Bu sayfada İşletim Sistemi&Uygulamalar kategorisindeki Güvenlik forumunda Norton Anti-Virus 2003 vs Kaspersky 5.0.20 başlıklı konu tartışılıyor; Arkadaşlar ben lisanslı bir Norton 2003 kullanıcısıydım. Bugün PC de ters giden birşeyler olduğunu farkettim. Nortonla tarama yaptığımda virüs olmadığı ...
Arkadaşlar ben lisanslı bir Norton 2003 kullanıcısıydım. Bugün PC de ters giden birşeyler olduğunu farkettim. Nortonla tarama yaptığımda virüs olmadığı sonucunu veriyordu. Bende bir de Kaspersky i deneyeyim dedim uzun zamandır aklımdaydı ve Nortonu kaldırıp Kaspersky Anti-Virus Personel Pro 5.0.20 yi yükledim. Yaptığım ilk taramada 13 adet farklı Trojan la karşılıaşınca gözlerime inanamadım. 1 değil 2 değil tam 13 farklı trojan arkadaşlar. Yani ben şimdi ne diyeyim bu Symantec'e. Kimbilir ne zaman girdi bunlar sistemime ve ne zamandır birlikte yaşamaktayız ve kimlerle PC mi paylaşmaktayım. Neyse bu sonucu sizlerle paylaşmak istedim. Yeri gelmişken yaptığım birkaç amatör karşılaştırmanın sonucunuda vereyim:
* Kaspersky'nin arayüzüne erişim Norton'a göre daha hızlı ve kolay.
* Kaspersky'nin arama detayı Nortonun çok üstünde. Norton 50000 civarı dosya tarandı derken aynı PC de Kasperskyde bu sayı 65000 civarında.
* Taramayı tamamlama süresi bakımından aralarında pek fark yok.
* Kaspersky'nin tarama sonunda yapılacak işlemi size bırakması ve manuel olarak silme işlemi benim için artı bir özellik, tabi bu değişebiliyor.
* Kaspersky'nin Update sıklığı dikkat çekici yaklaşık 4 saate bir update alıyor.
* Sistem kaynakları kullanımı bakımından Kaspersky Nortona göre bariz bir şekilde hafif.
* Nortondaki Autoprotect özelliği işlemleri çok geciktirirken, Kasperskyde bu özellik (Real-Time Protection adıyla geçiyor) bariz olarak daha hızlı erişim sağlıyor. Bunu IE sayfaları açarken çok rahat gözlemleyebildim.
* Kaspersky'nin Update alma hızı daha yüksek
* Kaspersky'nin Virüs bulma başarısı bu örneğe göre Nortondan çok daha üstün
Evet arkadaşlar bunlar benim ilk gözlemlerim. Şöyle bir bakıldığında Nortonun hiçbir artısını göremediğimi üzülerek söyleyebilirim. Ben bundan sonra yoluma Kaspersky le devam edeceğim.
Şimdilik gözlemlerim bunlar. Yenileri olursa bu konuya eklerim. Belli bir süre sonra birde McAfee Enterprise 8.0 ı deneyeceğim. Onunla ilgili amatör gözlemlerimide kısmet olursa yazarım...
En son ***KOMUTAN*** tarafından düzenlendi: 04-16-2005 saat 02:54
İyi bir virüs programına terfi etmişsiniz virüssüz gunler seni bekliyor. Kaspersky tam olarak hakkını veriyor tabiki hızlı bir işlemcide istiyor. Birde ücretsiz olması + bir özellik zaten forumdada birinci sırada yer alıyor kendileri zaten.
Ben birçok antivirüs yazılımı kullandım, Kaspersky hala bilgisayarlarımdan birinde kurulu ve yaklaşık 4 senedir Kaspersky kullanıcısıyım. Ancak madalyonun bir de öbür yüzü var, nedense bundan kimse bahsetmiyor. Herkes iyi bildiği yönlerden bahsediyor, bari objektif olmak adına bende Kaspersky'ın olumsuz yönlerinden bahsedeyim. Ama bu sakın yanlış anlaşılmasın, amacım kaspersky'ı kötülemek veya onun yerine bir başkasını önermek değildir. Sadece bir türk atasözü vardır. "Eğri oturup doğru konuşalım".
