Anasayfa |  hABERLER |  gALERi |  bLOGS |  Üye Ol | 
bLACKBOX |  sOSYAL gRUPLAR |  oYUN |  Etiketler | 
Kullanıcı Adı
Şifre
Beni Hatırla

hARDWAREMANIA fORUM’larına Hoş Geldiniz!
Merhaba, şu anda forumlarımızda ziyaretçi statüsündesiniz.
Forumlarda yeni konu açmak, soru sormak, blog, galeri gibi izin gereken özelliklerden yararlanabilmek için "Kayıt" olmanız gerekmektedir.

Eğer mevcut şifenizi kaybettiyseniz "burayı" kullanabilirsiniz. Kayıt sırasında bir problem ile karşılaşırsanız, lütfen bizimle "Kontak" kurun.
» hARDWAREMANIA > Yazılım > Linux »

ısletım sıstemlerı??

Bu sayfada Yazılım bölümü içerisindeki Linux forumu altında ısletım sıstemlerı?? başlıklı konu tartışılıyor. Tartışılan konu "selamlar arkadaslar su anda windows xp kullanıyorum ama bn cesıtlı lınux,pardus gıbı seylerıde kullanmak ıstıyorum ogrenmek acısında yeterı kadar bı ..." şeklinde özetlenebilir....

LinkBack Konu araçları |  
Eski 09-08-08, 23:09   #1 (permalink)
mazopsy
Power Member

mazopsy Avatar

Katılım tarihi: 13.03.08
Nereden: izmir
Resimler: 19
ısletım sıstemlerı??

selamlar arkadaslar
su anda windows xp kullanıyorum ama bn cesıtlı lınux,pardus gıbı seylerıde kullanmak ıstıyorum ogrenmek acısında yeterı kadar bı bılgım yok acıkcası sımdı ben butun bu ısletım sıstemlerını aynı pc ye kursam olur mu ??pc yı acarken bna sorarmı hangısını baslatayım mı dıye. yada harıcı harddısc var ona yuklesem bu sıstemlerı boyle bır sey olması mumkun mu???
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 10-08-08, 00:16   #2 (permalink)
e-diablo
Moderator

e-diablo Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 24.10.02
Nereden: Hell Garden
Resimler: 7
Ynt: ısletım sıstemlerı??

Evet aynı makinaya birden çok işletim sistemi kurma durumu hem windows hemde linux için geçerli. Kurulum konusunda diskinizde boş bir alan ve ikinci bir disk olutşturmalısınız. Bundan sonra ön yükleyici kendiliğinden diğer işletim sistemlerini görecektir yok görmedi Google girip "grub nasıl ?" yazmanız yeterli.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 10-08-08, 00:57   #3 (permalink)
mazopsy
Power Member

mazopsy Avatar

yok görmedi Google girip "grub nasıl ?" yazmanız yeterli

boyle seylere yabancı oldugumdan olsa gerek bu yaazdıgınızı anlamadım??
mazopsy çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 10-08-08, 11:28   #4 (permalink)
bur4k
V.I.Member

bur4k Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 05.12.06
Nereden: ayfon
Blog Mesajları: 4
Resimler: 22

pardus kur bence.baştaki adımlar geçtikten sonra grub yükleyicisini diskin başına yükle seçeneğini seç herşey yüklendikten sonra açılışta windows mu pardus mu diye soruyor.fakat windowsa bir şey olursa windowsu formatlarsan açılışta pardus gözükmez onun için grubu tekrar yüklemen gerekir(şu an lazım olmaz ileride)

bu arada root şifresi ister kurulurken şifreyi belirledikten sonra unutma lazım olacak

bur4k çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 10-08-08, 11:37   #5 (permalink)
pckopat_07
Silver Member

pckopat_07 Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 26.06.08
Nereden: Caqallıklı andl lisesinden:D ANTALYA
Resimler: 17

