Anasayfa |  hABERLER |  gALERi |  bLOGS |  Üye Ol | 
bLACKBOX |  sOSYAL gRUPLAR |  oYUN |  Etiketler | 
Kullanıcı Adı
Şifre
Beni Hatırla

hARDWAREMANIA fORUM’larına Hoş Geldiniz!
Merhaba, şu anda forumlarımızda ziyaretçi statüsündesiniz.
Forumlarda yeni konu açmak, soru sormak, blog, galeri gibi izin gereken özelliklerden yararlanabilmek için "Kayıt" olmanız gerekmektedir.

Eğer mevcut şifenizi kaybettiyseniz "burayı" kullanabilirsiniz. Kayıt sırasında bir problem ile karşılaşırsanız, lütfen bizimle "Kontak" kurun.
» hARDWAREMANIA > Yazılım > İşletim Sistemi&Uygulamalar > Genel(OS) »

DOS'tan Format atmayla Windows XP CD sinden format atma arasındaki fark?

Bu sayfada İşletim Sistemi&Uygulamalar bölümü içerisindeki Genel(OS) forumu altında DOS'tan Format atmayla Windows XP CD sinden format atma arasındaki fark? başlıklı konu tartışılıyor. Tartışılan konu "Arkadaşlar ben bi çok zaman DOS tan Fdisk yapıp ondan sonra Fat32 olarak format atıp sonra XP yi kurarken NTFS ..." şeklinde özetlenebilir....

LinkBack Konu araçları |  
Eski 31-12-07, 00:43   #1 (permalink)
kaanrevan
New Member

Katılım tarihi: 20.04.07
Nereden: mugla
DOS'tan Format atmayla Windows XP CD sinden format atma arasındaki fark?

Arkadaşlar ben bi çok zaman DOS tan Fdisk yapıp ondan sonra Fat32 olarak format atıp sonra XP yi kurarken NTFS bicimlendirme yapıyorum. Fark oldugunu dusunuyorum. Ama çalıştıgım kurumda bunu kabul etmeyen benimle aynı statude arkadaslar var. Israrla arasında bir fark olmadıgını soluyorlar. Fakat ben biliyorum ki fark cok.

İleri düzey uzman arkadaşlarımızdan bu bicimlendirmelerin farklarının ne oldugunu yazmalarını istiyorum. Yorumlarınız icin simdiden tesekkurler...
kaanrevan çevrim dışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 31-12-07, 01:38   #2 (permalink)
profiteer
Member

profiteer Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 29.12.07
Nereden: İstanbul
Ynt: DOS'tan Format atmayla Windows XP CD sinden format atma arasındaki fark?

eskiden bende öyle yapıyordum ama Fat23 eski HDD'lerde oluyor genelde yeni çıkan HDD ürünlerinde fat32 xp cd'si ile görmedim..
ama ben bir fatk olmadığını düşünüyorum olabilirse Fat23 ile NTFS arasında fark vardır onuda zaten uyumlu ise xp cd'sinden yapabiliyorsun bi fark olmadığını düşünüyorum..
profiteer çevrim dışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 31-12-07, 02:50   #3 (permalink)
Major1969
Rookie Member

Katılım tarihi: 28.12.07
Nereden: istanbul

1-NTFS ile daha büyük disk alanını formatlarsınız.
2-Büyük disk alanlarında daha hızlıdır.
3-Güvenlik ve dosya paylaşımı daha gelişmiştir.
Vs.. Vs..

XP de hala Fat32 format atmak çok gereksiz bir karar.
Kolay gelsin.
Major1969 çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 31-12-07, 13:12   #4 (permalink)
paranoyakX
hARDWAREMANIAC

paranoyakX Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 23.02.05
Nereden: İzmir
Blog Mesajları: 2

dostan format ile winxp cdsinden format arasında fark YOKTUR. format formattır. eski dos ürünleri NTFS file sistemine uygun format atamayabilirler ama bu format ile ilgili değil dosya sistemi ile ilgilidir. önce fat sonra ntfs format ile direk ntfs format arasında da fark yoktur.
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 01-01-08, 18:07   #5 (permalink)
Major1969
Rookie Member

Alıntı:
paranoyakX tarafından iletildi. Mesajı göster
dostan format ile winxp cdsinden format arasında fark YOKTUR. format formattır. eski dos ürünleri NTFS file sistemine uygun format atamayabilirler ama bu format ile ilgili değil dosya sistemi ile ilgilidir. önce fat sonra ntfs format ile direk ntfs format arasında da fark yoktur.
Yanıtın biraz garip geldi. Format atma şekli olarak fark olmıya bilir. Ama format sonrasında oluşan etkileri , sonuçları ( Fat sistemi ) çok farklıdır.
NTFS in en büyük getirisi güvenlik ve yönetilebilirliktir. Microsoft un sayfalarından gerekli bilgiyi bulabilirsin.
İyi seneler.
Major1969 çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 02-01-08, 10:31   #6 (permalink)
paranoyakX
hARDWAREMANIAC

