Anasayfa |  hABERLER |  gALERi |  bLOGS |  Üye Ol | 
bLACKBOX |  sOSYAL gRUPLAR |  oYUN |  Etiketler | 
Kullanıcı Adı
Şifre
Beni Hatırla

hARDWAREMANIA fORUM’larına Hoş Geldiniz!
Merhaba, şu anda forumlarımızda ziyaretçi statüsündesiniz.
Forumlarda yeni konu açmak, soru sormak, blog, galeri gibi izin gereken özelliklerden yararlanabilmek için "Kayıt" olmanız gerekmektedir.

Eğer mevcut şifenizi kaybettiyseniz "burayı" kullanabilirsiniz. Kayıt sırasında bir problem ile karşılaşırsanız, lütfen bizimle "Kontak" kurun.
» hARDWAREMANIA > Yazılım > Linux »

LINUX DAĞITIMLARI!!!

Bu sayfada Yazılım bölümü içerisindeki Linux forumu altında LINUX DAĞITIMLARI!!! başlıklı konu tartışılıyor. Tartışılan konu "Gene işgüzar günümdeyim, bari bi faydamız dokunsun vatana millete dedim ve işte kullandığım linux dağıtımlarının kendimce kritikleri. Aslen Linux'çu olmadığım ..." şeklinde özetlenebilir....

LinkBack Konu araçları |  
Eski 08-08-05, 08:12   #1 (permalink)
tansu
Ziyaretçi

Lightbulb LINUX DAĞITIMLARI!!!

Gene işgüzar günümdeyim, bari bi faydamız dokunsun vatana millete dedim ve işte kullandığım linux dağıtımlarının kendimce kritikleri. Aslen Linux'çu olmadığım için bu eleştrilerimin Linux kullanmak isteyenler için faydalı olacağını sanıyorum. Aslen Windows'çu da olmadığım için yapacağım iyi eleştirilerin de daha faydalı olacağına inanıyorum. Baştan böyle bir konu açacağımı bilmediğim için resimler kendi bilgisayarımdan değil. Sağdan soldan bulunmuş resimler. Bazı sebeplerden kurup da kullanamadığım dağıtımlar hakkındaki yorumlarda sağdan soldan alıntılar olarak görülebilir.
Önce genel olarak kurulumundan bahsetmek istiyorum bu dağıtımların; Tabi kendi yöntemimle. Benim bilgisayarımda sabit kurulu iki işletim sistemi var. Birincisi Windows XP Professional ve ikincisi Suse 9.3 Pro. Birde 10 Gb büyüklüğünde, boş, yani herhangi bir harf atanmamış, tanımlanmamış disk alanı mevcut. Bunu Windows XP'de disk yönetiminden kolayca yapabilirsiniz. Ayrılan disk, örneğin D diskini disk yönetiminden silerseniz (mantıksal sürücüyü sil) burası boş alan olarak görülür. Ve bende herzaman sabit 10 Gb lik bir boş alan var. Bunun sebebi, yeni bir dağıtım kurup denemek istediğim zaman, bütün linux dağıtımları, kurulum esnasında bu boş alanı görüp oraya kendini kuruyor ve ben dil seçimi, paket seçimi (program) gibi konuların dışında hiçbirşeyle uğraşmıyorum. Öncelikle windows'un yanına linux kurmak isteyenlere önerim budur. Windows'un yanına Linux kurduğunuz zaman, bilgisayarınız grub ve ya lilo adı verilen önyükleyicilerden biri ile açılmaya başlayacaktır ve hangi işletim sistemine geçmek istediğinizi seçmenize olanak tanıyacaktır. Linux işletim sistemini kaldırdığınızda, bu önyükleyicilerde kalkacağından windows açılmaz, hemen paniğe gerek yok, windows u iki dakikada tamir ediyorsunuz ve tamir sırasında girmeniz gereken komut “fixmbr” bu kadar. "Emin misiniz?" için ise İngilizce xp de “y” Türkçe xp de “e” cevabını veriyorsunuz ve windows geri dönüyor.

