Gene işgüzar günümdeyim, bari bi faydamız dokunsun vatana millete dedim ve işte kullandığım linux dağıtımlarının kendimce kritikleri. Aslen Linux'çu olmadığım için bu eleştrilerimin Linux kullanmak isteyenler için faydalı olacağını sanıyorum. Aslen Windows'çu da olmadığım için yapacağım iyi eleştirilerin de daha faydalı olacağına inanıyorum. Baştan böyle bir konu açacağımı bilmediğim için resimler kendi bilgisayarımdan değil. Sağdan soldan bulunmuş resimler. Bazı sebeplerden kurup da kullanamadığım dağıtımlar hakkındaki yorumlarda sağdan soldan alıntılar olarak görülebilir.
Önce genel olarak kurulumundan bahsetmek istiyorum bu dağıtımların; Tabi kendi yöntemimle. Benim bilgisayarımda sabit kurulu iki işletim sistemi var. Birincisi Windows XP Professional ve ikincisi Suse 9.3 Pro. Birde 10 Gb büyüklüğünde, boş, yani herhangi bir harf atanmamış, tanımlanmamış disk alanı mevcut. Bunu Windows XP'de disk yönetiminden kolayca yapabilirsiniz. Ayrılan disk, örneğin D diskini disk yönetiminden silerseniz (mantıksal sürücüyü sil) burası boş alan olarak görülür. Ve bende herzaman sabit 10 Gb lik bir boş alan var. Bunun sebebi, yeni bir dağıtım kurup denemek istediğim zaman, bütün linux dağıtımları, kurulum esnasında bu boş alanı görüp oraya kendini kuruyor ve ben dil seçimi, paket seçimi (program) gibi konuların dışında hiçbirşeyle uğraşmıyorum. Öncelikle windows'un yanına linux kurmak isteyenlere önerim budur. Windows'un yanına Linux kurduğunuz zaman, bilgisayarınız grub ve ya lilo adı verilen önyükleyicilerden biri ile açılmaya başlayacaktır ve hangi işletim sistemine geçmek istediğinizi seçmenize olanak tanıyacaktır. Linux işletim sistemini kaldırdığınızda, bu önyükleyicilerde kalkacağından windows açılmaz, hemen paniğe gerek yok, windows u iki dakikada tamir ediyorsunuz ve tamir sırasında girmeniz gereken komut “fixmbr” bu kadar. "Emin misiniz?" için ise İngilizce xp de “y” Türkçe xp de “e” cevabını veriyorsunuz ve windows geri dönüyor.
Bunun dışında artık hemen hemen, her linux dağıtımının çalışan cd'si mevcut. Yani kurulum gerektirmeyen Linux tabanlı işletim sistemleri. Bunlardan bahsetmeyeceğim, zira bunları kullanmak zahmetsiz ve zararsız olduğundan herkese doğrudan tavsiye ederim. Kullanımı çok basittir, çalışan CD ya da DVD yi CD ya da DVD ROM'a takarsınız ve sistemi cd'den yeniden başlattığınızda karşınızda Linux işletim sistemini bulursunuz. Eğer USB modeminiz yoksa, yani modeminiz eternet modemse sorunsuz bir şekilde bu işletim sistemlerini kullanabilirsiniz. Modeminizin usb olması durumunda sadece internete bağlanamada sorun yaşayabilirsiniz. Mevcut dosyalarınıza ve ya asıl kurulu sisteminize zarar vermeniz imkansıza yakındır. Rahat rahat kullanabilirsiniz. İşte popüler, çalışan CD-DVD ler:Bunları indirip kullanmanız tamamen yasaldır..
