Merhaba, şu anda forumlarımızda ziyaretçi statüsündesiniz. Forumlarda yeni konu açmak, soru sormak, blog, galeri gibi izin gereken özelliklerden yararlanabilmek için "Kayıt" olmanız gerekmektedir.
Eğer mevcut şifenizi kaybettiyseniz "burayı" kullanabilirsiniz. Kayıt sırasında bir problem ile karşılaşırsanız, lütfen bizimle "Kontak" kurun.
Bilgisayardan Televizyona Görüntü ve Ses Aktarmak..
Bu sayfada HM bölümü içerisindeki Önemli Konular! forumu altında Bilgisayardan Televizyona Görüntü ve Ses Aktarmak.. başlıklı konu tartışılıyor. Tartışılan konu "bende yapmıştım bunu ama bilgisayar monitörü gibi net göstermiyo ki?
sonuçta bizim 72 ekran tv 640x480 çözünürlükte çoğu tv de ..." şeklinde özetlenebilir....
Öncelikle problemin kaynagi olabilecek mümkün nedenleri gözden gecirelim (siyah-beyaz problemi yaninda hic görüntü de alamama problemi);
- Tv niz Pc ye görüntü aktarmak icin uyumlu olmayabilir..
- Kullandiginiz kablodan kaynaklanan bir sorun olabilir..
- Pc nizin cözünürlügü 800*600 disinda olabilir..
- Tv nizin tazeleme orani manuel yanlis bir konuma getirilmis olabilir..
- Pal-Ntsc uyumusuzlugu..
- Tv niz Ntsc yi desteklemiyor olabilir..NTSC; National Television Standarts Committee
-Pal-Ntsc durumundan kaynaklanan bir sorun olabilir,tv tool programi ile cözüme ulasabilisiniz(her karti desteklemedigini daha önce belirtmistim)
-Pal-Ntsc durumundan kaynaklanan bir sorun olabilir,bios a girip(okuyup yapildigini ögrendigim bir bilgi-fakat bnm bios da ben bu tür bir ayara rastlayamadim) Ntsc default ayarini Pal a getirip deneyebilirsiniz..
- Grafik kartinizin son güncellemelerini yapabilirsiniz..
Nedenleri ve sorunun cözümlerini daha cogaltabilmek mümkün,baskalarida araya mesaj atmadan önce hizlica özetleyip sonuclandiracagim..Geri kalan yerleri ben ya da diger arkadaslar yeri geldigince ekleyeceklerdir..
Su an yapacagimiz islemler sonrasi siyah-beyaz görüntü gibi problemden kurtulmus olacagiz..Ana neden Ntsc-Pal uyumsuzlugu, bu sorunu giderecegini iddia eden(kullanip bilgimiz olmadigi icin öyle tabir ettim) converterlar mevcut..https://www.wilhelmy-it.de/sms/shop/...ZtZXRhPSI7fQ== Egerki ugrasmak istemezseniz böyle bir converter alarak sorununuzu cözebilirsiniz..Ben ugrasirim diyorsaniz,yapmamiz gerekenler cok basit..Simdi bu converteri biz kendimiz yapacagiz..
Bunun icin scartimizi plastik parcadan ayirmaniz gerekiyor..Sekilde görüldügü gibi(fakat sizin herhangi bir kabloyu kesmenize gerek yok) daha sonra diger sekilde de görüldügü gibi(tablo) C ve Y yi yani 15 ve 20 nolu pinleri bir kablo vasitasiyla köprü yaparak birbirine bagliyoruz
(sekilde sari kabloyla yaptigim baglantiyi görebilirsiniz-ve tabiki lehimlemeniz gerekiyor-gerekli edevat yoksa bir elektronikci veya televizyon tamircisine giderek saniyeler icinde yaptirabilirsiniz)..