Bunun dışında artık hemen hemen, her linux dağıtımının çalışan cd'si mevcut. Yani kurulum gerektirmeyen Linux tabanlı işletim sistemleri. Bunlardan bahsetmeyeceğim, zira bunları kullanmak zahmetsiz ve zararsız olduğundan herkese doğrudan tavsiye ederim. Kullanımı çok basittir, çalışan CD ya da DVD yi CD ya da DVD ROM'a takarsınız ve sistemi cd'den yeniden başlattığınızda karşınızda Linux işletim sistemini bulursunuz. Eğer USB modeminiz yoksa, yani modeminiz eternet modemse sorunsuz bir şekilde bu işletim sistemlerini kullanabilirsiniz. Modeminizin usb olması durumunda sadece internete bağlanamada sorun yaşayabilirsiniz. Mevcut dosyalarınıza ve ya asıl kurulu sisteminize zarar vermeniz imkansıza yakındır. Rahat rahat kullanabilirsiniz. İşte popüler, çalışan CD-DVD ler:Bunları indirip kullanmanız tamamen yasaldır..

Knoppix v3.9

Suse 9.3 live dvd

Pardus 1.1 çalışan cd

Turkix 3.0

Şimdi bilindik Linux dağıtımlarına bir göz atalım;

Archlinux

İlk linux işletim sistemimiz Arch Linux, diğer dağıtımlara göre esnek yapıya sahip bir işletim sistemidir. Kendi paketlerinizi derlemeye yönelik bir paket sistemi mevcuttur. Yani program kurmak normalden biraz daha kolay. Ama sıfırdan linux deneyecekleri kesinlikle zorlar bir yapıda. Hertürlü yeni linux uygulamasını çalıştırmanız mümkün.. esnek demiştik zaten.. indirmek için Arch linux 0.7

Gentoo
Bu dağıtımı yeni kullanıcılar için hemen geçiyorum. Hatta orta seviye linux kullanıcılarının bile zorlanacağı bu Linux dağıtımı, yazılım geliştiricileri ve ağ adminleri için hazırlanmış bir dağıtım. Eğer yazılım geliştiricisi ve ya yazılım geliştiricisi adayı iseniz öneririm..
Gentoo 2005

Kubuntu

Kişisel olarak beni çileden en çok çıkaran Linux sürümü. Ubuntu adlı sürümün KDE masaüstüne sahip versiyonu. Debian tabanlı. Dünyada fanatiği çok. Yeni kullanıcılar için ideal ve hafif bir sürüm olmasına karşın sistemden sisteme farklılık gösteren ciddi problemleri var. örneğin bende ekran çözünürlülüğü 640*480 in üzerine çıkmadı. Muhtemelen yedi sekiz kere daha kursaydım olacaktı ama sabredemedim. Ancak kurulumdan sonra çözünürlük probleminiz olmadığını varsayarsak eğlenceli bir sürüm.
Kubuntu 5.04

Ubuntu
bu konuda düşüncelerim Kubuntu ile aynı, zira aynı işletim sisteminin gnome masaüstüne sahip olanı..
Ubuntu 5.04

Linspire
En kolay kullanımlı Linux dağıtımı olduğunu iddia eden bir işletim sistemi olan linspire hedef olarak işyerlerini seçmiş. Dağıtıma dahil olarak bir işyerinde kullanacağınız bütün programlar hazır olarak geliyor. Ama gene de ben yeniyim ve linux kullanmak istiyorum diyenlere göre olduğunu söyleyemiyorum. Hatta açıkçası ben beğenmedim...
Yasal torrent linki için:
inspire_live_5.0.69

Mac-Os X
Kullanmayı çok istediğim ancak hiç fırsat bulamadığım bir dağıtım. Yeni versiyonu çıktı Mac-Os Tiger. Yasal bir download linki yok, zira ücretli bir dağıtım.