1. Kasperksky ile birlikte gelen iStream ve iChecker teknikleri kaspersky disk üzerinde her dosyaya baktığında dosyaların arkasına yaklaşık 63 byte uzunluğunda KAVICHS olarak geçen bir ADS stream ekler. Bu kaspersky'ın daha sonraki dosya taramalarını daha hızlı yapması için düşünülmüştür. Ancak, pratikte tamamen işe yaramayan bir tekniktir. Çünkü her güncelleme ile bu ADS'lerin güncelliği kalmamakta, yazılım tekrar ADS'leri tekrar güncellemek adına yeniden ilave etmektedir. Bu tam tersine bir sonuç yaratmaktadır. Yani pratikte işe yaramadığı bilinen bir gerçektir.
2. ADS stream'ler her dosyaya yaklaşık 63 byte bir ek yaptığı için disk ciddi bir şekilde "fragmente" olmaktadır. Bu dolayısıyla disk erişim performansını ciddi bir şekilde düşürmektedir.
3. KAVICHS olarak ifade edilen ADS stream'leri normal XP dosya sisteminden görülmesi mümkün değildir. Bunun için özel yazılımlar kullanmak gerekir. Ayrıca iStream ve iChecker özelliğini kapattığınızda KAVICHS'leri silmek için kullanacağınız yazılım dosyalarınızın bazılarına kullanılamayacak şekilde zarar vermektedir. Bu KAVICHS'leri silen yazılımda yine kaspersky'a ait veya üçüncü firmalar tarafından yazılmış olabiliyor. Yani bu risk aslında kullanıcısını kasperksky'a mahkum ediyor. Ya bazı dosyalarınızdan olacaksınız, ya da kaspersky'a devam edeceksiniz.
4. Kaspersky'ın ADS stream'leri "system restore" içinde bir risktir. Bu ADS stream'ler nedeniyle, bilgisayarlarını "system restore" ile bir evvelki hallerine döndürmek isteyipte döndüremeyen çok kişi vardır.
5. Kaspersky ADS stream'leri bazı anti-trojan yazılımları tarafında zararlı kod olarak algılanmaktadır, ve bu nedenle kaspersky ile bu tip anti-rojan yazılımları birlikte çalışmamaktadır. (Mesela, TDS-3) Çünkü ADS stream aslında bir güvenlik zaafıdır. Ve yeni nesil birçok güvenlik yazılımı bu ADS stream'leri bir güvenlik açığı olarak kabul etmektedir. Dosyalara kendi özü ile ilgili olmayan bazı bilgilerin ilave edilmesi, güvenlik açısından doğru bulunmamaktadır.
6. Kaspersky'ın disk dosya aramasında performans kazanmak için geliştirdiği bu riskli teknoloji aslında sanıldığı kadar performans arttırmamaktadır. Çünkü daha önce dediğim gibi, sürekli güncellemeler nedeniyle varolan ADS stream'lerin geçerliliği kaybolmakta ve kaspersky hep bunları güncellemek ile uğraşmaktadır. Bu işlemde disk üzerinde ciddi bir perfomans kaybına neden olmaktadır. Çünkü disk sürekli yazma modundadır. Disk performansı artacağına sürekli güncel ADS stream yazma işli yaptığından disk performansı düşmektedir.
7. Kaspersky'ın disk dosya tarama performansı ADS stream kullanılsada kullanılmasa da çok düşüktür. Örneğin, ortamala bir antivirüs yazılımı 50 GB disk datasını 30 dk'da tarar iken, bu kaspersky ile 6-7 saat arasındadır. Bu test birçok sitede ve güncel bilgisayar sistemleri ile yapılmıştır.
8. Kaspersky her ne kadar arşiv dosyaları sorunsuz olarak taradığını iddia etsede, bazı arşiv dosayaları için şifre sorabilmektedir, halbuki diğer antivirüs yazılımları şifre istemeden bu taramayı gayet rahatlıkla yapabilmektedir. Aslında bu arşiv dosyalarında şifre de konulmamıştır, sadece programatik bir "bug" yüzünden kasperky arşiv dosyada şifre var sanabilmektedir.
9. Kaspersky çekirdeği yapılan testlerde görülmüştür ki, Intel işlemcili sistemlerde AMD işlemcili sistemlere nazaran çok daha hızlı çalışmaktadır. Bu kaspersky'ın yazılımını Intel işlemcili sistemler üzerinde geliştirdiğini veya Intel işlemci kodlarına göre optimize ettiğini göstermektedir. Yani AMD ortamında alternatiflerine göre daha yavaştır.
