yapar... Alternatif akımın artma sürecinde akım emilir, azalma sürecinde ise emilen akım geri bırakılır... Böylece doğru akım adını verdiğimiz sabit, zamanla değişmeyen akım elde edilmiş olur... Her adaptörün dayanabileceği belirli voltaj değerleri vardır (tolerans)... Fazlasında halk arasında "adaptör patladı" denir... Voltaj değerlerini düzenleyen transformatör konusuna hiç girmiyorum... Yani işler biraz karışık, isteyen ikinci dönem dersanede derslerime girebilir bu işin teorisini detaylarıyla öğrenmek için... (ukala mode : on, öğreten adam mode : on)

Diyeceğim şudur ki: teorik olarak, aşırı durumlarda diz üstü bilgisayarlar da zarar görebilir... İstatistiksel olarak bu durumun az görülmesi, adaptörde kullanılan malzemenin kalitesinden kaynaklanıyo olabilir...

Ben şahsen pil hep takılı iken kullanıyorum benimkini... ADSL aldı alalı 7/24 açık notebook ve ben evde yokken elektrikler bazen gittiği için torrent downloadları yarıda kalsın istemiyorum... Bir nevi UPS gibi görüyorum ben pili kendi özel durumum içinde... ADSL almadan önce hep pilsiz, fişe takılı kullanmakta idim oysa ki (malım kıymetlidir de )... DivX çılgınlığı pili gözden çıkarmama neden oldu sanırım... Yine de değer ama...
Alıntı yaparak cevap ver
  #30 (permalink)  
Eski 17-10-06, 01:39
cengizeest cengizeest çevrim dışı
Power Member

Nereden: İSTANBUL
Alıntı:
TeknO tarafından iletildi. Mesajı göster
Kısmen yanlış. Çünkü notebook kullanılır iken yine akü devrede olacaktır. O sırada şarja bağlı ise, sürekli akü seviyesi düşeceğinden şarj aralıklarla devam edecektir.

O sizin dediğiniz durumda, notebook kapalı iken, akü şarj olur ve besleme kesilir.

Ama siz notebook'u şarja bağlı kullandığınızda, sürekli aküden enerji çeker iken o sırada aküde şarj oluyor. Eğer dediğiniz gibi olsaydı, elektrik kesildiğinde notebook'ta kapanırdı, peki böyle olmuyor bütün notebook'larda, sebebi nedir? Notebook içinde elektrik kesildiğini anlayıp hemen aküye geçecek bir sistem yok. Notebook içinde UPS sistemlerine benzer interactive bir sistem de yok.

Ben bir notebook tamircisiyim ve bazı şeyleri gayet iyi bildiğimden söylüyorum pil dolduğunda notebook pili şarj etmeyi bırakır ac güç takılı iken bilgisayar sadece ac güçten kullanır pil ile alakası yoktur ve evet notebooklarda ups lerdeki gibi sistem vardır eğer bu tartışma biraz daha sürerse bir notebook açar ölçü aletini takar videosunu size izletirim pil dolduğunda notebook pile akım göndermeyi kesecektir. Ve ayrıca pil takılı değilkende notebook pile kısmına akım göndermez çünkü pillerin içindeki elektronik devre akımı yönlendirir.

Edit:
Alıntı:
Şöyle diyebiliriz sanırım. Bir desktop bilgisayarın karşı karşıya olduğu elektriksel olumsuzluklardan bir notebook çok daha az etkilenir. O nedenle, bir notebook'u adaptörü ile kullanmak bir desktop'ı sehir cereyanına bağlı kullanmaktan daha güvenlidir.
Eğer desktop sistemde kullandığınız psu notebookta kullandığınız adaptör kadar kaliteli ise her ikiside elektiriksel olumsuzluktan aynı oranda etkilenecektir örneğin toshiba marka bir adaptör il tagan marka psu veyada ataba marka adaptör ile mtech marka 17 $ lık kasalardan çıkan psu lar gibi.

En son cengizeest tarafından düzenlendi: 17-10-06 saat 01:55
Alıntı yaparak cevap ver
  #31 (permalink)  
Eski 17-10-06, 02:40
karaca Avatar
hARDWAREMANIAC
karaca's Computer

şimdi şöyle söyleyeyim mevzu tatlıya bağlansın...diğelim ki pilimiz 12 volt.adaptörümüz ise bunu şarj edebilmek için 13 volt basıyor olsun.pil öyle bir noktaya gelirki 13 volt olur ve karşılıklı olarak voltajlar dengelendiğinden şarj durur.halat çekme yarışması gibi düşünün...iki tarafında güçleri eşitse ip hiçbir tarafa gitmez

elektirk kesildiğinde ise bir tarafta güç kaybolacaktır pil üzerinde ve pil kendi voltajını vermeye başlayacaktır mantık sadece bu...çok komplike değil yani

bu konunun bu kadar uzayabileceğini hiç tahmin etmezdim

İnternet Özgürlüktür!!
Alıntı yaparak cevap ver
  #32 (permalink)  
Eski 17-10-06, 02:45
Orachima Avatar
Cool Member

Bu kadar basit değil be arkadaşım, yapma...
Alıntı yaparak cevap ver
  #33 (permalink)  
Eski 17-10-06, 02:53
karaca Avatar
hARDWAREMANIAC
karaca's Computer

Alıntı:
Orachima tarafından iletildi. Mesajı göster
Bu kadar basit değil be arkadaşım, yapma...
wallaha bak

buna benzer bir devreyi üretmekte olduğumuz elektronik devrelerin besleme ünitelerinde kullanıyoruz (kendim üretiyorum) ve doğrudan bu teoriyi örnek aldık...ondan emin konuşuyorum

neyse şu anda saat geç ve aklımda başka şeyler var...denk gelsin anlatırım söz

İnternet Özgürlüktür!!
Alıntı yaparak cevap ver
  #34 (permalink)  
Eski 17-10-06, 03:13
Orachima Avatar
Cool Member

Denk gelmesini sabırsızlıkla bekliyorum o halde...

