Anasayfa |  hABERLER |  gALERi |  bLOGS |  Üye Ol | 
bLACKBOX |  sOSYAL gRUPLAR |  oYUN |  Etiketler | 
Kullanıcı Adı
Şifre
Beni Hatırla

hARDWAREMANIA fORUM’larına Hoş Geldiniz!
Merhaba, şu anda forumlarımızda ziyaretçi statüsündesiniz.
Forumlarda yeni konu açmak, soru sormak, blog, galeri gibi izin gereken özelliklerden yararlanabilmek için "Kayıt" olmanız gerekmektedir.

Eğer mevcut şifenizi kaybettiyseniz "burayı" kullanabilirsiniz. Kayıt sırasında bir problem ile karşılaşırsanız, lütfen bizimle "Kontak" kurun.
» hARDWAREMANIA > Yazılım > Bilgisayar Programlama > Genel(Code) »

slm beyler yapay zeka hakkında yardıma ihtiyacım var

Bu sayfada Bilgisayar Programlama bölümü içerisindeki Genel(Code) forumu altında slm beyler yapay zeka hakkında yardıma ihtiyacım var başlıklı konu tartışılıyor. Tartışılan konu "arkdaşlar vb dersinden dönem ödevi aldım hoca bana vb ortamında yapay zeka uygulaması verdi öncelikle form üzerinde "flex grid ve ..." şeklinde özetlenebilir....

LinkBack Konu araçları |  
Eski 25-01-06, 15:56   #1 (permalink)
Sieambeeti
New Member

Katılım tarihi: 20.11.05
Nereden: İZMİR
slm beyler yapay zeka hakkında yardıma ihtiyacım var

arkdaşlar vb dersinden dönem ödevi aldım hoca bana vb ortamında yapay zeka uygulaması verdi

öncelikle form üzerinde "flex grid ve comut butonu" olacak

9 kareli bir flex gridin içerisine 1 den 8 e kadar ras gele sayı yerleştireceğiz ve program bunları düzenliyecek
Bunları düzenlerken aşagıdaki gibi düzenlemeli

1 2 3
4 ^ 6 beş yukarı ya gelecek sonra
7 5 8

1 2 3
4 5 6 sekiz sola gelecek
7 < 8

sonuç

1 2 3
4 5 6
7 8

Umarım anlatabilmişimdir

Bu programı çalıştıran kodları yazarsanız sevinirim
Sieambeeti çevrim dışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 25-01-06, 21:58   #2 (permalink)
FIRST_BLOOD
V.I.Member

FIRST_BLOOD Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 10.12.05
Nereden: Samsun
senin hoca seni keklemiş bana sorsan kendide yapamaz bu programı.
vb den anlamam pek c++ takılırım ama algoritmayı kafamda şekillendireyim dedim baya zor görünüyor.
FIRST_BLOOD çevrim dışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 05-02-06, 01:40   #3 (permalink)
bleneak
Member

bleneak Avatar

Katılım tarihi: 13.09.04
cok ilginctir ki ayni programi bir derste temel bir ornek olarak gosterdi daha yeni. zor degil aslinda.

depth first search bildigini farzediyorum. en basiti dfs ile direk baslangic durumundan baslayarak elinin ulastigi butun durumlari aramak. durum aramasi (state search) biliyor musun, yaptin mi daha onceden hic?

yapmadiysan hemen soyle anlatayim: her durumu bir veriyapisi ile temsillendirecek bir sistem yapacaksin ilk olarak. mesela senin sordugun problemde en basit durum ifade etme yapisi 9 elemanli bir liste olacaktir. listenin her elemani bir bosluktaki tasin degerini tutar. boylece herhangi bir 9 elemanli listeye bakip hangi durumu temsil ettigini gorebilirsin (izin verilmeyen durumlari temsil eden listeler de olabilir, ama bunun bir onemi yok). daha az yer kaplayan ve gene her durumu ozel olarak tanimlayabilen daha guzel veriyapilari da bulunabilir tabi ki problemde ama ben anlasilabilirlige onem veriyorum su an.

simdi bir graph olarak dusun butun durumlari. her durum (state, yada oyun hali) graph'imizde bir nod olsun. A nod'undan tek hamlede B noduna gecebiliyorsan A'dan B'ye bir edge (baglanti) var diyelim. senin yapmak istedigin sey baslangic durumunu gosteren nod'dan sonuc noduna giden bir yol bulmak. bunun icin herhangi bir durumun tum komsularini bulmani saglayacak bir fonksyon yazman gerekecek. bundan sonrasi kolay: graph'in var, nodlarin ve nodlarin arasinda baglantilarin var, dumduz dfs ile sonuc durumuna gelene kadar arama yapabilirsin.

