Altın Oran

Bu sayfada Off Topic kategorisindeki T.T.K. forumunda Altın Oran başlıklı konu tartışılıyor; Arkadaşlar elinizde altın oran hakkında kaynaklar varsa paylaşır mısınız ..şahsen ilk defa Da vinci Şifresini okurken karşılaştım deyim yerindeyse büyülendim...elimde ...

Kapalı konu
Sayfa 1, toplam 2 1 2 SonSon
Results 1 to 25 of 42
    hARDWAREMANIAC lulali Avatar
    Katılım tarihi
    07.12.2003
    Nereden
    İstanbul

Altın Oran

Arkadaşlar elinizde altın oran hakkında kaynaklar varsa paylaşır mısınız ..şahsen ilk defa Da vinci Şifresini okurken karşılaştım deyim yerindeyse büyülendim...elimde bir de hikaye var baya uzun ama paylaşmak istedim...

NoT : Lulali'nin isteği üzerine Editlenmiştir..
    En son Nikneyime tarafından düzenlendi: 28-05-2004 saat 12:16

Katılım tarihi
    07.12.2003
    Nereden
    İstanbul
    heheh sanırım hikaye uzun geldi neyse okumayın amacım zaten altın oran hakkında bilgi paylaşmak....
    -------------------
    Altın Oran Nedir?

Dünyanın, insanların, bitkilerin, ağaçların... , kısacası Kainat'ın yaratılışında yaratıcının kullandığı orandır.

Aynı zamanda insanlar da teknolojide ve hayatta bu oranı kullanmaktadırlar. Kısaca biz altın orana "göz nizamının oranı" diyebiliriz.

Çoğu zaman doğayı gözlediğimizde bu oranın varlığını görebiliriz.

Altın Oran'ın Görüldüğü ve Kullanıldığı Yerler

1) Ayçiçeği: Ayçiçeği'nin merkezinden dışarıya doğru sağdan sola ve soldan sağa doğru tane sayılarının birbrine oranı altın oranı verir.

2) Papatya Çiçeği: Papatya Çiçeğinde de ayçiçeğinde olduğu gibi bir altın oran mevcuttur.

3) İnsan Kafası: Bildiğiniz gibi her insanın kafasında bir ya da birden fazla saçların çıktığı düğüm noktası denilen bir nokta vardır. İşte bu noktadan çıkan saçlar doğrusal yani dik değil, bir spiral, bir eğri yaparak çıkmaktadır. İşte bu spiralin ya da eğrinin tanjantı yani eğrilik açısı bize altın oranı verecektir.

4) İnsan Vücudu: İnsan Vücudunda Altın Oran'ın nerelerde görüldüğüne bakalım:

a) Kollar: İnsan vücudunun bir parçası olan kolları dirsek iki bölüme ayırır(Büyük(üst) bölüm ve küçük(alt) bölüm olarak). Kolumuzun üst bölü- münün alt bölüme oranı altın oranı verceği gibi, kolumuzun tamamının üst bölüme oranı yine altın oranı verir.

b) Parmaklar: Ellerimizdeki parmaklarla altın oranın ne alakası var diyebilirsiniz. İşte size alaka... Parmaklarınızın üst boğumunun alt boğuma oranı altın oranı vereceği gibi, parmağınızın tamamının üst boğuma oranı yine altın oranı verir.

5) Tavşan: İnsan kafasında olduğu gibi tavşanda da aynı özellik vardır.

6) Mısır Piramitleri: İşte size Altın Oran'ın en eski örneklerinden biri... Şimdi ne alaka Altın Oran ve Milattan Önce yapılan Mısır Piramitleri? Alaka şu; Her bir piramitin tabanının yüksekliğine oranı evet yine altın oranı veriyor.

7) Leonardo da Vinci: Bilindiği gibi Leonardo da Vinci Rönesans devri ünlü ressamlarındandır. Şimdi bu ünlü ressamın çizmiş oolduğu tabloları inceleyelim.

a) Mona Lisa: Bu tablonun boyunun enine oranı altın oranı verir.

b) Aziz Jerome: Yine tablonun boyunun enine oranı bize altın oranı verir.

8) Picasso: Picasso da Leonardo da Vinci gibi ünlü bir ressamdır. Ve resimlerinde bu oranı kullanmıştır.

9) Çam Kozalağı: Çam kozalağındaki taneler kozalağın altındaki sabit bir noktadan kozalağın tepesindeki başka bir sabit noktaya doğru spiraller (eğriler) oluşturarak çıkarlar. İşte bu eğrinin eğrilik açısı altın orandır.

