Sevgili aradaslar konunun yeri burasi degildir biliyorum.T.T.K ya acilsa daha iyi olur diye dusuneceksiniz onu da tahmin ediyorum ama benim sorumlu oldugum alan burasi o yuzden buraya acmakta bir beis gormuyorum.
Bildiginiz veya bilmediginiz gibi disturbed computing diye bir olay var.cok yuksek islem gucu gerektiren bilimsel arastirmlari internet sayesinde dunya capinda atil duran bilgisayarlara yaptirma isidir disturbed computing.Yine bildiginiz veya bilmediginiz uzere bu tarz projeler duyulmustur.Seti@home world community grid bunlardan bir kaci.Bu da oyle bir proje.projenin amaci
proteinin molekuler seviyedeki olusumunu ve degisimini simule ediyor.faydasi kanser icin tedeavi gelistirmektir
http://folding.stanford.edu/download.html
Sevgili arkadaslarimin sitesi hardwarelife ta bu konu ile ilgili bir takim var.Ben olayi biraz gec farkettim ve hardwarelife teame uye oldum.simdi bazilariniz sorabilir biz niye hARDWAREMANIA olarak ayri bir team kurup 0 dan baslamiyoruz diye.Ben hazir baslanmis bir ise el vermeyi 0 dan baslamaya tercih ederim.Hardwarelife taki arkadaslarimiz bunu baslatmislar fakat gozlemledigim kadari ile aktif uye sorunlari oldugu icin ulasabilecekleri insan sayisi sinirli.Bu yuzden siz hardwaremania kullaniclarindan bu team e destek vermenizi istiyorum.programi kurdugunuz zaman size kullanici adi ve team soracak.kullanici adinizi nickiniz team numberi ise 46330.Bos duran cpu kapasitenizi kullanmak icin bir firsat hadi bakalim.
http://folding.stanford.edu/ adresinden
ceviri yapiyorum
Proteinler biyolojinin enbuyuk calisma alanlarindan biridir.Canlilarin nanomakineleridir proteinler.proteinler islevlerini yerlerine getirirken katlanirlar.Fakat proteinlerin katlanmasi biyoloji biliminin en buyuk gizlerinden birini teskil etmektedir.
Eger proteinler yanlis katlanirsa bunun cok ciddi sonuclari olmaktadir.sozgelimi alzheimer,deli dana,cjd(bilmiyorum),als,kanser,huntington sendromu ve parkinson hastaligi gibi hastaliklara sebep olmaktadir.Foldin@home katlanmalari simule ederek bu hastaliklara karsi tedavi gelistirlmesi icin gelistirlmis bi dagitik isleme projesidir.