10. Kaspersky yazılımı virüs tesbit etme oranı en yüksek olan yazılımlardan biridir. Ancak "false positive" olarak bilinen ve türkçeye "yanlış alarm" olarak çevirebileceğimiz kısımda da yine yanlış tesbit oranı en yüksek olan yazılımdır da. Bu nedenle, virüs tesbit etme oranından bu yanlış tesbitleri çıkarmak gerekir ki, doğru bir şekilde tesbit edilmiş olanlar ile gerçek ve "net" bir değerlendirme yapılabilsin. Maalesef, bu konuda herkes yanlış tesbit konusunda hem fikir olmakla birlikte, kaspersky'ın virüs tesbit oranından bunu çıkarmayı hep ihmal etmişlerdir. Bu durumda çok rahatlıkla aslında kaspersky'ın "gerçek virüsleri" tesbit oranının daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle de, yukarıda olabildiği gibi, aslında zararsız birçok kod kaspersky tarafından çok rahatlıkla zararlı gibi algılanabilmekte ve insanlar daha önce kullandıkları yazılımların aslında hiçbir zararı olmayan bu kodları görmediği için suçlayabilmektedir Benzeri şekilde çok bilinen; flashget, everest v.b. gibi yazılımların bazı parçaları da kaspersky tarafından hala zararlı kod ve trojan olarak görülmektedir. Kullanıcılar kaspersky'ın zararlı sandığı bu kodları silince de program zarar görmektedir, bazı kısımları veya tamamen çalışmamaktadır.
11. Kaspersky çok eski bir yazılım tekniği ile geliştirildiğinden (yeni geliştirilen 6 ve üstü versiyonları hariç) yeni teknikleri kullanan ataklara ve antivirüslere saldıran zararlılara karşı korumasızdır. Kaspersky antivirüs database'inin üstünlüğünü kullanmaktadır, yani bilinen zararlılara karşı etkili iken, aslında bilinmeyen yeni tür zararlılara karşı çokta etkili değildir. Bir senelik bir süre içinde geçmişe dönülerek yapılan proaktif testlerde aslında kasperksy'ın proaktif anlamada çok yüksek bir başarısı olmadığı sıradan bir antivirüs yazılımı ayarında güvenlik sağladığı görülmektedir. Kasperksky'ın güvenliği sürekli ve çok sık yapılan güncellemeler ile artmaktadır. Heuristic çekirdeği ise yeni versiyonlarında tamamen değiştirilmiştir. (mesela Kaspersky internet security 2006 - şu an prototip aşamasındadır)
12. Virüs güncellemesi için kullanılan kaspersky'ın server'ların da çok sık bantgenişliği nedeni ile sorun yaşanmakta ve güncellemeler zamanında yapılamamaktadır. Ve bu güncelleme süreside alternatiflere göre uzundur. Mesela en son 2004 Aralık ayında böyle bir sorun olmuş, kullanıcılar neredeyse 1 ay boyunca güncelleme yapamamışlardır. Bunun için Kaspersky firması özür dilemiş ve nedenini güncellemenin büyük olmasına bağlamıştır. Ayrıca güncellemelerin boyunun bu kadar büyük olmasıda iyi bir antivirüs yazılımında arzu edilmez. Kaspersky güncellemelerinin boyutu büyüktür ve bu güncelleme için kullanılacak server'ların ve hatların performansı için bir risktir.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Yine tekrar ediyorum, amacım Kaspersky ürünlerini karalamak değil, ama bahsettiklerim bugün bu ürünü uzun süreden beri kullanan birçok kişi tarafından bilinen, yabancı güvenlik forumlarında çok sık konuşulan konulardır. Amacım sizlerin birde olayın öbür tarafını yani madalyonun diğer yüzünü görmesini sağlayarak, herkesin daha objektif bir yorum yapabilmesini sağlamaktır.
Ben sadece birşeye "iyi" veya "kötü" derken "en azından iki kere" düşünelim ve olayları farklı yönlerinden görelim ve değerlendirelim istiyorum.
Sevgi ve saygılarımla....