10) Deniz Kabuğu: Denize çoğumuz gitmişizdir. Deniz kabuklarına dikkat edenimiz, belki de kolleksiyon yapanımız vardır. İşte deniz kabuğunun yapısı incelendiğinde bir eğrilik tespit edilmiş ve bu eğriliğin tanjantının altın oran olduğu görülmüştür.

11) Tütün Bitkisi: Tütün Bitkisinin yapraklarının dizilişinde bir eğrilik söz konusudur. Bu eğriliğin tanjantı altın orandır.

12) Eğrelti Otu: Tütün Bitkisindeki aynı özellik Eğrelti Otu'nda da vardır.

13) Elektrik Devresi: Ya demek ki Altın Oran sadece Matematik ve kainatta değil, Fizik'te de kullanılıyormuş. Nasıl mı? Şöyle... Verilen n tane dirençten maximum verim elde etmek için bir paralel bağlama yapılması gerekir. Bu durumda Eşdeğer Direnç, yani Reş= yani altın oran olur.

14) Salyangoz: Salyangozun Kabuğu bir düzleme aktarılırsa, bu düzlem bir dikdörtgen oluşturur (-ki biz bu dikdörtgene altın dikdörtgen diyoruz.-) İşte bu dikdörtgenin boyunun enine oranı yine altın oranı verir.

15) OTOMOTİV SANAYİ: İlk önce ben size bir soru yönelteyim. Estetik bakımından bir Murat 131 mi daha çok ilginizi çeker yoksa bir Mazda ya da Toyota mı? Tabi ki Mazda ya da Toyota demişsinizdir. Peki bunun nedenini hiç düşündünüz mü? Ben size söyleyeyim. Şimdi Murat 131'e bakıyorsunuz, baktıkça içiniz kararıyor, yine bakıyorsunuz yine kararıyor. En sonunda ya kardeşim bu ne biçim araba diyorsunuz. Ama gidip bir Mazda ya da Toyota'ya bakıyorsunuz. Baktıkça içiniz rahatlıyor, yine bakıyorsunuz ferahlıyorsunuz. Çünkü o kadar güzel bir estetik var ki. İşte bu estetiği eğim sağlıyor. Mesela Murat 131'in önü, arkası, kapısı her yeri düz (Mübarek kibrit kutusu) Ama Mazda ya da Toyota'nın kapısında özellikle ön ve arka tamponunda bir eğim var. İşte bu eğimin eğrilik açısı araştırılmış ve bunun altın oran olduğu görülmüştür. Bundan dolayı Çin, Amerika, Japon Otomotiv Sanayi Dünya'da ilk üçü oluştururken; Türkiye maalesef ve maalesef 30-40-50. sıralarda yer almakta. İnşallah bir gün bunu biz de akıl ederiz...

16) MİMAR SİNAN: Mimar Sinan'ın da bir çok eserinde bu altın oran görülmektedir. Mesela Süleymaniye ve Selimiye Camileri'nin minarelerinde bu oran görülmektedir.

*** Görüldüğü üzere bir çok yerde bu ALTIN ORAN vardır.

Cool Member Genocider Avatar
    Katılım tarihi
    03.09.2003
    Nereden
    İzmir-İstanbul
    Leonardo Da Vinci Şifresi'ni ben de çok beğenerek okudum..
    Okul kütüphanesine alındığında ilk ben almıştım...

Altın Oran ile ilgili bir kaç bişey okumuştum, daha önceden..

Gerçekten çok ilginç ama Da Vinci Şifresi'nde geçen Altın Oran'dan çok daha ilginç şeyler var.. Okumayan varsa hemen okusun diyorum..
    Amd 2500+ -Ati Radeon 9500 128 MB-256*2 = 512 DDR 400 mhz kingston- 107-E5" Philips-52X Lg-Aopen 300W QF50-nForce 2 8RDA+-Onboard (ALC650) Sound Card-Onboard Realtek Ethernet-

I cry, when angels deserve to die !

Katılım tarihi
    07.12.2003
    Nereden
    İstanbul
    evet zaten da vinci şifresi her şeyi ile süper bir roman, bende herkesin okumasını tafsiye ediyorummm..bir günde 300 sayfasını okumuştum o kadar ki sürükleyiciydi...hatta daha da okuyacaktım da kitap bitti
    kitap taki altın oran ın anlatımı da çok güzeldi çok etkileyiciydi...ordada salyagoz örneği ve de arıların örneği vardı...
    dünyadaki bütün arı kovanlarındaki dişi arıların erkek lere oranı yine altın oranmış(bunu yanlış hatırlıyor olabilirim yanlışım varsa düzeltin)

Member DaRkDeViL Avatar
    Katılım tarihi
    05.05.2004
    Nereden
    TÜRKİYE
    lulali başka işin yok mu yaw? hadi kitabı okumuşsun da bizlere bari acı o kadar yazdığın şeyi okutuyorsun.(heeheeeheeee)
    neyse şaka bir yana bende PI filmini izlemiştim onda da buna benzer bir konu vardı. hatta yanlış hatırlamıyorsan altın oran da konu edilmişti.dikdörtgenlerden oluşan bir sarmal resmi vardı.

