Anasayfa |  hABERLER |  gALERi |  bLOGS |  Üye Ol | 
bLACKBOX |  sOSYAL gRUPLAR |  oYUN |  Etiketler | 
Kullanıcı Adı
Şifre
Beni Hatırla

hARDWAREMANIA fORUM’larına Hoş Geldiniz!
Merhaba, şu anda forumlarımızda ziyaretçi statüsündesiniz.
Forumlarda yeni konu açmak, soru sormak, blog, galeri gibi izin gereken özelliklerden yararlanabilmek için "Kayıt" olmanız gerekmektedir.

Eğer mevcut şifenizi kaybettiyseniz "burayı" kullanabilirsiniz. Kayıt sırasında bir problem ile karşılaşırsanız, lütfen bizimle "Kontak" kurun.
» hARDWAREMANIA > Donanım > Overclocking »

Asus P4GE-V Anakart ve P4 2.4 GHZ işlemciye overclock nasıl yapılır (Yardım Lütfen)

Bu sayfada Donanım bölümü içerisindeki Overclocking forumu altında Asus P4GE-V Anakart ve P4 2.4 GHZ işlemciye overclock nasıl yapılır (Yardım Lütfen) başlıklı konu tartışılıyor. Tartışılan konu "Arkadaşlar, bu sabah forumda okudugum bi yazıdan sonra sistemime overclock yapmaya karar verdim. Önce anakart ve işlemci bilgilerime lütfen aşağıdaki ..." şeklinde özetlenebilir....

LinkBack Konu araçları |  
Eski 08-09-05, 05:31   #1 (permalink)
elmor
New Member

Katılım tarihi: 08.09.05
Asus P4GE-V Anakart ve P4 2.4 GHZ işlemciye overclock nasıl yapılır (Yardım Lütfen)

Arkadaşlar, bu sabah forumda okudugum bi yazıdan sonra sistemime overclock yapmaya karar verdim. Önce anakart ve işlemci bilgilerime lütfen aşağıdaki resimlerden bakınız ve eğe overclock konusunda bilginiz varsa resimlerin altındaki sorularıma yanıt vererek yardımcı olursanız çok teşekkür ederim..

Diğer konfigürasyon bilgilerimse şöyle..

geforce 128 mb ekran kartı, 512 ram pc3200, ama asusun sitesinde anakart için pc2700 ve pc 2100 önerilmiş, acaba bunun bir yan etkisi olabilirmi sisteme. maxtor 60gb hdd + seagete 120 gb hdd ikiside 7200 rpm... aver tv kartı .... ve sistemime bağlı birsürü usb girişli cihaz var.. 6 usb girişinin hepside dolu ( scanner, printer, card reader, kızılötesi , bluetooth ve webcam) Son olarak kasanın içinde bir adet işlemcinin üzerinde fan var başka extra bi fan yok (ekran kartındada var ama küçük) ve trafo olarak 300 watlık bi güç kaynağı mevcut....
Bu arada sistemi reklam olarak algılanmasın exper bilgisayardan aldım 2 sene oldu ve hiçbir sorun yaşamadım, ayrıca bilgisayarın performansından gayet memnunum.. Capture yaparken aynı anda photoshopta çalışabiliyorum ve geri planda çalışan birkaç program daha...

Sorularım....

1- Ben biostan forumda anlatıldığı gibi fsb hızını 133 ten önce 180 e çıkardım.. Restart yaptım, sistem bayaa hızlandı. Baktım 3000 MHZ olmuş. Gayet güzel çalışıyodu fakat takriben 15 dakika sonra sistem yavaş yavaş kararsızlaşmaya, programlar kilitlenmeye başladı ve pc restart oldu.. Tekrar açmaya çalıştım açılmadı.. Biraz işlemcinin soğumasını bekledim ve sonra açtım açıldı.. fsb hızını bu sefer 150 ye düşürdüm ve takrar açtım. Bunlarla orantılı voltajıda +5 çoğalttım ama nafile, sistem yine kararsız davranmaya başladı. Mecburen default değerlere döndüm ve herşey normale döndü tekrar. bunun haricinde başka hiçbir değerle oynamadım... Şimdi ben sistemime nasıl bir ayar yapmalıyımki forumda anlatılan değerlere ulaşayım, mesela 3.3 değilde 3.0 olsa kabulüm ama nasıl ? Ayrıca extra bi fan daha takmalımıyım ?