Egerki tek parca kablo kullaniyorsaniz(yani bir alet yardimi olmaksizin-10m kablo ) yapmaniz gereken baska birsey yok..Fakat bir alet yardimiyla yapiyorsaniz bahsettigimiz 2 aracin kablolarinada ayni islemi yapmamiz gerekiyor..Yani
Pc de s-video cikisimizin görüntüsü bu sekilde,
4 (C) 3 (Y)
2 (ground) 1(ground)
Bir s-video kablosunu keserseniz icinde 2 farkli kablo oldugunu görürsünüz ve her iki kabloda kendi icinde ikiye ayrilir C ve ground digeri ise Y ve ground,normalde kablomuzun s-videodaki cikisinda baglanmis sekli 4 ve 2 nolu yerlerdir fakat bu sekilde yine aktaracagimiz görüntü siyah -beyaz olur..,Scartda yaptigimiz islemin paralelinde s-video kablosunda veya cikisinda yapacagimiz islem C yi yine C ye,2 yi ise 2 yerine Y takmak olacaktir,sekilde görüldügü gibi,fakat bende svideo cikisi ters yanilgiya yol acmasin..( maus kablosu kesilerek pinleri cikarilir ve ilgili yerlere sokulur -- -egerki denemek siterseniz yapabilirsiniz) Artik renkli sekilde tv ye görüntü aktarabilirsiniz..
Ve sonuc...(henüz kablolar ciplak halde cekildi-bundan sonra C ve Y yi biraraya getirip ciplak olanlarida kendi aralarinda biraraya getiriryoruz yani 1 ve 2 yi (gorunds) sonrasinda ise Cinch e baglamak kaliyor..)
Bu arada farkli bilgiler icin yararli bir adres http://repairfaq.ece.drexel.edu/sam/vidconv.htm#nvccon0
Simdilik bu kadar,vakit buldukca yine devam etmeye calisacagim..Her nokta üstünde durarak aciklamalarla konuyu zenginlestirmek istiyordum, aksine son olaylar biraz yavan kaldi,fakat biraz moralim bozuldugundan dolayi hizli bir sekilde bitirmekten baska birsey amaclamadim ..Karisiklikdan ve göstermistim oldugum tepkiden dolayi kendi adima özür dilerim fakat bekledigim rica ettigim üzere biraz saygi gösterilmesiydi..
Not: Msn den ulasmaya calisan arkadaslar ;msn ye son zamanlarda pek fazla girmedigim icin yanlis bir yargi olussun istemem,o yüzden sorunlarinizi buraya tasirsaniz ben görmesem dahi bütün arkadaslar yardimci olmaya calisirlar..
__________________ Dell Inspiron 1720 Intel Core(TM)2 Duo CPU T7250 2Ghz 800+ NVIDIA GeForce Go 8600M GT + DDR2 SDRAM 2*1024 + SATA 2*120 + Dsl 10Mbit
En son ANJIN tarafından düzenlendi: 14-12-06 saat 17:06
Re: Bilgisayardan Televizyona Görüntü ve Ses Aktarmak..
Kaldigim yerden eksik aciklamalari da ekleyerek devam etmek istiyorum..Aslinda cok basit fakat cok fazla detayi olan gayet genis bir konu "Bilgisayardan televizyona görüntü aktarmak"..O yüzden hem yeri geldigince bazi aciklamalara deginmek,hemde kendi anlatilarimdaki eksiklikleri tamamlamaya calisacagim(Elimden geldigince yararli bilgilere ulasmaya calisiyorum,tam tespit yapamamis olabilirim veya yanlis aktarmis olabilirim,yanilmis olabilirim ,bu noktalarda düzeltme icin uyarirsaniz memnun olurum)..
Composite Baglanti : Yukaridaki örneklerde de gördügümüz 3 cinch Sari-Kirmizi-Beyaz ; Sari"dan Video, Kirmizi ve Beyazdan ise sag sol kanal ses sinyalleri tasinir (sterio)..