En son TeknO tarafından düzenlendi: 04-16-2005 saat 04:30
ya Tekno abi tesekkur etmeden e duramıyorum senin yazilarına karsi.Super yazi olmus.HEr foruma lazımsın valla
Bide unicorn arkadasımız kasperskye bedava mı demis ben mi yanlıs anladım
ya Tekno abi tesekkur etmeden e duramıyorum senin yazilarına karsi.Super yazi olmus.HEr foruma lazımsın valla
Bide unicorn arkadasımız kasperskye bedava mı demis ben mi yanlıs anladım
Öncelikle teşekkür ederim, forumların amacı bildiklerimizi paylaşmak, bilmediklerimiz konusunda bilgi almaktır. Bende bunları yapıyorum zaten. Ayrıca Kaspersky ücretsiz bir yazılım değildir, ancak yaygın olarak yasal olmayan yollar kullanılarak edinilmiş ve kullanılmakta olan bir yazılımdır. İnsanlar bu tür yolları kullandıklarından "sanki" ücretsizmiş gibi yorum yapmaktadır. Dolayısıyla, yasal olmayan yollardan ve lisansız kullanımını doğru bulmuyoruz.
Ayrıca, Kaspersky yazılmını lisansız veya korsan olarak kullanan arkadaşları bir risk daha beklemektedir. Ben bunu daha önceki yazıma 13. madde olarak eklemek istiyorum, bilinmesinde cidden fayda var;
13. Kaspersky yazılımı kendi sitesinden download edilebilmektedir. Ancak yazılımın çalışabilmesi için bir lisans (.key dosyası) dosyası gerekmektedir. Kaspersky lisans dosyası içinde, ürünün nereden satınalındığı, kimin üzerine kayıtlı olduğu, süresi gibi bilgi verici bilgiler olmasının yanısıra, bu yazılımın hangi fonksiyonlarının açık veya kapalı olacağını gösteren kodlar (switch'ler) bulunmaktadır. Mesela; bu kodlar ile oynayarak, e-mail virüs korumasını kapatıp-açabilmekte, arka planda çalışan korumayı kapatıp-açabilmekte, dosya taraması sırasında ne derece bir koruma sağlayacağını belirleme gibi birçok ayar ile oynama şansınız bulunmaktadır. Her ne kadar bu tip ayarlar yazılım içinden yapılıyor gibi "görünsede", lisans dosyası içinde yapılan bu tip ayarlar "supercede" ayarlar yani türkçesi "daha baskın olan" ayarlardır. Yazılım içinde farklı bir ayar yapsanız dahi, lisans dosyası içinde yapılmış olanlar her zaman geçerli olacaktır. Normalde yasal lisanslı olan bir üründe bu ayarlar ile tüm fonksiyonlar kullanıcıya açılmıştır. Bu özellik, kaspersky'ın çok eski ürünlerinde, tek bir ürünü farklı ürünler geliştirmeden, sadece değişik lisans dosyaları ayarları ile değişik kesimlere farklı şekilde satmak için düşünülmüştü. Yani çok para veren tüm özelliklere sahip oluyordu, e-mail koruması istemeyenler daha az para verip yine aynı ürüne sahip oluyordu, sadece bu özellikler lisans (.key) dosyasındaki ayarlar ile açıp kapatılıyordu. Bunu bilen bazı uyanıklar, bu lisans dosyası içeriği ile oynayıp, sitelerde bunu yayınlamaktadır, dolayısıyla aslında tam koruma sağlaması gereken yazılım, lisans dosyası içeriği kasıtlı olarak oynandığından daha az güvenlik sağlayacak hale getiriliyor. Böylelikle bazı kişiler kaspersky'ın güven sağlayan ismini kullanarak kötü niyetlerine hizmet etmek üzere yazılımı ayarlamış olabiliyorlar. İnsanlarda ismine bakarak ve arkada dönen dalgaların farkında olmaksızın bu yazılımı kullanıyorlar. Her zaman doğru ve en güvenilir olan bir yazılımı elbette yasal olarak kullanmaktır. Belki bu açıdan da bakınca kasperky'ı yasal olmayan yöntemlerle kullanmanında bu tür ciddi riskleri var.
