Microsoft, -Windows XP'de tahmin ediyorum- gördüğü (güvenlik ve ya sistem haricinde) basit fonksiyon eksiklikleri için PowerToys adında yazılım paketi yayınlamıştı hatırlayacağımız üzere. Oldukca eski olan bu paketlerin güncellemesi de yine oldukca eski. Ben konuyu göremediğim için açmak istedim.
PowerToys uygulamada ismi gibi çook güçlü kullanılabilirlikler sağlamıyor. Temelde basit işlemler için geliştirilmiş yazılım paketi olmasına rağmen günlük bilgisayar kullanımımızda sürekli olarak basit işler için kullandığımız üçüncü parti yazılımlar yerine windowsun kendi seçeneklerini kullanmamıza olanan tanıyan bir yazılım paketi.
Maalesef Türkçeleştirelememiş ama bahsettiğim gibi siz de kullanınca zorlu yazılımlar olmadıkları için başlangıç seviyesinde bile olan bilgisayar kullanıcıları kolaylıkla kullanabilecekler. Kullandıklarımdan bazılarını açıklayacağım.
Open Command Window Here
Bu eklentiyi kurduktan sonra istediğimiz klasöre sağ tıklayarak prompt satırı bu klasörde açılan bir komut istemi penceresiyle karşılaşıyoruz. Eskisi gibi CD komutu kullanarak teker teker yazarak çektiğimiz eziyete dayanamamışlar ve düşünceli bir davranışta bulunmuşlar.
Image Resizer
Adından da anladığımız üzere hareketsiz görüntü dosyalarımızı yani resimlerimizi (JPG, JPEG, GIF .. gibi) yeniden boyutlandırma işimizi kolaylaştıran bir yazılım. İstediğimiz görüntüye sağ tıklayıp resize diyoruz ardından da çözünürlüğü giriyoruz (istersek standart, istersek farklı rakamlar) ve yeniden boyutlandırıyoruz.
Virtual Desktop Manager
Bu eklentiyle tam 4 adet masaüstüne sahip olabiliyoruz dersem hiç kuşkusuz yalan söylemiş olurum

Eklenti sayesinde bir masaüstünde başka resim, diğerinde başka resim kullanabiliriz. Bir masaüstünde açık olan program çizgi haline getirilmiş bir diğerinde ise full screen çalışıyor olabilir. Böyle sıradışı yararlı bir programı da bizlere kazandırdıkları için sonsuz teşekkür ediyoruz
Son olarak eğer 23 Nisan 2002'den önceki PowerToys'un eski sürümlerini yüklemiş bulunuyorsanız son sürümlerini yüklemeden önce eski sürümlerini kaldırmanız şart.
Burada bahsedilen yazılımlardan çok daha fazlası http://www.microsoft.com/windowsxp/d...powertoys.mspx adresinden indirilebilir.
Coşkun - CrKN