Yüklü windows işletim sistemini iade etme; mahkeme kararı
Bu sayfada İşletim Sistemi&Uygulamalar kategorisindeki Genel(OS) forumunda Yüklü windows işletim sistemini iade etme; mahkeme kararı başlıklı konu tartışılıyor; Bugün Pardus web sayfalarında gördüğüm bir haber dikkatimi çekti ve paylaşmak istedim:
Paranız Cebinizde Kalsın: Gerekçeli Karar Hazır!
Haber Aralık ...
-
Senior Member
Yüklü windows işletim sistemini iade etme; mahkeme kararı
Bugün Pardus web sayfalarında gördüğüm bir haber dikkatimi çekti ve paylaşmak istedim:
Paranız Cebinizde Kalsın: Gerekçeli Karar Hazır!
Haber Aralık 2009'da verilen bir mahkeme kararına ilişkin, gerekçeli kararı açıklıyor. Özetle Teknosa'dan Windows Vista Premium yüklü bir Casper bilgisayar alan kullanıcı, işletim sistemini beğenmediği gerekçesiyle satın aldığı ürünü iade etmek istiyor. Teknosa ürünün ayıplı olmadığını, tüketicinin ürünü alırken Windows işletim sistemi ile geldiğini bildiğini, dolayısıyla ürünü geri almayacağını ifade ediyor. Davalık oluyorlar.
Ankara 1. Tüketici Mahkemesi ilginç bir karara imza atıyor; karara göre tüketicinin dizüsütü bilgisayar ile birlikte işletim sistemi alma zorunluluğu olmadığı, aksi bir durumun tüketici aleyhine tekelleşmeye yol açacağı ve haksız rekabeti pekiştireceği vurgulanıyor. Bu gerekçeyle Windows işletim sisteminin ederi olan 140 TL'nin, faizi ile birlikte kullanıcıya iade edilmesine karar verilmiş.
Hakikaten çok ilginç bir karar. Bu durumda firmalar farklı seçeneklerle ürünlerini satmak zorunda kalabilirler diye düşünüyorum.
Gerekçeli kararı aşağıdaki adresten indirebilirsiniz:
http://www.pardus-linux.org/files/oemdavasi.zip
-
A-TEAM
Ynt: Yüklü windows işletim sistemini iade etme; mahkeme kararı
Dizüstü bilgisayar ile birlikte işletim sistemi alma zorunluluğu olmaması ilginçmiş, halbuki masaüstü bilgisayarlarda da tam tersi olarak, işletim sistemsiz bilgisyar satmak mümkün değil.
Bu dava örnek teşkil ederse ortalık iyice karışabilir. Bakarsınız yakında taşınabilir bilgisayarlar işletim sistemsiz satılır, belli mi olur?
-
Moderator
Öncelikle işletim sistemsiz pc satılırsa bu ülkede yüzde 90 ı gene windows kurar , ikinci olarak işletim sistemi olmadan bilgayar satarsanız eğer, bilgisayara işletim sistemikurmasını bilmeyen kullanıcıları teknik servislere mahkum etmiş olursunuz. Pardus web sayfası her zaman olduğu gibi bu tür bir mağduriyetin doğacağından oldukça memnun olmuş
.
Bu arada haber kasatılı olarak yanlış verilmiş. davayı açan zaten pardusçu, her şekilde memnuniyetsizlikten dolayı davayı dava açardı zaten.
-
Co.Moderator
Konuya yaklaşım şu şekilde bence.Karar veren hakimde aynı açıdan konuya bakmış olmalı.Şimdi almış olduğumuz bilgisayarlar için Windows'tan başka işletim sistemi yüklenebiliniyor mu?Evet.Madem biz farklı işletim sistemleri kurabiliyorken bize niçin Microsoft Windows dayatılıyor?Hukuki olarak böyle bir durumda Windows EULA kabul etmemek ve aktivasyonunu gerçekleştirmemek gerekiyor.
@eUGENE,masaüstü bilgisayarların işletim sistemsiz satılamayacağına dair bir düzenleme mi var da işletim sistemsiz satılamiyor?
-
Moderator
Masaüstü bilgisayarlar linux ile yada dos lu yani boş olarakta satılabiliyor. en büyük örnekte Acer. Microsoft yaptığı anlaşmalarla bazı firmaların bazı ürünlerini kendi ürünleri ile sattırıyor. Pardus bunu yapamıyor ve MS e çamur atıyor durum budur. Özellikle kurumsal ürünlerde devlet daireleri istediği şekilde bilgisayar alabiliyor.
-
A-TEAM
masaüstü bilgisayarları işletim sistemsiz satılamayacağına dair düzenleme var evet. linux ya da freedos ile satılanlarda bu düzenlemenin esnetilmiş hali. SOnuçta linux ve freedos'da bir işletim sistemi. işletim sistemsiz masaüstü satmak mümkün değil kanunen.
-
Senior Member
diablo tarafından iletildi.