2- Yukarıdada belirttiğim gibi ram olayı bazen canımı sıkıyo.. Normalde 256 ram vardı üretici firmadan pc yi aldıgımda, sonra ben bunu bi arkadaştan aldığım 512 pc3200 ram ile değiştim. Ama eski ram neydi onu bilmiyorum. Asusun sitesinde anakart için pc2700 ve pc2100 ram desteklediği yazıyo, muhtemelen öyle bi ramdi eski ram.. Ramin değişik olmasının sisteme ne gibi bi eksisi olur, performansı etkilermi yada bir zararı olurmu ? Sistem şu anda normal çalışıyo bu ram ile hiçbir problem yok...

3- Sistemime bağladığım birçok donanımdan ötürü güç kaynağım yeterlimidir sizce? 300 wat yani.. Yoksa güç kaynağını değiştirmelimiyim...

Arkadaşlar, overclock konusunda uzman bir arkadaşım sorularıma yanıt verirse çok memnun olurum... Saygılarımı sunarım, iyi çaışmalar...
elmor çevrim dışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 08-09-05, 20:05   #2 (permalink)
elmor
New Member

maşallah bakıyorumda forumda herkes overclock ustası kesilmiş ama icraata gelince hiçkimseden tık yok. Mesajlara bakıyorum mesela, biri soru sormuş, arkasından millet nerdeyse hayatındaki tüm overclock yaşantılarını ve başarılarını yazmış. Soruya nerdeyse hiç cevap verilmemiş. Adam alaylı bi şekilde kendi maceralarını anlatıp dalga geçmiş durmuş. Bu siteye çoğu insan belli bir tecrübe sahibi olmak yada bir konuda bilgi sahibi olmak için giriyo tıpkı ben gibi, sizin rekorlarınızı yada birbirinizle olan anlaşılmaz üsluptaki sohbetinizi dinlemeye gelmiyodur eminim.
elmor çevrim dışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 08-09-05, 21:24   #3 (permalink)
ArgyrE!
V.I.Member

ArgyrE! Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 24.02.05
Nereden: Edirne
bak bakalım yazını kaç kişi okumuş ondan sonra karar ver kimin ne yaptığına...
1-sanırım pek te iyi okumamışsınız.o +5 dediğiniz şey Spread Spectrum sa kararlılığı o bozar.Ayrıca o kadar fsb'de hemen voltaj vermeye gerek yok.Voltaj artık işlemci çıkmadığında verilir.Voltaj demek fazladan ısı demektir...
2-hayır zararı olmaz aksine overclock yaparken önünüze engel olarak bellek problem yaratmaz.YÜksek hızlarda çalışan çoğu parçanın geri dönüşlülüğü vardır.Yani çok eski olmadığı takdirde alt teknolojilerin hızında da çalışabilir...
3-güç kaynağı yeter şimdilik.ancak ürünlerin hepsini bir anda çalıştırmaya kalkmayın duman falan çıkabilir

eklemeler:soğutman yetersiz hem de çok.En az 2 fan olmalı 1i içeri hava verirken diğeri sıcak havayı dışarı atmalı kısacası hava akışı olmalı kasa içinde.
not:hem photoshop hem de capture yapabilmeniz exper bilgisayarın değil işlemci ve diğer bileşenlerinizin marifetidir
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 09-09-05, 02:39   #4 (permalink)
elmor
New Member

Öncelikle soruma yanıt verdiğin için teşekkür ederim arkadaşım... Overclock hakkında internetten birçok bilgi edinmeye çalıştım bugünde, ve bayaa bilgi sahibi oldum sayılır şimdilik... Anladığıma göre olay şu; öncelikle overclock yapmak için bu duruma izin veren bir anakart ve işlemcimiz olmalı, ikincisi ise sistemimizi iyi bir şekilde soğutmalı, üçüncüsü ise adım adım, kararlı ve anlayarak yola devam etmeli diye düşünüyorum. Şimdi birkaç sorum daha olacak, bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşlar varsa ve cevaplarlarsa memnun olurum. Öğrenebildiğim kadarıyla aynı zaman, aynı malzeme ve aynı işlemlerden geçerek üretilen farklı hızlarda paketlenmiş (tüketiciye sunulmuş) işlemciler aynı hızlarda oluyolar sanırım. Mesela aynı parti üretilen 2.4 2.6 2.8 ve 3.0 gibi işlemcilerden bahsediyorum. Bunlar aynı parti mallar olsun diyelim. Bunların hepsini fiziksel olarak bir engel olmaksızın en yüksek hızda çalıştırabilmiş olsaydık hepside aynı hızda çalışabiliyormu olacaklardı. Mesela en yüksek hız 4000 MHZ diyelim, eğer bu soruya yanıtınız evet ise o zaman burada ekonomik durumumuz açısından en uygun olarak 2.4 işlemci almamız ve daha sonra bunu overclock yaparak aynı partinin en yüksek hızda üretilmiş ürününe overclock yaparak çıkarmamız daha mantıklı olacak yani ? Çünkü herbiride aynı zamanda aynı malzeme, aynı kriterlerle üretilen işlemciler değilmi ? Burada ki amaç üretici açısından sadece pazardaki alım gücüne yönelik yapılan bir ticari siyaset diyebilirmiyiz ? Yanıtınız evet ise bu parti işlemcilerin bilgilerini verecek bir site adresi varsa verebilirmisiniz ?

