Merhaba, şu anda forumlarımızda ziyaretçi statüsündesiniz. Forumlarda yeni konu açmak, soru sormak, blog, galeri gibi izin gereken özelliklerden yararlanabilmek için "Kayıt" olmanız gerekmektedir.
Eğer mevcut şifenizi kaybettiyseniz "burayı" kullanabilirsiniz. Kayıt sırasında bir problem ile karşılaşırsanız, lütfen bizimle "Kontak" kurun.
Bilgisayardan Televizyona Görüntü ve Ses Aktarmak..
Bu sayfada HM bölümü içerisindeki Önemli Konular! forumu altında Bilgisayardan Televizyona Görüntü ve Ses Aktarmak.. başlıklı konu tartışılıyor. Tartışılan konu "eline sağlık dostum..." şeklinde özetlenebilir....
Re: Bilgisayardan Televizyona Görüntü ve Ses Aktarmak..
Bilgiler için çok teşekkürler ama ben gene de yapamadım. Tv Tool programını kurdum. Görüntüyü nasıl ntsc den pal e çevireceğim. Programın kullanımı nasıl yardımcı olun lütfen.
Tvtool her ekran kartiyla uyum saglayan bir program degil,bu yüzden Ekran kartinizida belirtirseniz cözüm icin daha acik olur..Bu arada sormak istedigim ;Normal yolla deneyip cözüme ulasamadiginiz icinmi yoksa siyah-beyaz görüntüyle karsilastiginiz icin programla yapma geregi duydunuz..?
__________________ Dell Inspiron 1720 Intel Core(TM)2 Duo CPU T7250 2Ghz 800+ NVIDIA GeForce Go 8600M GT + DDR2 SDRAM 2*1024 + SATA 2*120 + Dsl 10Mbit
Alıntı:
ANJIN tarafından iletildi.
Tvtool her ekran kartiyla uyum saglayan bir program degil,bu yüzden Ekran kartinizida belirtirseniz cözüm icin daha acik olur..Bu arada sormak istedigim ;Normal yolla deneyip cözüme ulasamadiginiz icinmi yoksa siyah-beyaz görüntüyle karsilastiginiz icin programla yapma geregi duydunuz..?
Öncelik Nvidia bir karta sahip olmadigi icin tvtool programiyla baglanti olayi ve ayarlari hakkinda pek bir bilgim olmadigini belirtmek isterim..Fakat yinede biraz arastirma yapip bilgi toplamaya calistim..
Ati Karta sahip olmama ragmen Tvtool programini kurup etkileri hakkinda izlenime sahip olmak istememe ragmen,program kurulum sonrasi ilk acildiginda "Ekran Kartinizin Desteklenmedigine " dair bir uyari aliyorsunuz..Ki her karti desteklemedigini daha önce belirtmistim..Hatta Tvtool"un resmi sitesine bakarsaniz(nvidia chipset tnt 1-veya yukarisi"..
" The graphics card must be based on a nVidia chipset (TNT-1 or later) " ..(Bu arada yazmisken..)
TV chips supported: BT868, BT869, CX25870-5, CH7003-7008, SAA7102, SAA7104 and SAA7108(A), MV (limited support)
The operating system must be Windows 98, Me, Windows 2000, XP or server versions of these systems.
nVidia graphics card driver 43.45 or later must be installed
Simdi konuya dönersek; Normalde kutu icine aldiginiz yerde Pal standardini kendisi secmis olmasi gerekirdi(kendimde inceledim pal"i standart olarak kabul ediyor ki alttaki okla degistirmeye calistiginizda yine Pal-nc yi seciyor) ,zaten ntsc renk sistemini secebilme sansiniz olsaydi görüntü siyah-beyaz olurdu büyük ihtimal..Ama sizde Ntsc secili durumda .. Yurtdisinda (Amerika ? ) yasiyor olabilirmisiniz.. Bu arada bende cözünürlük kendiliginden secili durumda ve secim sansida yok,fakat resimde görüldügü gibi sizde secim sansi gibi bir durum sözkonusu..Ayarlari 600*800 e getirdiginizde(veya daha düsük)ne gibi bir degisiklik oluyor ? Ilginc bir durum oldugu icin sorma geregi duyuyorum ,nasil bir tv ye sahipsiniz ,eski bir tv veya Yeni nesil Lcd ,Plasma ?
TVTool Help File
TV-Format: TVTool supports several TV formats: PAL, NTSC, PAL60, PAL-Nc and PAL-M. Please select the TV standard used in your country. PAL 60 makes it possible to output a PAL signal with 60 Hz instead of 50 Hz. This is made for playback of NTSC movies on PAL TVs, where you might get a stumbling playback otherwise. PAL 60 requires a resolution of 720x480. Not all TV-chips support all TV formats. If a format is greyed out (PAL 60 for example), then it is not supported by your TV-chip.