İyi uykular...
Alıntı yaparak cevap ver
  #35 (permalink)  
Eski 18-10-06, 02:08
wwwengin Avatar
wwwengin wwwengin çevrim dışı
V.I.Member

Katılım tarihi: 10.02.04
Nereden: toprağın üstü arşın altında
cengizest hocamın dedikleri bana daha mantıklı geldi...Yoksa ni mh pillerde bu dediğiniz olsaydı bundan 3 sneki önceki laptoplar çatır çatır patlardı....

üzerlerinde kocaman yazar..
coution don't put in fire.. etc.. o yazıalrdan biride uzuun ca süre şarz etmeyinizdir..

eyvallah hocam..Bundan sonra zaten hep pil ile kullanıyordum devam edicem kullanmaya...

Sony Vaio t350
1.2 ulv işlemcili 5.5 saat giden pili 1.5 sendir 5.5 saat gitmekte..Sanırım sorunun çözümü bu yani pili ölmüyor...
Alıntı yaparak cevap ver
  #36 (permalink)  
Eski 18-10-06, 02:13
wwwengin Avatar
wwwengin wwwengin çevrim dışı
V.I.Member

Katılım tarihi: 10.02.04
Nereden: toprağın üstü arşın altında
ayrıca elktirik kesilmesinde geçen süre ile pilin devreye girmesi aynı süre olucağıdan adaptörün içind ekaln elktirik 0.005 ms gibi bi süre dahi olsa bilgisayrı besleyeceğinden eğer pilin devreye girmesinin çook uzun süre gerketireceğini düşünüyorsanız..Bence yanılıyorusuuz...
Alıntı yaparak cevap ver
  #37 (permalink)  
Eski 18-10-06, 02:24
Revlis Avatar
Revlis Revlis çevrim dışı
Cool Member
Revlis's Computer

Katılım tarihi: 17.06.02
Nereden: Antalya
Alıntı:
cengizeest tarafından iletildi. Mesajı göster
Ben bir notebook tamircisiyim ve bazı şeyleri gayet iyi bildiğimden söylüyorum pil dolduğunda notebook pili şarj etmeyi bırakır ac güç takılı iken bilgisayar sadece ac güçten kullanır pil ile alakası yoktur ve evet notebooklarda ups lerdeki gibi sistem vardır eğer bu tartışma biraz daha sürerse bir notebook açar ölçü aletini takar videosunu size izletirim pil dolduğunda notebook pile akım göndermeyi kesecektir. Ve ayrıca pil takılı değilkende notebook pile kısmına akım göndermez çünkü pillerin içindeki elektronik devre akımı yönlendirir.
Hp Compaq Nx 9005 kullanıyorum öyle eski bir şey değil.

Taş çatlasa 10 kere şarj ı bitene kadar kullanıldı fakat sürekli AC bağlı olarak kaldı.

İlk zamanında ekranı kapalı iken 3 ~4 saat mp3 çalabilirken bu süre 1 ~2 saat e düştü. -kalibrasyon demeyin 4 ayda 1 yaparım kendilerini-

Bu pil neredeyse hiç kullanılmadığı halde bu kadar bozulması normal olabilir mi sizce ? Hiç sanmıyorum ama @TeknO nun dedikleri doğru gibi geliyor. Ha başka bir sorun dan oluyorsa kullanıma bağlı olarak bilmek isterim. BU kadar az kullanmama rağmen bukadar azalması hiç hoş değil

En son Revlis tarafından düzenlendi: 18-10-06 saat 02:38
Alıntı yaparak cevap ver
  #38 (permalink)  
Eski 18-10-06, 02:30
TeknO Avatar
TeknO TeknO çevrim dışı
Gold Member
TeknO's Computer

Katılım tarihi: 06.01.04
Nereden: İstanbul
Ben yazdığım şeyleri asus'un eski servisindeki kişilerden duyduktan sonra size aktardım. Demiştim onların yalancısıyım. Aramızda olan arkadaşlardan @cengizeest arkadaşımız ben bu işlerin içindeyim dedi ve doğrusunu anlattı. Ya bazı notebooklarda farklı olacağına inanacağız, ya da @cengizeest arkadaşımızın dediği doğrudur diyeceğiz. Ben ona inanıyorum, çamlıcadaki asus'un kendi servisi daha iyi diyorlar, onlara da sorar size sonucu aktarırım.
  #39 (permalink)  
Eski 18-10-06, 11:42
cengizeest cengizeest çevrim dışı
Power Member

Nereden: İSTANBUL
Alıntı:
Revlis tarafından iletildi. Mesajı göster
Hp Compaq Nx 9005 kullanıyorum öyle eski bir şey değil.

Taş çatlasa 10 kere şarj ı bitene kadar k