S-video Baglanti: Yine yukarida( permalink52) görülebilecegi gibi 4 pine sahiptir ve Renk ve parlaklik ayri kanallar üzerinden tasinir.. Renk olan C , Parlaklik ise Y olarak (yukarida da oldugu gibi) adlandirilmistir..Composite baglantinin aksine Ses sinyali tasimaz..Ve renk ile görüntü ayri olarak tasindigi icin Compositeye oranla daha kaliteli ve canli görüntü saglanir..S-Video yani S-VHS yani Super-Video-Home-System ..
Scart Baglanti : Euro AV olarakda bilinen 20pinli bir basliga sahip konnektörle saglanan baglantidir..Composite baglanti seviyesinde görüntü saglar..
Rgb baglanti : Component baglanti olarakda karisimiza cikar,RGB red green blue (kirmizi-yesil-mavi-görüntüyü saglayan ana renkler) ana renkleri farkli kanallar üzerinden tasinir..Digerlerine oranla daha canli gercekci görüntüler elde edilir..
Simdi yukarida yapmis oldugumuz islem C v Y (Renk ve Parlaklik)yi ayni kanal üzerinden aktarmak composite bir islemdi,yukaridaki aciklamalarda da yer aldigi üzere kalite olarak en alt siralama da yer alan baglanti sekli..Bu isleme sadece baska bir cözüm yolu üretemedigimiz yollarda basvurmanizi öneririm(diger yöntem ise bu konunun en basinda yer aldigi sekilde islemin sorunsuz gerceklestirilebilmesidir) ..Fakat bununla beraber amac yinede Pc den bir filmi büyük bir ekranda seyretmek olacaksa öyle rahatsiz edecek boyutlarda bir kalite kaybi sözkonusu olmayacaktir..
Yine bir önceki postta belirttigim, isin icinden cikamadigim(kesilen vga kablosu) fakat sonunda ulasabildigim sema..
Detayli bilgi icin http://www.idiots.org.uk/vga_rgb_scart/
Egerki ekran kartinizin tv-out cikislari hakkinda fikriniz yoksa,bir kablo almadan önce kasanizin arkasina bakarak hangi cikislara sahip oldugunu ögrenebilir,ayni anda farkli cikislara sahipse istediginiz yönde tercih hakkinizi kullanabilirsiniz.. Ekran kartlarina ait farkli video cikislari..
Simdi gelgelim NTSC(National Television Standards Committee) ve PAL (Phase Alternate Line) Olayina..Ntsc ve Pal Televizyon dünyasinda kullanilan 2 temel standarttir(Renk sistemi)..(Birde Secam var--Systeme Electronique Couleur Avec Memoire--Fransa, Rusya -fakat konumuzla pek ilgisi olmadigi icin Secami es geciyoruz-Sömürge stratejisi)..Egerki Tek bir standart mevcut olsaydi bugün ntsc-pal uyumusuzlugu diye bir problemimiz olmayacakti..Kuzey Amerika ve Japonya da kullanilan NTSC Standartinda her karede 525 satir bulunur ve saniyede 30 tam kare oynatilmasini öngörür..Pal Standartinda ise(Avrupa, Avustralya, Ortadoğu ve Afrika'nın bazı kısımlarında ) 625 satir kullanilirken saniyede 25 kare oynatilir..Ekran Kartimizdan aktardigimiz görüntü genelde Ntsc default (Üstünde durup arastirdigim ve sonraki anlatilarda aktarmaya calisacagim bir konu-Ekran karti ayarlarindan veya üzerinden Ntsc/Pal ayarini yapabilmek,fakat bunun icin büyük ihtimal Kartinizin her iki standartida desteklemek zorunda olmasi ihtimal -NTSC/PAL TV-out desteği -bir baska boyutda bios da Ntsc-Pal ayari) ve Televizyonumuzun destekledigi standart genelde Pal (Pal B/G) oldugundan dolayi yasanan uyumusuzluk sonucu islem bize problem olarak geri dönüyor..