Katılım tarihi
    07.12.2003
    Nereden
    İstanbul
    hımm evet orada da buna benzer şeyler vardı..ama filmi izlediğimde anlamamıştım yeni farkına vardım

Member DaRkDeViL Avatar
    Katılım tarihi
    05.05.2004
    Nereden
    TÜRKİYE
    hatta oradaki matematikçi kafayı yemiş kişi şey diyordu "hayat matematiktir. herşeyin matematik formülü vardır." gibi birşeyler. Ama film işte illa dünyada herşeyin olduğu gibi onada yahudiler el ettılar formülü dine bağladılar. falan falan falan

Silver Member €®€NJ@N™ Avatar
    Katılım tarihi
    21.02.2003
    Nereden
    Hungary
    Ya okuyana kadar gözlerim patladı
    together we stand, divided they fall. that's how the life ruined us

Power Member static Avatar
    Katılım tarihi
    04.09.2003
    Nereden
    avcılar
    altın oran konusunu içeren bir kitap okumuştum. ama o mu diye önce şu yazıyı okuyayım benden cevap bekleyin. önce okuyayım. biraz zaman alır ama ...
    HwM İmza kuralları
    Athlon XP 2500+ | Epox 8rda+ rev2.2 | 2 x 512mb Kingston ddr400 | Powercolor 128 MB Radeon 9800SE 256bit | Asus 52x32x52x | Samsung 80gb 7200 8mb cache | Asus TA231 | Samsung 763mb
    @pegasus seni unutmayacağız

Katılım tarihi
    07.12.2003
    Nereden
    İstanbul
    arkadaşlar altın oranı araştırırken çok güzel bir site buldum incelemenizi tavsiye ederim...
    http://www.metu.edu.tr/~e115152/project/index.htm
    İnsanlarda, hayvanlarda, bitkilerdeki oranları görünce çok şaşırdım kesinlikle bir göz atın...

V.I.Member wwwengin Avatar
    Katılım tarihi
    10.02.2004
    Nereden
    toprağın üstü arşın altında
    baba okkadar uzunki okumadım bile altın oramn işte yüzdeki oranların herkezde aynı olması falan bir tane vereyim kollarını açtığındaki uzunluk boyunun uyzunluğudur..
    AMD64 3700+S@nDiego@2800mhz~Thearmal right XP 120 ~ DFI SLI-DR NF4-SLI~512*2 Adata VITESTA 566 ~ 2* Leadtek 7600gt ''SLI''
    Tagan 480W~CM Stacker "with blower"~2*250GB WD 16 keş SATA 2-RAID0 ~19"Sony LCD~Creative THX 550 & X-Fi xtreme music

Katılım tarihi
    07.12.2003
    Nereden
    İstanbul
    ya baba zaten ilk mesajları okumayın hatta mümkünse bir mod arkadaş baştaki hikayeyi silebilirse iyi olur amacım altın oranı tartışmaktı ama yazıyı gören kaçtı valla...

Katılım tarihi
    10.02.2004
    Nereden
    altın oran allahın bir sırrı herkesteki oranlar virgülüne varıncaya kadar aynı mesela surat 3 bölümden oluşuyor alın burun ve çene hepsinin uzunluğu aynıdır..bir örnek daha..

Katılım tarihi
    07.12.2003
    Nereden
    İstanbul
    @wwwengin
    oğlum verdiğim bağlantıya baksana orada zaten baya bir var....
    kuranda da şöyle bir ayet var
    "... Allah, herşey için bir ölçü kılmıştır.""... O'nun Katında herşey bir miktar (ölçü) iledir." (Ra'd Suresi, 8)
    @nikneyime
    çok sağol

Katılım tarihi
    10.02.2004
    Nereden
    evet bunca şeyden sonra bunların rast gele çıkmış olasılığı varmıdır???evrim aldatmacası işte budur...dümyada dandik bir fan bile rastgele oluşamazken onlar bu intizamı gidip diyorlarki rastlantı sonucu..alsana oran işte...

