Arkadaşlar, bu sabah forumda okudugum bi yazıdan sonra sistemime overclock yapmaya karar verdim. Önce anakart ve
işlemci bilgilerime lütfen aşağıdaki resimlerden bakınız ve eğe overclock konusunda bilginiz varsa resimlerin altındaki sorularıma yanıt vererek yardımcı olursanız çok teşekkür ederim..

Diğer konfigürasyon bilgilerimse şöyle..
geforce 128 mb ekran kartı, 512
ram pc3200, ama asusun sitesinde anakart için pc2700 ve pc 2100 önerilmiş, acaba bunun bir yan etkisi olabilirmi sisteme. maxtor 60gb hdd + seagete 120 gb hdd ikiside 7200 rpm... aver tv kartı .... ve sistemime bağlı birsürü usb girişli cihaz var.. 6 usb girişinin hepside dolu ( scanner, printer, card reader, kızılötesi , bluetooth ve webcam) Son olarak kasanın içinde bir adet işlemcinin üzerinde fan var başka extra bi fan yok (ekran kartındada var ama küçük) ve trafo olarak 300 watlık bi güç kaynağı mevcut....
Bu arada sistemi reklam olarak algılanmasın exper bilgisayardan aldım 2 sene oldu ve hiçbir sorun yaşamadım, ayrıca bilgisayarın performansından gayet memnunum.. Capture yaparken aynı anda photoshopta çalışabiliyorum ve geri planda çalışan birkaç program daha...
Sorularım....
1- Ben biostan forumda anlatıldığı gibi fsb hızını 133 ten önce 180 e çıkardım.. Restart yaptım, sistem bayaa hızlandı. Baktım 3000 MHZ olmuş. Gayet güzel çalışıyodu fakat takriben 15 dakika sonra sistem yavaş yavaş kararsızlaşmaya, programlar kilitlenmeye başladı ve pc restart oldu.. Tekrar açmaya çalıştım açılmadı.. Biraz işlemcinin soğumasını bekledim ve sonra açtım açıldı.. fsb hızını bu sefer 150 ye düşürdüm ve takrar açtım. Bunlarla orantılı voltajıda +5 çoğalttım ama nafile, sistem yine kararsız davranmaya başladı. Mecburen default değerlere döndüm ve herşey normale döndü tekrar. bunun haricinde başka hiçbir değerle oynamadım... Şimdi ben sistemime nasıl bir ayar yapmalıyımki forumda anlatılan değerlere ulaşayım, mesela 3.3 değilde 3.0 olsa kabulüm ama nasıl ? Ayrıca extra bi fan daha takmalımıyım ?
2- Yukarıdada belirttiğim gibi ram olayı bazen canımı sıkıyo.. Normalde 256 ram vardı üretici firmadan pc yi aldıgımda, sonra ben bunu bi arkadaştan aldığım 512 pc3200 ram ile değiştim. Ama eski ram neydi onu bilmiyorum. Asusun sitesinde anakart için pc2700 ve pc2100 ram desteklediği yazıyo, muhtemelen öyle bi ramdi eski ram.. Ramin değişik olmasının sisteme ne gibi bi eksisi olur, performansı etkilermi yada bir zararı olurmu ? Sistem şu anda normal çalışıyo bu ram ile hiçbir problem yok...
3- Sistemime bağladığım birçok donanımdan ötürü güç kaynağım yeterlimidir sizce? 300 wat yani.. Yoksa güç kaynağını değiştirmelimiyim...
Arkadaşlar, overclock konusunda uzman bir arkadaşım sorularıma yanıt verirse çok memnun olurum... Saygılarımı sunarım, iyi çaışmalar...
 |  |  |
 | | bLACKBOX ile İşlemcinizi Doğru Tanıyın |  | BlackBox işlemcinizin üreticisi, modeli, soket tipi, sürümü, revizyonu, kod adı, desteklediği komut setleri, çekirdek sayısı, kullanılan üretim teknolojisi, maksimum hızı, overclocking oranı, çarpanı, tampon bellekleri, anlık hızı, anlık sıcaklığı, anlık kullanım oranı ve hatta işlemcinizin mevcut resmi logosu da dahil olmak üzere mümkün olan tüm bilgileri maksimum kesinlik ile sunar. | |  |
 |  |  |