paranoyakX Avatar

Bilgisayarım

@Major1969 bilgisayar dünyasındaki bilginizi tartışmıyorm ve bilmiyorm yalnız lütfen biraz daha dikkatli okuyalım msjları,

ben FORMAT formattır dedim. Format yani türkçesi ile Biçimlendirme, diski belli bir düzene sokma işidir. Diske verileri nasıl işleyeceği ve tablo adresleme indexlerini nasıl tutacağı ile mbr alanı yani diskin başlama ve ilk atlama noktası gibi bilgleri yazılır. fat ile ntfs aynıdır vs gibi birşey demem bunu kimse zaten demiyor (yeni başlayanlarda).

nihayetinde her biçimlendirme bu işi yapar. ha fat olursa bu dosya adresleme vs yapısı farklı olur ntfs olursa farklı hele linux gibi ext2- ext3 veya solaris in UFS, NFS gibi dosya sistemlerinde çok daha farklıdır. nitekim FORMAT FORMATTIR. sadece sonuçta ortaya çıkardıığı biçim farklıdır, haliyle sunduğu hizmette. dos altından ntfs format atabilen araçlar var. onlarla format atmak ile windows cd si altından format atmak arasında fark yoktur. Bir diski NTFS olarak formatlıyor iseniz (dosya sistem versiyonu aynı ise) nerden format atarsanız atın aynı sonucu elde edersiniz.

not: ntfs veya fat format sonucu değildir. o zaten formatlama şeklinin kendisidir. diski bir dosya sisteminin bilgileri doğrultusunda formatlarsınız.

aşağıdaki linklerden dosya sistemleri ve format işlemi hakkında bilgi bulabilirsiniz.

http://docs.sun.com/app/docs/doc/806...d67r9ik?a=view
http://www.solarisinternals.com/si/r...ilesystem.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Ext3
http://batleth.sapienti-sat.org/proj.../ext3-faq.html
http://www.science.unitn.it/~fiorell...lk/node95.html
http://www.redhat.com/support/wpapers/redhat/ext3/

http://www.webopedia.com/DidYouKnow/...ive_format.asp
http://support.microsoft.com/kb/307881
paranoyakX çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 08-01-08, 10:09   #7 (permalink)
Major1969
Rookie Member

Alıntı:
paranoyakX tarafından iletildi. Mesajı göster
@Major1969 bilgisayar dünyasındaki bilginizi tartışmıyorm ve bilmiyorm yalnız lütfen biraz daha dikkatli okuyalım msjları,

ben FORMAT formattır dedim. Format yani türkçesi ile Biçimlendirme, diski belli bir düzene sokma işidir. Diske verileri nasıl işleyeceği ve tablo adresleme indexlerini nasıl tutacağı ile mbr alanı yani diskin başlama ve ilk atlama noktası gibi bilgleri yazılır. fat ile ntfs aynıdır vs gibi birşey demem bunu kimse zaten demiyor (yeni başlayanlarda).

nihayetinde her biçimlendirme bu işi yapar. ha fat olursa bu dosya adresleme vs yapısı farklı olur ntfs olursa farklı hele linux gibi ext2- ext3 veya solaris in UFS, NFS gibi dosya sistemlerinde çok daha farklıdır. nitekim FORMAT FORMATTIR. sadece sonuçta ortaya çıkardıığı biçim farklıdır, haliyle sunduğu hizmette. dos altından ntfs format atabilen araçlar var. onlarla format atmak ile windows cd si altından format atmak arasında fark yoktur. Bir diski NTFS olarak formatlıyor iseniz (dosya sistem versiyonu aynı ise) nerden format atarsanız atın aynı sonucu elde edersiniz.

not: ntfs veya fat format sonucu değildir. o zaten formatlama şeklinin kendisidir. diski bir dosya sisteminin bilgileri doğrultusunda formatlarsınız.

aşağıdaki linklerden dosya sistemleri ve format işlemi hakkında bilgi bulabilirsiniz.

System Administration Guide: Basic Administration
Getting to know the Solaris filesystem, Part 1 - SunWorld - May 1999

ext3 - Wikipedia, the free encyclopedia
Linux ext3 FAQ
The Second Extended File system (EXT2)
http://www.redhat.com/support/wpapers/redhat/ext3/

Formatting a Hard Drive
How to convert a FAT16 volume or a FAT32 volume to an NTFS file system in Windows XP
paranoyakX Merhaba,
Formatlamanın ne olduğunu nasıl yapıldığını bilecek kadar konuya hakimim. Eğer ilk mesajınızda , ikinci mesajınızda ki gibi detay bilgi verseydiniz, bu gereksiz yazışmalar olmıyabilirdi.
Malesef konuya çok hakim bir öğretmenin konuyu çok iyi bilmesi, her zaman çok iyi öğretmen olmasını sağlamıyor. Karşıda, bilgi istiyenin seviyesine inip anlıyacağı dil ile sade ve gerekli bilgi vermek daha önem kazanıyor.