Mandriva

Eskiden ismi mandrake idi. Linux kullanmayı kolay hale getirmek amacıyla yola çıkanlar tarafından geliştirilen bir dağıtım. 3 cd lik kurulum sonunda sisteminizin her parçasını güzelce tanıyor ve kde ve ya gnome olarak istediğiniz masaüstü ortamında başlayabiliyorsunuz. Her linux'da olabilecek zorluklar dışında hiçbir zorluğu yok, yani işletim sisteminin kendisiyle doğrudan alakalı olmayan sorunlardan bahsediyorum. Donanım üreticilerinin Linux dağıtımları için sürücü üretmemeleri gibi. Ya da kurmak istediğiniz bir programın kendi yetersizliğinden zorluklar yaşayabiliyorsunuz. Bunların dışında oldukça iyi bir işletim sistemi, Windows'dan gerçek bir Linux dağıtımna geçmek isteyenlere öneririm.
Mandriva 2005 Limited Edition CD1
Mandriva 2005 Limited Edition CD2
Mandriva 2005 Limited Edition CD3
Mandriva 2005 Limited Edition DVD

Mepis
"Managerial Education and Personal Information systems". Debian tabalı bir işletim sistemi. Hem çalışan Cd olarak kullanabiliyorsunuz hem de sisteminize yükleyebiliyorsunuz. Hangisini isterseniz. Ben ce ikisinide istemeyin ve yolumuza devam edelim.. Linux işini iyi bilenlerin sorunsuz kullanabileceği bir sürüm. İsteyen olursa
Mepis 3.3.1

En son tansu tarafından düzenlendi: 08-08-05 saat 08:22

Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 08-08-05, 08:14   #2 (permalink)
tansu
Ziyaretçi

Devamı...

Overclockix
işte benimde ilk defa duyduğum ama forumumuzda bir çok kişinin ilgisini çekebilecek bir işletim sistemi. Overclockix, nasıl bir işletim sistemi olduğu konusunda hiçbir fikrim yok. Knoppix tabanlı ve sistem performansı testleri için kullanıldığını biliyorum. Tabiki Bu kurulum gerektirmeyen bir çalışan CD. Knoppix gibi.. yasal torrent linki:
Overclockix 3.8

Redhat
Kendi bilgisayarıma monitorü tanımadığı için hiç kurulamayan linux dağıtımı. Bu sebeple önyargılı olabilirim. Bana öneren, daha doğrusu dvd sini veren arkadaşımda kullandım. Bana biraz populist geldi, zira masaüstünü windows'a benzeterek prim yapmaya çalışmışlar gibi geldi biraz.. Netekim kullananlardan aldığım yorumlar da pek iç açıcı değil ama popüler ve kullanımı kolay bir linux dağıtımı olduğu kesin. Ücretsiz ve açık kaynaklı ve oldukça çok kullanılan sürümüü fedora olarak bilinir.. İndirmek için:
Fedora Core 4 CD1
Fedora Core 4 CD2
Fedore Core 4 CD3
Fedora Core 4 CD4

Slackware
en eski linux dağıtımım olan slackware stabilite, güvenlik ve kullanilabilirilik olarak en iyi linux tabanlı işletim sistemidir. Tabi linux kullanıcıları için, eğer linux'da yeniyseniz, zorlanabilirsiniz. Ama hafif sürümlerle linux'da hızınızı aldığınızda başvuracağınız ilk işletim sistemi bu olmalıdır. Slackware için editörler, geleceğin teknolojisini barındıran işletim sistemi diye yorumlarda bulunmuşlar. Bu yüzden Linux da ilerlemeye kararlıysanız, indirin dursun.. Çünkü kesinlikle lazım olacak.
Slackware 10.1 CD1
Slackware 10.1 CD2
Slackware 10.1 CD3
http://ftp.duth.gr/pub/slackware/sla...-source-d4.iso