Edit:
Alıntı:
salamura tarafından iletildi.
ben öyle birşey bulamadım nerede? tvtool ise orda pal ntsc pal60 var ama seçilemiyor nvidia c.panelde de sinyal seçimi filan gibii birşey var ordada seçecek bir seçenek yok
Alıntı:
Blow-II tarafından iletildi.
nview den display moda gel orda clone sekmesini ayarla ve display yazan kısımda pal ayarlarını görürsün select output device kısmında. Device settings de change format olur orda görürsün.
Bu arada Bios dan Pal/Ntsc ayarini yapip yapamayacaginizida kontrol edebilirsiniz..Bi sorum daha olacak ; Peki bu sekilde görüntü aktarabiliyormusunuz (siyah beyaz olmali ) ? Yani baglantiyi sagladiniz mi ?
Alıntı:
Bu arada Bios dan Pal/Ntsc ayarini yapip yapamayacaginizida kontrol edebilirsiniz..Bi sorum daha olacak ; Peki bu sekilde görüntü aktarabiliyormusunuz (siyah beyaz olmali ) ? Yani baglantiyi sagladiniz mi ?
Bios tan ntsc-pal ayarlarını bulamadım. Tv Tool un daha alt versiyonunu yükledim. Bu seferde bilgisayar ilk açıldığında tv de görüntü siyah-beyaz olarak var ama tvtool programını çalıştırdığımda aşağıdaki uyarı geliyor ve tv deki siyah beyaz olan görüntü de kayboluyor.
Televizyonum eski bir TV sayılır. Vestel 51 ekran işte. 1999 yılında almıştım.
En azindan baglantiyi gerceklestirebildiginizi ögrendik,tvtool"la bu sekilde hata uyarisi aliyor ve islemi gerceklestiremiyorsaniz(ki anlasildigi üzere tv ilgili chipler icinde yer almiyor..
"Which TV chips are supported?
Version 8 or greater: BT868, BT869, CX25870 - 25875, CH7003 - 7008, SAA7102, SAA7104 (A), SAA7108 (A), MV (NV17)
Version 6.0 or greater: BT868, BT869, CX25870 - 25875, CH7003 - 7008, SAA7102, SAA7104 (A) and SAA7108 (A)
Version 5.5: BT868, BT869, CX25870, CX25871, CH7003 - 7008 " ) bence manuel olarak yapmayi deneyebilirsiniz,yine destktop sag click özellikler/ayarlar/vs vs (ilk permalinkde yer aldigi gibi) bu arada daha önce ekran karti sürücüsünü de güncelleyiniz..(nvidia da detanator driver diye bir olay vardi yanlis hatirlamiyorsam,yine ntsc-pal ayarini da yapabilirsiniz diye tahmin ediyorum-bilgisi olan arkadaslar aciklarlarsa memnun olurum) Egerki herseye ragmen baglantiyi saglayabiliyor fakat siyah-beyaz görüntüye sahip oluyorsaniz (ve elinizden geliyorsa) permalink52 Bilgisayardan Televizyona Görüntü ve Ses Aktarmak.. aciklandigi gibi köprüleme olayini yapmayi deneyebilirsiniz..En azindan sahsen yapip test ettigim(ve halen o sekilde kullaniyorum) icin %100 sonuc verdigini biliyorum..
Alıntı:
Pc de s-video cikisimizin görüntüsü bu sekilde,
4 (C) 3 (Y)
2 (ground) 1(ground)
Bir s-video kablosunu keserseniz icinde 2 farkli kablo oldugunu görürsünüz ve her iki kabloda kendi icinde ikiye ayrilir C ve ground digeri ise Y ve ground,normalde kablomuzun s-videodaki cikisinda baglanmis sekli 4 ve 2 nolu yerlerdir fakat bu sekilde yine aktaracagimiz görüntü siyah -beyaz olur..,Scartda yaptigimiz islemin paralelinde s-video kablosunda veya cikisinda yapacagimiz islem C yi yine C ye,2 yi ise 2 yerine Y takmak olacaktir,sekilde görüldügü gibi,fakat bende svideo cikisi ters yanilgiya yol acmasin..( maus kablosu kesilerek pinleri cikarilir ve ilgili yerlere sokulur -- -egerki denemek siterseniz yapabilirsiniz) Artik renkli sekilde tv ye görüntü aktarabilirsiniz..
Köprüyü yaptırdım. s-video kablosundaki değiştirmeleri de yaptım gibi ama görüntü hiç gelmedi. Yanlış yaptım birşeyleri ama neyi?
Bendeki kabloda 4 numara Kırmızı, 3 numara Sarı, 2 numara Siyah, 1 numara Beyaz.