Bu arada haber kasatılı olarak yanlış verilmiş. davayı açan zaten pardusçu, her şekilde memnuniyetsizlikten dolayı davayı dava açardı zaten.
Bu bilgiyi buraya yazarken ben atlamışım, Pardus sayfasında var. Yani Pardus bu bilgiyi saklamıyor.
"Pardus Kullanıcıları Derneği başkanı ve Linux Kullanıcıları Derneği üyesi Av. Nihad Karslı"
Zaten önemli olan kim olduğu değil, önemli olan artık "ben işletim sistemi istemiyorum, bana 140 TL geri verin" denip denemeyeceği.
-
Moderator
Nasıl bir hayal dünyasında yaşanıyor bilmiyorum ama Pardusçuların büyük firmalarla anlaşıp ülkemizde satılan notebooklarda pardusun hazır gelmesini sağlamak yerine sürekli olarak microsoft a sataşmaları çok ilginç gerçekten. Bir arpa boyu bile yol ilerleyemeleri bundan kaynaklanıyor. Türkiye'de muhtemelen 1-2 kişi daha böyle dava açar ve hiçbirşey değişmez. Microsoft ürünleri halen hem pc ler hem notebooklar hemde sunucular için en ideal ve kullanıcı dostu yazılımlardır.
-
A-TEAM
diablo tarafından iletildi.
Microsoft ürünleri halen hem pc ler hem notebooklar hemde sunucular için en ideal ve kullanıcı dostu yazılımlardır.
Konu başka yere kayacak ama böyle kesin tabirlere karşıyım. Yerine göre en ideal işletim sistemi değişiklik gösterir. En basitinden örneğin hardwaremania.com ve top10hardware.com server'larını windows ortamına taşırsak x2.5 daha fazla server'a ihtiyacımız olur.
-
Power Member
Bence mahkeme yanlış karar vermiş, sonuçta ürün satılırken özellikler kısmında işletim sistemide yazıyor, satın alırken bunuda kabul etmiş sayılırsın, yani mahkeme kararına göre bakarsak, ben notebook içindeki x marka hdd 'yi beğenmedim deyip içindeki hdd 'yi söktürebilirmisiniz, işletim sistemide içindeki hdd gibi o da pc 'nin parçası...
Yeniden doğmak için, ölmek gerekir.
(CPU-Z ID: 366232 )
-
Senior Member
Bu arada bir düzeltme/ekleme yapmam gerekiyor: Açılan dava notebook iadesi için değil, Vista'nın fiyatının belirlenip iadesi için açılmış.
-
Rookie Member
@ diablo Amacım tartışma çıkarmak değil ama yanlış düşünüyorsun. PKD'nin sitesinde ki habere buradan bakabilirsiniz. Yani artık bilgisayarlar Windows yüklenemiyecek diye birşey yok. Sadece Windows istemeyen kişiler istemediklerini beyan edip freedos olarak alabilecekler. Ayrıca Pardus'un MS çamur attığı da yok. Sitelerinde hiçbir şekilde bu yönde beyan verilmedi. Bir de bilmiyorsanız geçmiş senelerde Türkiye'de ki bilgisayar firmaları Pardus yüklü bilgisayarları sattı. Aynı şekilde daha eskiden Gelecek Linux bazı bilgisayar firmalarıyla bir takım anlaşmalar yapmıştı fakan MS firmalara baskı yaparak tekrardan Windows satmalarını sağladı. İnternet'te biraz araştırısanız bulabilirsiniz.
@ blackmagician Niye yanlış karar olsun gayet doğru karar. İşletim sistemini seçmek benim tercih hakkım. Zorla sen bunu kullanacaksın diyemezler. Örneğin Vista'nın çıktığı zamanları hatırlayın. Tüm dizüstü bilgisayarlar Vista ile beraber satılmıştı uzak yerlerde aramınıza gerek yok bu forumda Vista'ya format atıp XP kurmak isteyen başlıklar dolu. O XP'lerin çoğunun da korsan olduğuna adım gibi eminim. Hem Seven'da Vista gibi hantal olsaydı bu sefer ne olacaktı. Yine XP'ye mi dönücektik? Demek istediğim Windows'a alternatif işletim sistemleri muhakkak olmalı. Yoksa tek düze yaşarsınız. Önünüze koyulanı yersiniz. Çeşitliliğin olmasından rahatsız olmayın. Böyle bir karar Türkiye'de özgür yazılıma yapılan en büyük destektir. Buna destek olacağımıza her yerde duyuracağımıza alaylar ediyoruz maalesef.
Aslında Linux'a bu kadar kötü gözle bakmak Linux Camiasından kaynaklanıyor. Sen Windows yerine winzort dersen ve buna benzer kelimeler itham edersen olacağı. Aslında bu tür ithamlarda bulunanlar Linux'a yeni başlayan kimselerden geliyor ama kurunun yanında yaş da yanıyor. Linux Camiası işte bundan kaybediyor. Umarım ileride daha bilinçli biligisayar kullanıcıları oluruz hep beraber.