Ayrıca, ikinci mesajınızdaki Linux, sun sistem gibi sistemlerin dosya ve format sistemleri ile ilgili bilgileri neden verdiğiniz anlamış değilim. Google dan bir iki anahtar kelime yazılarak kolaylıkla ulaşıla bilecek bu bilgiler, sizin ingilizce okuyup anlıyabildiğiniz tespiti dışında hiç bir işime yaramadı.
Ben de size bilgi ve bilgiyi paylaşma yöntemlerini anlatan İngilizce, Almanca yada fransızca onlarca link bulup aşağıya ekliye bilirim. Bunun size yada formatlama konusunda soru soran arkadaşa hiç bir katkısı olmaz.
Umarım anlatmak istediklerini doğru ifade etmişimdir.Bir önceki mesajım sizi kırdıysa özür dilerim.
Saygılar.
Major1969 çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 08-01-08, 10:31   #8 (permalink)
paranoyakX
hARDWAREMANIAC

paranoyakX Avatar

Bilgisayarım

@major eğer sert konuştuysam bende özür dilerim. sadece uğraşmak zorunda kaldığım çoluk çocuk sayısı çok fazla (üstüne alma lütfen), kusura bakma

yalnız senin söylemlerinde de yanlışıl var, "Format atma şekli olarak fark olmıya bilir. Ama format sonrasında oluşan etkileri , sonuçları ( Fat sistemi ) çok farklıdır." yanlış bir cümle mesela çünkü format sonrasındaki etki zaten formata bağlı bir işlem yani fat formatlıyorsan evet farklı ntfs formatlıyorsan farklı olur fakat arkadaşın sorusunu da baz alırsak "dostan format atma ile win cd sinden format atma arasında fark var mıdır" hayır yoktur. dostan da win cd sinden de format atsan aynı dosya sistemi ile sonuçta aynıdır. farklı dosya sistemi kullanılıyorsa bu zaten farklı bir formatlama işlemidir. bu yüzden senin bu cümlende yanlış anlamlar ifade ediyor soruya göre

Alıntı:
Google dan bir iki anahtar kelime yazılarak kolaylıkla ulaşıla bilecek bu bilgiler, sizin ingilizce okuyup anlıyabildiğiniz tespiti dışında hiç bir işime yaramadı.
bu cümleyide birbirimizi yanlış anlamamızdan ötürü sert bir cümle olarak görüyorum. pas geçelim.
not: verme amacım dosya sistemi ile formatın farklı bir iş olduğunu formatın her işletim sisteminde bulunduğunu ama dosya sisteminin bundan ayrı birşey olduğunu göstermek içindi.
paranoyakX çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 08-01-08, 10:33   #9 (permalink)
saykomatriXX
hARDWAREMANIAC

saykomatriXX Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 14.07.02
Nereden: ANKARA
Blog Mesajları: 20
Resimler: 7

@major Ne kadar gereksiz yazmışsın. Hem anlamamış hemde anlatılınca alınmışsın. Bence ön yargısız davran. Hemen insanlarla polemiğe girmeliyim diye hareket etme.

Konu dos formatı ile xp formatı arasında fark olmadığı ile ilgili. SP2 entegre xp cdlerinde Ntfs seçeneği tek geliyor. Ayrıca evet ntfs ile formalayıp kullanabileceğimiz disk boyutu daha fazla ama format formattır. Win xp sp1 li bir diskten de atsanız dostanda atsanız Fat32 ile şekillendirmeleriniz arasında bir fark olmayacaktır. Paranoyakın anlatmak istedikleri bu. Ama sizin saikiniz ne ben onu anlayamadım.
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 15-01-08, 09:57   #10 (permalink)
Major1969
Rookie Member

paranoyakX, Haklısın ben soruyu ve senin yorumunu yanlış anladım. Gereksiz yazışmalardan dolayı özür diliyorum.

kaanrevan , ParanoyakX in belirtdiği gibi pek bir şey fark etmez.Sadece Zaman kaybedersin.
İyi günler.
[IMG]c:\util\fat32.jpg[/IMG]
Major1969 çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver

Konu araçları

DOS'tan Format atmayla Windows XP CD sinden format atma arasındaki fark? ile benzer konular :
Konu Konuyu başlatan Forum Cevaplar Son mesaj
6600 Da FOrmaT Atma ... toto_31 Nokia 14 04-11-08 20:36
vistaya format atma??? erhan01 Microsoft Vista 7 22-12-07 12:35
6600 için format atma aslanyurek2 Nokia 2 25-10-07 23:36
xp ye format atma merral Genel 14 07-06-07 13:58
hp pavillon compag nc8430 laptop format atma sorunu mavix Notebook'lar... 3 12-05-07 18:46

Aranızda sır kalmasın!

HABERLER

Saat ayarı GMT +3. Saat : 23:59.