Şimdi neyi neyle birleştirmem gerekiyor? Ben siyahı kırmızıyla, beyazı sarıyla birleştirdim. Yanlış mı?
Alıntı:
cebir38 tarafından iletildi.
Köprüyü yaptırdım. s-video kablosundaki değiştirmeleri de yaptım gibi ama görüntü hiç gelmedi. Yanlış yaptım birşeyleri ama neyi?
Bendeki kabloda 4 numara Kırmızı, 3 numara Sarı, 2 numara Siyah, 1 numara Beyaz.
Şimdi neyi neyle birleştirmem gerekiyor? Ben siyahı kırmızıyla, beyazı sarıyla birleştirdim. Yanlış mı?
Merak ettigim O kablolarin hangi numaralara ve renklere tekabül ettigini nasil ögrenmis oldugunuz,ki kablonun ekran kartina gelen tarafinda(ki merak ettigim acmadan nasil ögrenmis olabileceginiz) hicbir islem yapmamiza gerek yoktu zaten..Yapilmasi gereken tek islem (tv tarafi icin-yani scartda);
Alıntı:
Bunun icin scartimizi plastik parcadan ayirmaniz gerekiyor..Sekilde görüldügü gibi(fakat sizin herhangi bir kabloyu kesmenize gerek yok) daha sonra diger sekilde de görüldügü gibi(tablo) C ve Y yi yani 15 ve 20 nolu pinleri bir kablo vasitasiyla köprü yaparak birbirine bagliyoruz
(sekilde sari kabloyla yaptigim baglantiyi görebilirsiniz-ve tabiki lehimlemeniz gerekiyor-gerekli edevat yoksa bir elektronikci veya televizyon tamircisine giderek saniyeler icinde yaptirabilirsiniz)..
Egerki tek parca kablo kullaniyorsaniz(yani bir alet yardimi olmaksizin-10m kablo ) yapmaniz gereken baska birsey yok..
Ben orda kablosuz alet ile yapilisina da deginmistim,onla karistirmissiniz,hatta onu da yanlis yapmissiniz (ki 4 ile 3 yani C ve Y birbirine baglanmasi gerekiyor,yani sizin renklerinize göre kirmizi ve sari-fakat biz onu scart tarafinda köprüleme olayiyla hallediyoruz-yani ikiside ayni islem ve sizin bu islemi yapmaniza gerek yok-sadece köprüleme yetiyor)..Bir ikincisi normalde 1 ve 2 benim bütün kablolarda ciplak (yani gorund lar) ama sizde renkli(oladabilir izolasyon olayina belki..)..neyse..
Yazdigim gibi ,icice(kablolu-kablosuz) anlattigim ve C ve Y yi aciklarken ilgili resimleri kullanmamdan dolayi sizde yanilgiya yol acmis sanirim..
Alıntı:
Merak ettigim O kablolarin hangi numaralara ve renklere tekabül ettigini nasil ögrenmis oldugunuz,ki kablonun ekran kartina gelen tarafinda(ki merak ettigim acmadan nasil ögrenmis olabileceginiz) hicbir islem yapmamiza gerek yoktu zaten..Yapilmasi gereken tek islem (tv tarafi icin-yani scartda);
Ben orda kablosuz alet ile yapilisina da deginmistim,onla karistirmissiniz,hatta onu da yanlis yapmissiniz (ki 4 ile 3 yani C ve Y birbirine baglanmasi gerekiyor,yani sizin renklerinize göre kirmizi ve sari-fakat biz onu scart tarafinda köprüleme olayiyla hallediyoruz-yani ikiside ayni islem ve sizin bu islemi yapmaniza gerek yok-sadece köprüleme yetiyor)..Bir ikincisi normalde 1 ve 2 benim bütün kablolarda ciplak (yani gorund lar) ama sizde renkli(oladabilir izolasyon olayina belki..)..neyse..
Yazdigim gibi ,icice(kablolu-kablosuz) anlattigim ve C ve Y yi aciklarken ilgili resimleri kullanmamdan dolayi sizde yanilgiya yol acmis sanirim..
Ben bir elektronikçiye gittim. Dediğiniz köprüyü scart üzerinde yaptırdım. Sonra da yazınızdan anladığım kadarını da yaptırdım. Yani s-video kablosunu kestirdim. Adam, lamba bulunan bir elektrik düzeni ile hangi kablonun hangi renk olduğunu söyledi bana. s-video kablosunun kesilmeyen ucu ile kesilen taraftan çıkan kablolara, başka kabloların uçlarını değdirerek lambayı yakmaya çalıştı. Ve 1,2,3,4 numaranın renklerini söyledi. Demek yapmamam gereken birşeyi yaptırdım. Yeni bir s-video kablosu almam gerekecek. s-video kablosu üzerinde hiçbir oynama yapmamam gerekiyordu öyle mi?