Knoppix v3.9 Suse 9.3 live dvd Pardus 1.1 çalışan cd Turkix 3.0
Şimdi bilindik Linux dağıtımlarına bir göz atalım;
Archlinux
İlk linux işletim sistemimiz Arch Linux, diğer dağıtımlara göre esnek yapıya sahip bir işletim sistemidir. Kendi paketlerinizi derlemeye yönelik bir paket sistemi mevcuttur. Yani program kurmak normalden biraz daha kolay. Ama sıfırdan linux deneyecekleri kesinlikle zorlar bir yapıda. Hertürlü yeni linux uygulamasını çalıştırmanız mümkün.. esnek demiştik zaten.. indirmek için
Arch linux 0.7
Gentoo
Bu dağıtımı yeni kullanıcılar için hemen geçiyorum. Hatta orta seviye linux kullanıcılarının bile zorlanacağı bu Linux dağıtımı, yazılım geliştiricileri ve ağ adminleri için hazırlanmış bir dağıtım. Eğer yazılım geliştiricisi ve ya yazılım geliştiricisi adayı iseniz öneririm..
Gentoo 2005
Kubuntu
Kişisel olarak beni çileden en çok çıkaran Linux sürümü. Ubuntu adlı sürümün KDE masaüstüne sahip versiyonu. Debian tabanlı. Dünyada fanatiği çok. Yeni kullanıcılar için ideal ve hafif bir sürüm olmasına karşın sistemden sisteme farklılık gösteren ciddi problemleri var. örneğin bende ekran çözünürlülüğü 640*480 in üzerine çıkmadı. Muhtemelen yedi sekiz kere daha kursaydım olacaktı ama sabredemedim. Ancak kurulumdan sonra çözünürlük probleminiz olmadığını varsayarsak eğlenceli bir sürüm.
Kubuntu 5.04
Ubuntu
bu konuda düşüncelerim Kubuntu ile aynı, zira aynı işletim sisteminin gnome masaüstüne sahip olanı..
Ubuntu 5.04
Linspire
En kolay kullanımlı Linux dağıtımı olduğunu iddia eden bir işletim sistemi olan linspire hedef olarak işyerlerini seçmiş. Dağıtıma dahil olarak bir işyerinde kullanacağınız bütün programlar hazır olarak geliyor. Ama gene de ben yeniyim ve linux kullanmak istiyorum diyenlere göre olduğunu söyleyemiyorum. Hatta açıkçası ben beğenmedim...
Yasal torrent linki için:
inspire_live_5.0.69
Mac-Os X
Kullanmayı çok istediğim ancak hiç fırsat bulamadığım bir dağıtım. Yeni versiyonu çıktı Mac-Os Tiger. Yasal bir download linki yok, zira ücretli bir dağıtım.
Mandriva
Eskiden ismi mandrake idi. Linux kullanmayı kolay hale getirmek amacıyla yola çıkanlar tarafından geliştirilen bir dağıtım. 3 cd lik kurulum sonunda sisteminizin her parçasını güzelce tanıyor ve kde ve ya gnome olarak istediğiniz masaüstü ortamında başlayabiliyorsunuz. Her linux'da olabilecek zorluklar dışında hiçbir zorluğu yok, yani işletim sisteminin kendisiyle doğrudan alakalı olmayan sorunlardan bahsediyorum. Donanım üreticilerinin Linux dağıtımları için sürücü üretmemeleri gibi. Ya da kurmak istediğiniz bir programın kendi yetersizliğinden zorluklar yaşayabiliyorsunuz. Bunların dışında oldukça iyi bir işletim sistemi, Windows'dan gerçek bir Linux dağıtımna geçmek isteyenlere öneririm.
Mandriva 2005 Limited Edition CD1 Mandriva 2005 Limited Edition CD2 Mandriva 2005 Limited Edition CD3 Mandriva 2005 Limited Edition DVD
Mepis
"Managerial Education and Personal Information systems". Debian tabalı bir işletim sistemi. Hem çalışan Cd olarak kullanabiliyorsunuz hem de sisteminize yükleyebiliyorsunuz. Hangisini isterseniz. Ben ce ikisinide istemeyin ve yolumuza devam edelim.. Linux işini iyi bilenlerin sorunsuz kullanabileceği bir sürüm. İsteyen olursa
Mepis 3.3.1