Suse

Ve geldik benim gözbebeğime, çok sevdiğim için objektif olmaya çalışıcam ama objektif olayım derkende ileri gidip sırf kötü yanlarından bahsedebilirim. Bu yüzden kısa geçicem, zaten forumda bir sürü tartışma var suse hakkında. Benim gördüğüm, kullandığım ve kullanmaya devam ettiğim en iyi iki işletim sisteminden biri... Program kurulumu neredeyse XP ile aynı derecede kolay. Güvenli, basit kullanımlı, şahane görünümlü bir işletim sistemi, XP dahil en az format atmak zorunda kaldığım işletim sistemidir. Eğer programlar derlemek zorunda kalırsanız zorluk çekmeye başlıyorsunuz, ama neredeyse kullandığımız bütün programların suse rpm leri mevcut. (xp deki exe gibi)
Suse 9.3 Pro CD1
Suse 9.3 Pro CD2
Suse 9.3 Pro CD3
Suse 9.3 Pro CD4
Suse 9.3 Pro CD5

Turbo Linux
popüler bir dağıtım, aynı zamanda ticari. Pek bi bilgim yok ama indirmek isterseniz.. http://www.turbolinux.com/support/download/
Ama kurulumdan sonra geçerli bir seri numarası istiyor belirteyim

Debian

Geldik Son yılların linux camiasında en popüler en tartışmalı İşletim sistemine. içinde yaklaşık 16000 açık kaynaklı program paketiyle gelen Debian'ı benim şahsen kurmaya ve indirmeye vaktim olmadı. zira toplam 2 DVD ve ya 15 CD lik bir işletim sistemi. Kullanımı Suse, redhat ve ya mandrivaya göre zor olan Debian hali hazırda bu kadar programla gelince pek program kurma sorununuz olmuyor. Tabi açık kaynaklı programların sık sık güncellendiğini de düşünürsek, eğer Linux kullanmayı iyi bilmiyorsak, bir müddet sonra vazgeçebiliriz diye düşünüyorum. İsteyenler için Debian'ın yasal torrent linklerini veriyorum. Umarım birileri indirip kullanır da daha detaylı bir bilgimiz olur.
Debian 3.1 CD1
Debian 3.1 CD2
Debian 3.1 CD3
Debian 3.1 CD4
Debian 3.1 CD5
Debian 3.1 CD6
Debian 3.1 CD7
Debian 3.1 CD8
Debian 3.1 CD9
Debian 3.1 CD10
Debian 3.1 CD 11
Debian 3.1 CD12
Debian 3.1 CD13
Debian 3.1 CD14
pardon 14 CD'ymiş, 15 değil.. Bunlar da dvd torrentleri:
Debian 3.1 DVD1
Debian 3.1 DVD2

Sevgiler

Moderatörlere not: Linklerin tamamı yasaldır...

Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 08-08-05, 10:01   #3 (permalink)
tansu
Ziyaretçi

Bu arada neden FreeBSD yok derseniz, FreeBSD kendini linux saymıyor bildiğim kadarıyla.. Hatta linux'a karşılar sanırım.. Tam bilmiyorum... Bilen varsa iliştiriversin alta..
Sevgiler

Alıntı yaparak cevap ver
Eski 08-08-05, 11:33   #4 (permalink)
webxas
Member

webxas Avatar

Katılım tarihi: 26.07.05
Takdire şayan bir çalışma olmuş, ellerine sağlık teşekkürü boç bildim valla ne diyeyim ama redhat mevzusu kafama takıldı böle biraz kötüler gibi olmuş masa üstünü windowsa benzetmeye çalışmış demişsin ama zaten oda KDE yada Gnome kullanıyor yani bir çok linux gibi mesela windowsun en faydalı iconu bilgisayarım yukardaki linuxleri bir çoğunda varken RedHat'ta yok. Suseyi merak ettim birde Overclockix'i en kısa sürede kuracağım.