Ancak belirtmem lazım ki; kaspersky firması yeni geliştirdiği ürünlerde, mesela kaspersky 6.xx sürümü antivirüs yazılımlarında ve kaspersky internet security 2006 gibi prototip ürünlerinde bu tip özelliklerde tamamen bir değişiklik ve yeniliğe gitmiş olup, karşımıza tamamen mimarisi değiştirilmiş ürünler ile çıkmaya hazırlanıyor. Yani kaspersky artık bildiğimiz eski kaspersky olmaktan çıkacak, tamamen farklı bir mimariye ve görünüme sahip bir ürün olarak karşımıza çıkacak. Umarım bu çok radikal değişiklikler kaspersky'ın güvenlik ürünleri içindeki başarı çizgisinin değişmesine neden olmaz ve bir alternatif ürün olarak kalmaya devam eder.
techno bu foruma yeni katıldım ama kaspersky ile ilgili yazdıkların bana bilmedigim birseyi ogretdi o yuzden foruma iyiki girmişim bu arada kasperskyi bir sure pro5 olarak kullandım ama korsana karsı oldugumdan antivir kurdum antiviruse para verecek luxum yok ama ben hırsızlık yaparsam televizyonda hergun cıkan hırsız ve ugursuza nasıl kufredecem evet antivir kullanıyorum ve gecende kasper kurulu bir pc den sahagent diye trojanı sildigini gordum kasper uyuyordu bende de psw bisspy.B trojanı sildi kasper sonrası yani mukemmel diye bişey yok bazen bedava da iyidir
en azından kaspersky bazı antivirüs programları gibi, lafı gelmişken norton gibi kendini windows üzerinde 2. bir işletim sistemi olarak görmemekte ve 2. bir işletim sistemi kurar gibi saatlerce kurulmamakta ve yine kendini sistemden kaldırtmamak için çırpınmamaktadır. tam bir kullanıcı dostudur ayrıca @tekno verdiğin bilgiler için çok sağol ama bende yaklaşık 7-8 aydır kullanıyorum kasperskyi, norton ve mcafee den sonra ama söylediğin dezavantajları hiç bir zaman dezavantaj olarak yaşamadım ve hiç kimse bu şekilde bir sorun yaşamadığı için (istisnalar kaideyi bozmaz) düşük ve ileri düzey kullanıcılar tarafından kullanılan ve tavsiye edilen en popüler yazılım bu da kasperskyin her zaman bir numara olmasında etkendir. söylediğin dezavantajlar ne zaman ki gündelik hayatta karşımıza çıkar o zaman kasperskye olan güvenimiz sarsılır ee o zamana kadar kaspersky de gerekli güvenlik yamalarını yayınlar zaten hangi program kusursuz ki
"Laiklik, yalniz din ve dunya islerinin ayrilmasi demek degildir. Tum yurttaslarin vicdan, ibadet ve din ozgurlugu de demektedir." M. Kemal Atatürk (1930). Benim geçmişim bir çöplüktür ve çöplükleri sadece köpekler kurcalar...Necip Fazıl Kısakürek
sağol tekno abi ama bende dezavantaj yaşadığıma inanmıyorum. özelliklede63kb ekleme ve disk erişim süresinin düşmesini hissetmedim yaptığım pcmark testlerinde.
ya hesaba katılmayacak kadar ufak bir sorun yada benim kullandığım sürümde bu yok...
Ayrıca kaspersky kullandığım günden beri sistemim virüs veya zararlı bir kod yüzünden çökmedi. veyaa aksama yaratmadı..
ama ben ciddi ciddi bu 63kb ekleme olayına taktım. biraz daha açıklarsan sevinirim.
tabi bundan kurtulmanın yollarınıda anlatırsan çok iyi olur. mesela defrag yaparsak bir yarraı olurmu veya bu ekleri nasıl silebiliriz, nasıl eklenmesini engelleyebiliriz ? vs..
Bu Kaspersky nanesi benim bütün dosyalarıma KAVICHS adlı gizli bir dosya vb ekledi. Kaldırdıktan hatta formattan sonra bile kurtulamadım. (Çünkü D: ve E: dizinlerinde hala bu artık dosyalar kalıyor. Örneğin dosya kopyalama yapmaya çalıştığımda KAVICHS adlı dizinin kopyalama sırasında taşınamayacağına dair windows bir uyarı veriyor ki bu oldukça sinir bozucu birşey. Eğer bu konuda çözümü olan yada bunları temizleyebilecek türden bir yazılım bilen biri varsa lütfen yardımcı olsun.
Bu arada Tekno arkadaşımızın yazdıklarına katılıyorum.