Bir başka sorumda şöyle; birgün kasamı temizlerken işlemcinin olduğu yerde yoğun bir toz farkettim ve işlemciyi çıkarıp o bölgedeki tozuda temizlemeye karar verdim. İşlemciyi çıkardım ve tozu temizledim, fanın altındaki alüminyum soğutucunun altında işlemciyle temas eden kısımdaki erimiş gibi görünen macunlanmış maddeyi farkettim ve onu güzelce sildim ama makinada hiçbir performans eksikliği ve problem olmadı 1 yıldır. Şimdiii, ben bu macunu silmemelimiydim ? Bu macunun görevi nedir. Forumda bi konuda ismi geçmiş galiba silmemeliyim. Bu macun ne işe yarar? Ben bunu silmekle ilemciye bi zarar vermiş olurmuyum ? Bu macun özel bir maddemidir ? Nerden temin edebilirim ? Şayet bulamazsam onun görevini yerine getirecek herhangi bir madde kullanabilirmiyim ?

Şimdilik tüm sorularım bu kadar, cahillik işte naparsın bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp
Cevap veren herkese şimdiden sonsuz teşekkürler...
elmor çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 09-09-05, 20:53   #5 (permalink)
ArgyrE!
V.I.Member

ArgyrE! Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 24.02.05
Nereden: Edirne
oc konusundaki teorinde bir eksiklik var 2.4 alıp 4 yaptığında 4 performansını göremezsin.sadece testler öyle gösterir ayrıca sadece anakart ve işlemci değil belleğin de bu konuda yetenekli olmalı.

bu arada erimişi macun değil macunun tam kıvamı öyle evet kötü yapmışsın
macunu bilimsel olarak açıklayayım:

soğutucunun tabanı ve işlemci yüzeyi ne kadar pürürssüz olursa olsun çok küçük (hatta mikron boyutunda) boşluklar yine olur tahmin ettiğin gibi.Bu boşluklara hava dolduğunda işlemci ve soğutucu arasındaki temas yüzeyi azalır ve ısı enerjisinin transferi yavaşlar.Bu yüzden o macun kullanılır.Macunun en kalitelisi tanecikleri mikron boyutunda olanlardır genelde(Arctic Silver5 gibi bu da %99 gümüşten üretilmiştir).Yani macunu ne yap yap sür eğer oc yapacaksan.Macunu bilgisayarcılardan alabilirsin 3$'a 1 tüp alabiliyosun en dandik marka alırsan kaliteliler ise 15-20Lira.
ArgyrE! çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 09-09-05, 23:08   #6 (permalink)
Blick
hARDWAREMANIAC

Blick Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 21.09.04
Nereden: Güneşli
Resimler: 10
arkadaşalr aynı işlemciden bende de var ama bazı sorunlarım var termal algılayıcı olmaması gibi anakrtımda acab bunu nasıl çözeriz o/c falam imkanım var mı?
sorun bu linkte tartışılmıştı 46. mesaj ve sorasında
!!! Bilgisayarım oto kapanıyor [cpu ~90 C] !!!
bi şekilde termistör gibi bişi kullansam falam bi çare
Blick çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver

Konu araçları

Asus P4GE-V Anakart ve P4 2.4 GHZ işlemciye overclock nasıl yapılır (Yardım Lütfen) ile benzer konular :
Konu Konuyu başlatan Forum Cevaplar Son mesaj
İşlemciye Overclock Nasıl YapılıR. ? Senol_1234 İşlemciler 6 21-10-04 02:15
p4 2.4 ht overclock nasıl yapayım faraka Overclocking 7 15-09-04 05:26
Bu sisteme overclock nasıl yapılır? darkart Overclocking 4 13-07-04 10:55
cep telefonundan email nasıl yollanır(acil yardım lütfen) kamuranyıldırım Genel(Cep) 3 21-06-04 17:22
Anakart alacam acill yardım!!! brightblade Anakart 10 03-05-04 21:34

Aranızda sır kalmasın!

HABERLER

Saat ayarı GMT +3. Saat : 22:27.