simdi soyle bir durum var yalniz: dfs en kisa cozumu bulmayabilir. bu yuzden bfs kullanabilirsin ama bfs de cok fazla hafiza yiyebilir. bu yuzden "A* search" diye bir sey kullanabilirsin: hem hafizadan cok yemezsin, hem de en kisa cozumu bulursun. A* search dedikleri bfs ile dfs arasinda bir sey. ne "hangi daldaysam onun ilk cocugundan devam edeyim" diyorsun, ne de "ilk once bu seviyeyi bitireyim de sonra gerisine bakarim" diyorsun. bir sonraki adimda gidebilecegin her noddan sonuca kac adimda gidebilecegini tahmin eden bir fonksyon yaziyorsun (gercek adim sayisindan kucuk esit olmali en kisa yolu bulmak istiyorsan). buna heuristic deniyor. sonra kendisine gelmesi + heuristic'i en az olan nod'a gecip, onun komsularinin heuristic'lerini hesaplayip, bu sekilde devam ediyorsun.

neyse neyi anladigini neyi anlamadigini yaz sen simdi. A* search'e de internetten bak biraz, cok yerde ornekli aciklamalari vardir kesin.

"That is all, Connor of Daventry. I speak, no more."
-Altin verdikce konusan agaclardan biri.

En son bleneak tarafından düzenlendi: 05-02-06 saat 01:48
bleneak çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 05-02-06, 02:24   #4 (permalink)
mr1yh1
Ziyaretçi

selam bleneak , hoşgeldin

dün bir kitapta bu problemin çözümünü karşılaştım.
geleneksel bir algoritma geliştirmek çok zor görünüyordu.
ama söylediğin şekilde, AI ile kolayca çözülüyor.

yapıyı matris olarak görmüş,
boşluğu; yukarı, aşağı, sağa, sola hareket ettiren 4 adet metod ile state i değiştirmiş.(BU,BL,BR,BD);
breath-first ile gitmiş,
her yeni state level üretildiğinde ( bir sonraki seviye nodlar )
"varolan state" uzayı ( o zamana kadar üretilmişler ) ile farkına bakmış, zaten var olanlar elenmiş.
[CODE]Algorithm for solving state-space problems
Begin
state: = initial-state; existing-state:=state;
While state ≠ final state do
Begin

Apply operations from the set {BL, BR, BU,BD} to each state so as to generate new-states;

If new-states ∩ the existing-states ≠ φ
Then do
Begin state := new-states – existing-states;
Existing-states := existing-states ∪ {states}
End;
End while;
End.[/CODE]

Alıntı yaparak cevap ver
Eski 05-02-06, 04:23   #5 (permalink)
bleneak
Member

bleneak Avatar

Katılım tarihi: 13.09.04
evet, madem donem odevi (lise oldugunu farzediyorum), hoca ozel bir sey demediyse cok kasilmadan bfs ile cozulebilir. cok da fazla durum olmadigi icin hafiza yetmemesi problemleri yasanmaz herhalde, en kisa cozumun bulundugundan da emin olunur.

ama mesela 3x3 degil de 6x6 bir oyun alanimiz olsaydi bfs omur tuketirdi =)

bu arada selam mr1yh1. ben en son bakali beri baya guzel olmus buralar. gercekten programcilikla ilgili bir cok soru gormek sevindiriyor insani. bu yuzuncu mesajim da burayi yasatan sen ve senin gibi hardwaremania programcilik ekibi gonulluleri icin olsun. helal size. =)
bleneak çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver

Konu araçları

slm beyler yapay zeka hakkında yardıma ihtiyacım var ile benzer konular :
Konu Konuyu başlatan Forum Cevaplar Son mesaj
Gerçeğe yakın Grafik ve Aynen Yapay Zeka kemal132002 Oyunlar 13 25-07-05 20:11
Oyunlara Yapay Zeka Kartı Blow-II Ekran Kartları 2 12-03-05 13:15
Bu üç konu hakkında bigiye ihtiyacım var asome Genel 22 07-04-04 15:45
Digital Uydu Hakkında Acele Bilgiye İhtiyacım Var... (Help) kinder Çokluortam 9 02-03-04 23:02
Voodoo 2 = Acil yardıma ihtiyacım var !!! Crazy_10-ur Ekran Kartları 1 23-02-01 18:55

Aranızda sır kalmasın!

HABERLER

Saat ayarı GMT +3. Saat : 01:17.