aynı bilgisayara birden çok işletim sistemi yüklemek mümkün evet size hangisini kullanacağını sorar ama tüm işletim sis. tek bir harddiskin değişik bölmelerine kurmanız yararınıza olucaktır değişik harddisklere kurarsanız sistemi baş diskteki işl. sis. görür sünüz
pckopat_07 çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 10-08-08, 21:32   #6 (permalink)
bur4k
V.I.Member

bur4k Avatar

Bilgisayarım

bir iki terim yazayım
grup(açılış yöneticisi benzeri bir şey)
konsole(ms-dos gibi ama komutlar farklı)
root(yönetici hesabı)
pardusda
pisi(pardusda program oyun vb. uygulamalar yüklenildiği yer)
tasma(sistem yöneticisi bir nevi denetim masası)
k3b(cd yazma için program)
open office(msoffice benzeri)
bur4k çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 10-08-08, 22:25   #7 (permalink)
MaXSiMuM_KiLL3R
Member

MaXSiMuM_KiLL3R Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 08.08.08

Sanal bilgisayar oluşturarak deneyebilirisin istersen.

MaXSiMuM_KiLL3R çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 11-08-08, 01:53   #8 (permalink)
mazopsy
Power Member

mazopsy Avatar

ben hard dıskın olmazsa kopyasını alıp format atayım daha sonra bu lınux mac ve pardusun korsancılarda cd lerını alıp hepsını farklı 4 dısk bolumune kurayım bıde unutmadan bunlar wındows gıbı lısans problemı yaratıyor mu??
tavsıye edebılecegnız surumlerı var mı bunlarn??

kullanacagım sıstem
msı 7142 veryon/2 ana kart
nvıdiage force fx5500 256mb ekran kartı
amd athlon 3600+ ıslemcı2.2 ghz(3600 oldugundan emın degılım?)
512 mb elixir belleklı ram
kotu bır sıstem eger kasma gıbı bı problem falan olursa bosuna ugrasmayım??
mazopsy çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 11-08-08, 11:45   #9 (permalink)
MaXSiMuM_KiLL3R
Member

MaXSiMuM_KiLL3R Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 08.08.08

Pardus'un lisans gibi bir problemi yok sanırsam.Zaten internet sitesinde ücretsiz olarak indirme linki veriliyor.
MaXSiMuM_KiLL3R çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 11-08-08, 20:40   #10 (permalink)
e-diablo
Moderator

e-diablo Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 24.10.02
Nereden: Hell Garden
Resimler: 7

Bence kurmadan önce linux la ilgili biraz okuyun. Sonradan direk hayal kırıklığına ugramayın.
e-diablo çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 12-08-08, 13:28   #11 (permalink)
tevafuk_06
New Member

Katılım tarihi: 12.08.08
Nereden: ankara

pardus 2008 iyi sayılır bence denemekten birşey olmaz kaldırmakta o kadar zor değil
tevafuk_06 çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 12-08-08, 13:44   #12 (permalink)
bur4k
V.I.Member

bur4k Avatar

Bilgisayarım

kasma olmuyor pardusda ben uzun zamandır benzer bir sitemle kullanıyorum.intel celeron 1.7ghz işlemci 256mb ram 20gb hdd olan sistemde bile problem yaşamadım
bur4k çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 14-08-08, 11:39   #13 (permalink)
mazopsy
Power Member

mazopsy Avatar

Alıntı:
e-diablo tarafından iletildi. Mesajı göster
Bence kurmadan önce linux la ilgili biraz okuyun. Sonradan direk hayal kırıklığına ugramayın.
sewgılı moderatorumuzun tavsıyesıne uyup lınuxla ılgılı bır arastırma yapınca gercekten hayal kırıklıgına ugradım .pardus daha sıcak ve cana yakın geldı bana bırde perfect xp dıye lapçiko arkadasım bana bır cd gonderdı xp prof. sp3 ben acıkcası bu xp ye guvenemedım bılen varsa yardımcı olabılır mı??
mazopsy çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 14-08-08, 22:42   #14 (permalink)
eunuch
Member

eunuch Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 14.08.08
Nereden: İstanbul