Alıntı:
İlk ingiliz standardı 405 satır siyah/beyaz olmasına karşın oldukça iyi idi ve hatta şimdiki 625 satırlı televizyonlardan daha kaliteli görüntü vermekte idi. Bu seri üretilen tüplerdeki görüntü eleman noktalarının kayması ve görüntü kaybına neden olması, ancak bunun renk syesinde telafi edilmesidir. 1940 öncesinde 405 satırlı sistem ingiltere, irlanda, hong kong gibi birkaç ülkede kullanılmasına karşın Almanya, Rusya, ABD gibi çoğu ülkede 441 satır, Fransa'da ise 455 satırlık sistem benimsenmişti. 1940 yılında ABD 525 satırdan oluşan NTSC diye bir sisteme geçti. Fransa ise 819 satırlı bir başka sistem seçti. Bu seçim sonunda Fransaya epey pahalıya patladı. Sonunda tüm bunlardan kalan 50Hz 625 satırlı PAL ve SECAM sisteminin tüm avrupada 60Hz 525 satırlı NTSC sisteminin ise tüm amerikada geçerli hale gelmesidir.. Bu arada genişlik/yükseklik(aspect) oranı 4:3 standart olarak tüm televizyonlarda geçerli idi. (Özel radyo ve televizyon yayincilari dernegi)
Ntsc Ile Pal arasindaki Farklar ;
Ntsc 525 satir 60 Hz ,Pal 625 satir 50Hz
Ntsc 640 x 480 Pixel ,Pal 768 x 576 pixel
Ntsc Framerate saniyede 29.97 fps ,Pal Framerate saniyede 25 fps
Ntsc daha yüksek Framerate e sahipken,Pal Daha yüksek cözünürlüge (daha keskin görüntüye) sahiptir..
Ntsc ; DVD 720x480 , 480x480 SVCD ve 352x240 VCD
Pal ; DVD 720x576 , 480x576 SVCD ve 352x288 VCD
Ntsc ;http://www.ntsc-tv.com/
Ilk metodta ekran kartimiza ait programlar olmaksizin Özellikler/Ayarlar/vs seklinde islemi gerceklestirmistik,firsat buldugum ilk anda Ati ekran kartimiza ait Ati Catalyst ile ayni islemin nasil yapildigina deginmeye calisacagim(belki nvidia ile de)..Bu arada yukaridaki videoyu belki yararli olur düsüncesiyle eklemek istedim..
selamlar..
bilgisayarımdan (toshiba satellite L10-194) kablosuz görüntü aktarıcı (sunny AT-1600) ile televizyona görüntü aktarıyorum fakat görüntü siyah-beyaz çıkıyor. bunu nasıl düzeltebilirim acaba? (ekran kartı : Intel Extreme Graphics 2 for mobile 82852/82855, ekran kartı çıkış ayarı PAL-B, çözünülürlük 800x600, bilgisayarın S-video çıkışını ve televizyonun scart girişini kullanıyorum)
Yazida da belirttigim gibi siyah-beyaz görüntüye sebep olabilecek cok fazla ihtimal sözkonusu,bazilarinda ekran karti son driveri ya da iyi kablolalama ..vs sorunu cözebiliyor..Egerki bütün denemelerinize ragmen görüntü siyah beyaz ise permalink 52 de aciklandigi gibi yapmayi deneyebilirsiniz..Kesinlikle zor bir islem degil,scartda belirttigim sekilde ilgili pinler arasina köprü yapiyorsunuz, kablosuz bir baglanti oldugu icin diger tarafa da ayni islemi yapip cözüme ulasabilirsiniz(C+Y)..
Arkadaslar simdi bende denedim sonuc husran tabii siyah beyaz ekran. Ancak soyle bir olay var masaustunu bagladiimda siyah beyaz ancak laptopu bagladiimda renk az da olsa var ama kalitesiz. Laptop baglamak istiorum ama renk goruntusunu nasil artirabilirm. Sonucta renk var ama kalitesiz?? yine ayni islemleri uygulamam gerekir mi siyah beyaz olduunda olanlarla?