Çalışma için tekrar teşekkürler güzel bir başvuru kaynağı olmuş
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 08-08-05, 11:53   #5 (permalink)
Kommix
Banned user

Kommix Avatar

Katılım tarihi: 02.10.04
tansu seni neden hala buraya moderatör falan yapmıyolar? Hayır ciddiyim 54 günde bi insan 727+güncel mesaj atabiliyosa adam forumla baya ilgileniyo demektir. ayrıca benim yaptığım gibi mesajlarımın %98'i geyik de değil, tam aksine %2'si falan geyik mesajlarının helal olsun diyorum ve diyorum ki: mod ol mod ol mod ol!
Kommix çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 08-08-05, 12:00   #6 (permalink)
Bioskiller
Senior Member

Bioskiller Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 09.09.01
Nereden: Adana
Thumbs up Re:

Merhaba

Güzel bir çalışma teşekkür ediyorum. Yalnız MacOS X Unix tabanlıdır ve 64bit'dir. Tamamen farklı bir işletim sistemidir ve linux değildir. Bir dağıtıma bu linux'tur demek için kernelinin linux olması gerekir. FreeBSD Unix işletim sistemidir ve oldukça köklü geçmişi olan bir OS'dur. FreeBSD gurubu genel olarak linux'u sevmezler doğrudur ancak açık kaynak kod sebebiyle ister istemez birbirlerini severler

Görüşmek üzere.

Bioskiller (a.k.a WOLF)
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 08-08-05, 13:34   #7 (permalink)
tansu
Ziyaretçi

Alıntı:
webxas tarafından iletildi.
Takdire şayan bir çalışma olmuş, ellerine sağlık teşekkürü boç bildim valla ne diyeyim ama redhat mevzusu kafama takıldı böle biraz kötüler gibi olmuş masa üstünü windowsa benzetmeye çalışmış demişsin ama zaten oda KDE yada Gnome kullanıyor yani bir çok linux gibi mesela windowsun en faydalı iconu bilgisayarım yukardaki linuxleri bir çoğunda varken RedHat'ta yok. Suseyi merak ettim birde Overclockix'i en kısa sürede kuracağım.

Çalışma için tekrar teşekkürler güzel bir başvuru kaynağı olmuş
Hocam bunlar kişisel görüşler nihayetinde.. redhat güzeldir ama kurulmuyo benim makinaya, ordan bi önyargımız var haliyle...
Mac-os konusundaki arkadaşımız da haklı.. ama içimde kalan bir sistemdir kenisi, yer vermeden duramadım
Sevgiler

Alıntı yaparak cevap ver
Eski 08-08-05, 16:13   #8 (permalink)
paranoyakX
hARDWAREMANIAC

paranoyakX Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 23.02.05
Nereden: İzmir
Blog Mesajları: 2
@tansu kardeşim ellerine sağlık döktürmüşsün gene dur şunların bir kısmını indireyim. insanın 155 Mbit bağlantısı olunca pek bi rahat oluyor

En son paranoyakX tarafından düzenlendi: 08-08-05 saat 16:23
paranoyakX çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 08-08-05, 18:01   #9 (permalink)
equnix
V.I.Member

equnix Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 01.06.05
Nereden: İstanbul
Ellerine sağlık Dostum güzel bir yazı olmuş bende bu yazdıklarına ilave olarak xandrox anlatayım biraz. Xandros kurulumu çok basit kullanımı çok basit olan ve aynı zamanda otomatik update özelliği olan bir işletim sistemi. Normelde ücretli versiyonları da var ama bit torrrent (ücretsiz versiyonu nuda indirmek mümkün.) Debian tabanlı bir işletim sistemi. Evde yada iş yerinde rahatlıkla kullanabiliriz. bunu indirmek için http://www.xandros.com/products/home..._download.html

bu yasal bir linktir.
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 08-08-05, 23:48   #10 (permalink)
tansu
Ziyaretçi