Power Member m.o.b.o Avatar
    Katılım tarihi
    21.04.2004
    Nereden
    Zürih - İsviçre
    kelleşince noluo?
    Strenght for a Reason

Katılım tarihi
    10.02.2004
    Nereden
    Lütfen hızlı cevap bölümünü etkinleştirmek için yukarıdaki hızlı cevap simgelerinden birine tıklayın.un üstü burnun üstüyle dudaklarının üstü oradanda çenenin ucu al cetveli eline ölç bakalım.....iyi o zaman saçları gür olup yada dikenlerinki nolcak???

Katılım tarihi
    07.12.2003
    Nereden
    İstanbul
    sanırm bu cevap olur bir nebze....
    http://www.metu.edu.tr/~e115152/project/human3.htm

Power Member static Avatar
    Katılım tarihi
    04.09.2003
    Nereden
    avcılar
    tübitak popüler bilim kitapları serissinde bir sayı tut isimli bir kitap var ve orda uzun uzun anlatmış bu olayı. ilgilenenler alabilir. 4 milyon gibi cûzî bir fiyatı var

Katılım tarihi
    07.12.2003
    Nereden
    İstanbul
    hemen bakarım sağol static...

Power Member zerdes Avatar
    Katılım tarihi
    16.05.2004
    Nereden
    İstanbul
    bir sayı tut isimli kitabı kesinlikle tavsiye ediyorum
    matamatikle nekardar ic ice oldugumuzu goruyorus
    tabi kitabı okuduktan birsene sonra kendimi bunları okulda ogrenirken buldum buda ayrı bir sok edici durumdu
    [|AMD Athlon XP 2800+||Epox 8RDA3+||FX5600 128MB||2x512Mb 400Mhz Kingstone||80GB+320GB Seagate SATA||SoudblasterLive 5.1 Digi||NEC16x DVD-RW||16x LG DVD||19'' Philips 109E5|| PhilipsRhytymicWawe A2.610|AOpen H600B-B27(350W)||CNPS7000A-Cu+Giant III |]

Katılım tarihi
    07.12.2003
    Nereden
    İstanbul
    hangi derste veriyorlar bunu?

Power Member zerdes Avatar
    Katılım tarihi
    16.05.2004
    Nereden
    İstanbul
    tabiki cok kucuk bir kısmını war konuların icinde ve yuzeysel geciyorlar
    mat 101 ve mat 102 de parca parca cıktı karsımıza (altın oranla ilgili bir bilgi yoktu )
    ama lise 1 de mat hocama bu oran nedir diye sordugum da hoca beni şoka ugratmıştı
    şuanda hartırlamıyorum ama ozaman ki bilgimle kesinlikle anlayamayacagım seylerdi
    uzulmustum

Tan
    Tan çevrim dışı
    Haber Editörü Tan Avatar
    Katılım tarihi
    19.05.2004
    Nereden
    Denizi görüyor, mangala elverişli
    simdi arkadaslar altin oran dedin mi orda duruyoz. neden? pi sayisina niye sasirmiyoruz? ilkokulda ogrendik diye mi? E oluyo iste. biseyleri biseylere bolunce illa ki bisey cikiyo. Ne var bunda? yuvarlak dediin yine yuvarlak. Karde dediin yine kare, ondan. Capi ne olursa olsun yuvarlak yapmak icin ayni hesaap, kenari ne olursa olsun kare yapmak icin ayni hesap. Ne var bunda sasircak? Vermis yüce allaam iki kas bi burun sukretmiyosunuz da diyosunuz altin oran soyleymis boyleymis.

Da Vinci'nin sifresi'ni ben de okudum. gerci benim ilgimi ceken konu tamamen farkliydi, hatta herif bunca dogru bilgiyi nerden buldu kicindan bacaandan vurulmadan diye sasirmadim diyil.

Microsoft'un (r) sinde de altin oran varmis )
    Bir: "de"'nin, "ki"'nin nerede ayrı yazılacağını, nerede bitişik yazılacağını bilmiyorsanız yabancı dil konusunda atıp tutmayın.
    İki: Burada bir alt kültürü paylaşıyoruz. Başka alt kültürleri mümkün mertebe uzak tutun.
    Üç: Yirim sizi ben. yirim.

Moderator TAY-LAN Avatar
    Katılım tarihi
    24.12.2002
    Nereden
    ankara
    altın oran neyaf benmı cok cahilim acep:?
    AMD PHENOM X2 545@X4 B45 3800 MHZ []-----MUSHKİN XP 6400 2GB KIT @925 MHZ 4-3-3-8-----500 GB WESTERN GREEN 16 MB-----SEAGATE 750 GB 32 MB-----GIGABYTE MA770-UD3 ----LG 1780Q----LG SATA DVD-RW ----

Kapalı konu
Sayfa 1, toplam 2 1 2 SonSon

Reklam