P4 2.8@3.5 Prescott HT - Zalman CNPS9500 LED/ MSI i865PE Neo 2 PLS / 512x2 Kingston DDR400 RAM / MSI NX6600GT VTDR128 - Zalman Fatal1ty FS-V7 / 80GB Samsung SATA HDD/ 52x32x52x16 Samsung Combo / Creative Audigy 2ZS / Philips MMS 460 5.1 / Philips 170X6FB LCD/ SPC900NC/ US Robotics 9108 Wireless MaxG + USB Wireless MaxG 125Mbps / Hw hosting by Aerocool AeroEngine Mid-Tower case powered by Aopen A0350PN(PF) 350W PSU and cooled by 2x 8cm(Case), 2x 12cm(Case, PSU) // Sony DSC-P200 / Iriver IFP890
7. Kaspersky'ın disk dosya tarama performansı ADS stream kullanılsada kullanılmasa da çok düşüktür. Örneğin, ortamala bir antivirüs yazılımı 50 GB disk datasını 30 dk'da tarar iken, bu kaspersky ile 6-7 saat arasındadır. Bu test birçok sitede ve güncel bilgisayar sistemleri ile yapılmıştır.
Sevgi ve saygılarımla....
abicim birde burayı tam olarak anlayamadım burada ki datadan kastın nasıl bir datadır ki bu kadar saat sürüyor. ben kendimden örnek veriyim 80 gb hdd var bilgisayarlarda ve aşağı yukarı 70gb falan full dolu bilgisayarlar ama herhangi bir full tarama saat tutmadım ama 1 saati bile bulmuyor belki yanlışım olabilir kusura bakma belki 30dk veya 45 dk ama 1 saattten fazla sürmüyor, oyun ve çeşitli yazılım dolu bilgisayarlar.
kendi kullandığım makina ise ağzına kadar dolu 160gb var rahat 130gb dolu ve aldığımdan beri hiç full tarama yapmadım 1,5 aydır
ben de amd kullanıyorum, tekno hocamızın dediği kadar ağır mıdır bilmiyorum ama kasper.i kurduktab sonra açılacak her pencere için 25-30 sn beklemek zorunda kalıyordum ama black ve mysterious'un dediği gibi 80gb'ı taramak 45-50 dk sürüyordu
ama ben ciddi ciddi bu 63kb ekleme olayına taktım. biraz daha açıklarsan sevinirim.
tabi bundan kurtulmanın yollarınıda anlatırsan çok iyi olur. mesela defrag yaparsak bir yarraı olurmu veya bu ekleri nasıl silebiliriz, nasıl eklenmesini engelleyebiliriz ? vs..
@BLACKandWHITE; Bahsettiğim ADS Tag'lar veya ADS Stream olarakta geçen bu ekler Kaspersky'ın dosyaları virüs olup olmadığını kontrol ettikten sonra "bunda virüs yoktur" ve "kontrol edilen son virüs database numarasıda şudur" gibi koyduğu ek bir bilgidir. Yani, Kaspersky'da eğer virüs güncellemesi değişmemiş ise, tekrar dosya taraması yaptığınızda bu ADS Tag'a bakarak, "evet ben bunu daha önce virüs taramasından geçirmişim diye" bu dosyada virüs taraması için zaman geçirmiyor. Bu şekilde virüs taraması daha hızlı yapılıyor. Aslında "daha hızlı yapılması düşünülmüş ama pratikte faydası pek olmuyor" demek daha doğru. Çünkü bildiğiniz gibi 3 saatte bir virüs güncellemesi çıkar ve her güncelleme sonunda bu ADS tag'ların geçerliliği kalmaz. Eski virüs güncellemesine göre bu ADS tag'lar kullanıldığından bir sonrakinde artık tüm dosya yeniden virüs tarmasından geçirilir. Ve dolayısıyla, virüs güncellemesi yenilenmiş olduğundan bütün bu ADS tag'larda yeni baştan yaratılır ve dosya sonuna yeni baştan eklenir. Analayacağınız üzere, aslında dosya tarama hızını arttıracağı yerde, sık güncelleme nedeniyle ADS tag'ların güncelliği kalmadığından "sürekli olarak ADS Tag'lar update" edilir ve o nedenle diske yazma yapılır, bu da disk performansını "olumsuz" olarak etkiler.