Alıntı:
mazopsy tarafından iletildi. Mesajı göster
sewgılı moderatorumuzun tavsıyesıne uyup lınuxla ılgılı bır arastırma yapınca gercekten hayal kırıklıgına ugradım .pardus daha sıcak ve cana yakın geldı bana...
?
pardus=linux
eunuch çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 16-08-08, 12:01   #15 (permalink)
mazopsy
Power Member

mazopsy Avatar

ınternette lınux u ag denetımı olarak kurulmus bır ısletım sıstemı olarak yazıyordu. ama pardus 2008 daha gorsel ve daha medya calısmalara destek olan bır ısletım sıstemı olarak gosterılıyor.

pardus turk yapımı tubıtak calısmaları olan bır ısletım sıstemı.lısans sorunu yok vede ısletım sıstemının ustunde oynamalar yapabılıyormusunuz .

ama linuxta lisansproblemı yok ama isletım sıstemı uzerınde oynama yapılmıyormus.

yanı bunların ıkısıde aynı seyse nıye ınternet sıtelerı farklı farklı??
ıkısıde aynı seyse farklı ıkı ınternet sıstesınde yazanlar farklı ??

of yaa aklım karıstı
mazopsy çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 16-08-08, 13:34   #16 (permalink)
eunuch
Member

eunuch Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 14.08.08
Nereden: İstanbul

Alıntı:
mazopsy tarafından iletildi. Mesajı göster
ınternette lınux u ag denetımı olarak kurulmus bır ısletım sıstemı olarak yazıyordu. ama pardus 2008 daha gorsel ve daha medya calısmalara destek olan bır ısletım sıstemı olarak gosterılıyor.

pardus turk yapımı tubıtak calısmaları olan bır ısletım sıstemı.lısans sorunu yok vede ısletım sıstemının ustunde oynamalar yapabılıyormusunuz .

ama linuxta lisansproblemı yok ama isletım sıstemı uzerınde oynama yapılmıyormus.

yanı bunların ıkısıde aynı seyse nıye ınternet sıtelerı farklı farklı??
ıkısıde aynı seyse farklı ıkı ınternet sıstesınde yazanlar farklı ??

of yaa aklım karıstı
şimdii şöyle özetleyebiliriz:

linux bir işletim sistemi değildir. pardus, slackware, debian, ubuntu, arch, pclinuxos vs. vs. işletim sistemidir. hepsi linux adı altında toplanmış aynı kod yığınının bölümlerini kullanırlar, hepsinin kaynak kodları açıktır ve hepsi kişiselleştirmeye uygun tasarlanmıştır. yani pardus bir linux dağıtımıdır, linux kendi başına bir dağıtım değildir, dediğim gibi basitçe bir kod yığını gibi bir şeydir aslında.

genelde hiç bir linux dağıtımında lisans problemi yoktur, çünkü çoğu özgür ve ücretsizdir. her linux dağıtımda oynamalar yapabilirsiniz, hatta bir terminal penceresiyle 10 dakika içinde istemediğiniz bölümleri kaldırıp istediğiniz eklemeleri yaparak kendi linux dağıtımınızı bile hazırlayabilirsiniz.

linux kullanmanın ms windows kullanmaya oranla aslında bir çok avantajı vardır. ücretsizdir ve ayrıca linux uyumlu programların çük büyük bir çoğunluğu da yine bedava ve açık kaynak kodludur.

pardus kullanarak linux kernelini, kde arabirimini ve pardus geliştiricilerinin kendi eklemelerini kullanıyorsunuz.

linux'u mutlaka desteklemeliyiz sonuçta hepimizin microsoft'un buglarla dolu habire takılıp format isteyen sistemine verecek 150 dolarımız yok

al linux dağıtımlarının bir listesi:
List of Linux distributions - Wikipedia, the free encyclopedia

bu da karşılaştırması:
Comparison of Linux distributions - Wikipedia, the free encyclopedia

ve bu da linux üzerinde bazı windows programlarını windows yüklemeden kurabilmeye yarayan bir program:
Wine HQ
eunuch çevrim dışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in Technorati