Bu sayfada İşletim Sistemi&Uygulamalar kategorisindeki Güvenlik forumunda ANTİVİRÜS ANKETİ (Ekim 2005) başlıklı konu tartışılıyor; hatipoglu tarafından iletildi.
Bu konuda önerebileceğiniz bir online materyal var mı?
Alttaki üniversite linklerini inceleyebilirsiniz.
http://agn-www.informatik.uni-hamburg.de/vtc/naveng.htm
http://www.av-test.org/index.php3?lang=en
http://www.tu-berlin.de/www/software/antivirus.shtml
http://www.uta.fi/laitokset/virus/
Birde ...
Yukarıdaki linkleri incelerseniz konu hakkında yeterli ve doyurucu bir bilgi edineceğinizi düşünüyorum. Birde bu forumda konu geçtikçe yazdığım/derlediğim birçok yazı var, sanırım onlarda faydalı olabilecektir.
hatipoglu tarafından iletildi.
TeknO'nun hangisini kullandığını da merak etmiyor değilim
Öncelikle, geçmişte yaygın olarak kullanılan "Bilgi İşlem" ifadesinin, yakın bir zamanda "Bilgi Sistemleri" olarak değiştiğini, ama son dönemlerde "Bilgi Teknolojileri" olarak Türkiye'de yaygın olarak kullanılmaya başlandığını ifade etmeliyim.
Bilgi Güvenliğinin ilgilendiğim bir konu olması nedeni ile güvenlik çözümlerine hep aynı mesafede kalmaya ve gelişmeleri sürekli olarak izlemeye çalışmaktayım. Dolayısıyla, kulladığım sadece tek bir ürün yoktur. Ve önerdiğim tek bir marka üründe yoktur. İhtiyaç ve şartlar çerçevesinde kombinasyonlar değişebilnektedir. Öncelikle bunun altını çizmek lazım. Güvenlik sektöründeki gelişmeler paralelinde bende kullandığım birçok bilgisayar sisteminde farklı ve katmanlanmış güvenlik (layered-security) denilen metodu benimsiyorum. Yani, farklı alanlarda güçlü olan yazılımları biraraya getirerek %100 güvenliğe yakın sonuçlar elde etme gayreti içindeyim. Elbette biliyorsunuz, %100 güvenlik yoktur, %100 güvenliğe yaklaşılmasını sağlayacak en önemli değer insan beyni içindedir. Yani, güvenlik için aslında kullandığınız araçlar değil; bu konudaki bilgi, bilinç ve tutumlarınız daha önemlidir.
Ama bu konudaki sorunuza da sağından solundan geçip cevap vermemek yerine, şu an benimsediğim ve yoğun olarak kullandığım bilgisayarlarda bulunan 2 farklı antivirüs/antizararlı kombinasyonu şöyledir;
1. NOD32 (on-access) + Kaspersky 4.5 Pro (on-demand) + BitDefender 8 (on-demand) + Ad-aware SE 1.06 Pro (on-demand) + Ewido (on-demand) + Process Guard (on-demand)
on-access : ön planda, sürekli çalışan ve aktif olan yazılım.
on-demand : arka planda, sürekli çalışmayan ve pasif olan, sadece disk üzerinde tarama (scanner) ve güncelleme (updater) modülleri yüklü ve periyodik olarak kullanılan yazılım.
Not: Konumuz ile ilgili olmadığından "firewall" kısmına hiç girmedim.
Sağlıcakla kalın...
En son TeknO tarafından düzenlendi: 09-25-2005 saat 19:03
denemek için mi kullanıyorsun?
eğer bundan başka yazılım denedin de en başarılı bulduğun yazılım panda ise, başka hangi yazılımları denedin?
Bı konu başlığı altında insanların kendilerine göre "en doğru" veya "en iyi" bulduğu antivirüs yazılımını sorguluyoruz. Nedenini açıklarlarsa seviniriz. Ama kullandıklarının doğru ürünler olmadığını veya hata yaptıklarını söylemek ve onları birşeye ikna etmek zorunda olmadığımızın altını önemle çiziyorum. Lütfen bunu gözönünde bulunduralım. Gereksiz tartışmalara girmeyelim. Herkesin kendi özgür iradeleri ile yaptıkları seçimlerde mutlu olmalarını ve kalmalarını dilerim.
sadece panda titanium antivirus 2005 kullanıyorum.antivirus ve antimalware hepsini içeriyor.
panda antivirusun kaynak kullanımı nasıl??? gecenlerde internetsecurity2006 yi denemiştim ve 250mb gibi bi ram aclıı yapınca gozunu uninstall doyursun diip kaldırdım...
Birden çok güvenlik yazılımı kullanarak optimal güvenliğe ulaşmak ideal olabilir. Ancak birden çok yazılımla uğraşmak zorunda olmanın yanı sıra bu kombinasyonlar "hangi güvenlik yazılımını satın almalıyım" sorusuna biraz masraflı yanıtlar olur.
Gerçekte çoğumuz güvenlik yazılımlarını bir şekilde lisansız kullanıyor. Bunun etik olarak ne kadar doğru olduğu şeklinde bir tartışma açmayı amaçlamıyorum. Ancak anakartının içerisinden bonus olarak çıkan antivirüs yazılımının hem süresi dolmuş, hem de eskimiş biri olarak bir güvenlik ya da antivirüs yazılımı satın almak istiyorum. Hem güvenlik hem de maliyet açısından düşünüldüğünde optimal tercihin kombinasyonlar olmadığını düşünüyorum, haksız mıyım?
Hem güvenlik hem de maliyet açısından düşünüldüğünde optimal tercihin kombinasyonlar olmadığını düşünüyorum, haksız mıyım?
Eğer uygun maliyete uygun kombinasyonlar elde edip yeterli bir güvenlik seviyesi sağlayabiliyorsanız, kombinasyon oluşturmak her zaman çok daha iyidir. Yani optimal olan; tek ürün ile değil, aynı maliyet seviyesinde birden fazla ürün ile güvenliği sağlamaktır. Tek ve pahallı bir ürün ile sağlanacak güvenlik yerine daha ucuz ama iki farklı ürün ile güvenliği sağlamak, risklerin dağıtılması ve küçültülmesi anlamında da, artık günümüzde değişen güvenlik politikaları çerçevesinde daha uygundur. Elbette benim örneğini verdiğim gibi pahallı ürünler ile kombinasyon oluşturmaktan bahsetmiyorum. Windows XP işletim sistemi lisansına 140$ vermeyi zul gören biri için elbette maliyet yönü ağır olacaktır. Bu sizin güvenlikten ne beklediğiniz ve yazılım lisans bedelleri ile ilgili görüş ve yaklaşımınız ile çok alakalı. Ancak, imkan ve şartlar ölçüsünde eğer yapılabilyor ise, kombinasyon oluşturmak tek ürünün sağlayacağı güvenlikten çok daha iyi bir seviyede olacaktır.
@tansu; bir hata yapıyorsun!!!. O listende sadece kaspersky değil lisanslı olan. Mesela, McAfee lisanslı bir ürün, Enterprise sürümünün sadece kurum ve kuruluşlara satılıyor olması ve ev kullanıcısına satışının olmaması onu freeware haline getirmiyor.
Günü yaşayalım o zaman Yarın belki virus derdimiz olmaz
Tam tersi.. Yarın daha çeşitli ve daha çok dertlerimiz olacak.
Taaki, bilgisayar kullanmaktaktan vazgeçtiğinizde.
Ama o zamanda dertler şekil değiştiriyor zaten.
Dertsiz insan olmaz...