Bundan yani iStream ve iChecker'dan kurtulmak için kaspersky antivirüs yazılımının yeni sürümlerinde kuruluş aşamasında iChecker ve iStream'i iptal edebileceğiniz seçenekler kuruldu. Yani kaspersky'da bu hatayı farkederek, artık böyle bir opsiyon ilave etti.
Ancak, kaspersky'ı bir süredir kullanıyorsanız, artık diskinizde ADS tag'lar yani KAVICHS'ler vardır ve bunlardan kurtulmak cidden zor ve riskli bir iştir. Kaspersky'ın kendi sitesinde bulunan "Klstreamremover.zip" isimli dosyayı kullanıyorsunuz. http://www.kaspersky.com/faq?qid=156666512
Ancak bilgisayarı "SAFE" modda açıp bu işi yapmanız lazım. Ben kendi tecrü ve bilgilerime göre söyliyeyimki "Klstreamremover.zip" tam anlamıyla işe yaramıyor, çoğu dosyadan siliyor ama bir kısmında kalıyor.
Benim KAVICHS'leri silmek için önereceğim yazılım Merijn organizasyonuna ait olan "ADSSPY" 'dır. Bunu aşağıdaki linkten download edip, daha sonra bilgisayarınızı "SAFE" modda açarak kullanmalısınız. http://www.richardthelionhearted.com...les/adsspy.zip
Ancak "ADSSPY" kullanmak için önce Kaspersky'ın iStream ve iChecker özelliğini kapatmak ve "uninstall" etmeniz gerekiyor. Kaspersky kullanmaya devam edeceksiniz bu işi yapmayın !!!
sağol tekno abi ama bende dezavantaj yaşadığıma inanmıyorum. özelliklede63kb ekleme ve disk erişim süresinin düşmesini hissetmedim yaptığım pcmark testlerinde.
Sen bence sadece "sanıyorsun", ben bunca araştırma ve tecrübelerimde Kaspersky'ın bu ADS tag'larının ne kadar riskli olduğunu "biliyorum". Ama sana sana kullanabilirisn elbette ama bu bir gerçeği değiştirmeyecektir. Başına bir sorun gelirse benim söylediklerimi hatırlarsın umarım
@tekno verdiğin bilgiler için çok sağol ama bende yaklaşık 7-8 aydır kullanıyorum kasperskyi, norton ve mcafee den sonra ama söylediğin dezavantajları hiç bir zaman dezavantaj olarak yaşamadım ve hiç kimse bu şekilde bir sorun yaşamadığı için (istisnalar kaideyi bozmaz) düşük ve ileri düzey kullanıcılar tarafından kullanılan ve tavsiye edilen en popüler yazılım bu da kasperskyin her zaman bir numara olmasında etkendir. söylediğin dezavantajlar ne zaman ki gündelik hayatta karşımıza çıkar o zaman kasperskye olan güvenimiz sarsılır ee o zamana kadar kaspersky de gerekli güvenlik yamalarını yayınlar zaten hangi program kusursuz ki
"hiçbir kimse sorun yaşamadı" deyip genelleme yapmayın. siz belki daha sorunun farkında değilsiniz ne kadar araştırıp, biliyorsunuzki bu kadar emin konuşuyorsunuz? Sanıyorum ki bazı şeyleri daha yeni yeni öğreniyorsunuz. Acaba KAVICHS olayını ne kadardır biliyordunuz? Araştırıp okursanız, internette bu konuda "yüzlerce" demiyorum "binlerce" yazı var. Ben 3 senedir kaspersky official forumlarına katılırım, bu dert 3 senedir vardır ve kaspersky uzmanlarının hepsi bunu kabul etmiştir, ki siz bunu kabul etmiyorsunuz, gerçekten çok ilginç Şunu bilinki siz "istinasınız" benim anlattıklarım ise "kaide". Sadece "OKUYARAK" olayın gerçek yüzünü anlarsınız. Siz sadece bir ismin peşinden gidiyorsunuz o kadar. Ayrıca, "bir numara" değildir. En iyilerden biridir sadece. "bir numara" akademik kuruluşlara ve iş yeri ortamı için kesinlikle değildir üstelik. Lütfen iyice araştırıp, "okuyarak" gerçekleri öğrenip savununuz. Bu en azından sizin kendi çıkarınıza olur, kendinizi belki kandırabilirsiniz ama başkalarını asla... Sevgilerimle...