Alıntı:
equnix tarafından iletildi.
Ellerine sağlık Dostum güzel bir yazı olmuş bende bu yazdıklarına ilave olarak xandrox anlatayım biraz. Xandros kurulumu çok basit kullanımı çok basit olan ve aynı zamanda otomatik update özelliği olan bir işletim sistemi. Normelde ücretli versiyonları da var ama bit torrrent (ücretsiz versiyonu nuda indirmek mümkün.) Debian tabanlı bir işletim sistemi. Evde yada iş yerinde rahatlıkla kullanabiliriz. bunu indirmek için http://www.xandros.com/products/home..._download.html

bu yasal bir linktir.
Hatta Hangi Linux'la başlamalıyım diyenler: Xandros

Alıntı yaparak cevap ver
Eski 15-08-05, 20:43   #11 (permalink)
tansu
Ziyaretçi

MOVIX

Yukarıda unuttuğum başka bir linux dağıtımından bahsetmek istiyorum. Movix. bu dağıtım da bir çalışan cd, yani kurulum gerektirmiyor. Bir diğer dikkat çekici özelliği, bu dağıtım sadece film izlemek ve müzik dinlemek için kullanılıyor. Başka bir işinize yaramaz, bu sebeple de çalışan cd şeklinde sunmuşlar.
Bilinen tüm medya formatlarını destekliyor. usb belleklerden de çalışabiliyor.
bir diğer kullanım alanıda yarattığınız medya cd lerine emovix adlı versiyonu ekleyerek, cd ya da dvd yi kullanacak kişinin gerekli codecleri ve ya programları varmı diye merkalanmanıza gerek kalmaması.
bütün versiyonları için Movix
Bunlarda bir kaç resim..

Alıntı yaparak cevap ver
Eski 15-08-05, 21:58   #12 (permalink)
equnix
V.I.Member

equnix Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 01.06.05
Nereden: İstanbul
Ben bunu ilk defa duyuyorum. nasıl bir şey diye çok merak ettim. movix
indirip denemem lazım. ellerinize sağlık linuz köşemizde gelişmeye başlıyor yavaş yavaş.
equnix çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 16-08-05, 12:46   #13 (permalink)
tansu
Ziyaretçi

Alıntı:
equnix tarafından iletildi.
Ben bunu ilk defa duyuyorum. nasıl bir şey diye çok merak ettim. movix
indirip denemem lazım. ellerinize sağlık linuz köşemizde gelişmeye başlıyor yavaş yavaş.
Movix i indirmek vakit almaz, yani komple bir işletim sistemi olarak düşünmeyin ve ertelemeyin, (genel bilgi olsun diye söylüyorum) 20-30 MB olması lazım toplamının..

Alıntı yaparak cevap ver
Eski 28-08-05, 13:56   #14 (permalink)
Bonwe
Power Member

Bonwe Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 12.07.05
Nereden: Raccoon City
arkadaşlar inndir.com dan okuduğuma göre debrian sadece 1. si olsada çalışıyormuş.

http://www.inndir.com/program.php?id=30237

Silent Hill 4 : The Room .... too boring...
Bonwe çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 28-08-05, 19:59   #15 (permalink)
tansu
Ziyaretçi

Alıntı:
Bonwe tarafından iletildi.
arkadaşlar inndir.com dan okuduğuma göre debrian sadece 1. si olsada çalışıyormuş.

http://www.inndir.com/program.php?id=30237
hemen hemen bütün dağıtımlar tek cd ile çalışıyor zaten, hatta suse mini installation cd var, 60 MB. Onla da çalışıyo.
ama bilindiği üzere program bulmak ve kurmak ayrı ayrı zor şeyler olduğu için ne kadar çok hazır paket o kadar iyi..