__________________ Bugünün işini yarına bırakma, erteleyebileceğin kadar ertele...
En son KroninuQus tarafından düzenlendi: 30-01-07 saat 21:50
valla bendede tv de acayip berrak ve net gösteriyordu.. monitörde karanlık ve soluk çıkan film sahneleri hdtv gibi net 55 ekran vestel tvde.. ama oyunlarda ve normal kullanımda monitör çok daha net ve temiz tabi..
gerçi şimdi tv de yada scart girişnde bi problem var herhalde bi türlü görüntü gelmiyor .. bu gece uğraşıcam yine tv ye görüntü vermeyi. ati karttaki tv ye aktarma ayarlarımda kayboldu alla alla son çıkan catalystda cli hatası verip açmıyor :s
Selam burada yazılanları okuyunca aklıma bodrum katında boş boş duran eski monitörüm geldi. Onu aldım ve pc ye bağladım. Ekran kartı nvidia 6200. Bir monitörü normal kablosundan diğerinide dvi deniliyor sanırım o girişten bağladım, gayet güzel çalıştı. Ancak herhangi bir şey çalıştırmak istediğimde çalışan programın penceresi direk ikinci monitörde açılıyor. Başlat menüsü 1 monitörde. tüm masaüstü öğeleri 1. monitörde ancak programlar ikinci monitöre açılıyor. ben sadece gerekli oldugunda ikinci monitörü açmak istiyorum ama böyle olunca ikinci mönitör sürekli acık kalmak zorunda kalıyor. bunun bir hal çaresi yok mu acaba?
Alıntı:
KroninuQus_BerQ tarafından iletildi.
Arkadaşlar şu scartı köprüleme olayını denicektim ancak scartın 15 ve 20 nolu girişlerinde zaten kablo var napmam lazım??
Kablolar oldugu gibi duracak ilgili pinlerde,senin yapmak gereken araya kücük bir kablo ile köprüleme yapmak..Simdi lehimleme esnasinda kablolarin yuvadan cikmasi olasi,artik ya lehimden temizleyip(kablolari biraya getirip ki daha garanti) ya da lehimli kablo üzerine lehimleyerek islemi gerceklestireceksin..
Alıntı:
deep_dream tarafından iletildi.
Selam burada yazılanları okuyunca aklıma bodrum katında boş boş duran eski monitörüm geldi. Onu aldım ve pc ye bağladım. Ekran kartı nvidia 6200. Bir monitörü normal kablosundan diğerinide dvi deniliyor sanırım o girişten bağladım, gayet güzel çalıştı. Ancak herhangi bir şey çalıştırmak istediğimde çalışan programın penceresi direk ikinci monitörde açılıyor. Başlat menüsü 1 monitörde. tüm masaüstü öğeleri 1. monitörde ancak programlar ikinci monitöre açılıyor. ben sadece gerekli oldugunda ikinci monitörü açmak istiyorum ama böyle olunca ikinci mönitör sürekli acık kalmak zorunda kalıyor. bunun bir hal çaresi yok mu acaba?
Normalde acilan program pencere vs tekrar 1.monitöre sürükleyip biraktigin andan itibaren islemleri yine 1.monitör üzerinden gerceklestiriyorsun..Birde tamda anlayamadim acikcasi,yani 2.monitörün sürekli acik kalmak zorunda olmasiyla kastetigin nedir ?
Bu arada sürekli eklemek isteyipde hep unuttugum kücük bilgiler; Daha önce belirttigim Kablosuz baglanti saglayan aletler sadece dört duvar arasi degil,duvarlar arasindan gecerekde baglantiyi kurabiliyorlar..Egerki Biosa girmek istediginiz halde giremiyorsaniz S-video kablosunu grafik karti ilgili cikistan cekmeniz gerekebilir..Umarim back-up sorunu cözülür ve eksilen konular yine eklenebilir..
En son ANJIN tarafından düzenlendi: 01-02-07 saat 01:52