Anasayfa |  hABERLER |  gALERi |  bLOGS |  Üye Ol | 
bLACKBOX |  sOSYAL gRUPLAR |  oYUN |  Etiketler | 
Kullanıcı Adı
Şifre
Beni Hatırla

hARDWAREMANIA fORUM’larına Hoş Geldiniz!
Merhaba, şu anda forumlarımızda ziyaretçi statüsündesiniz.
Forumlarda yeni konu açmak, soru sormak, blog, galeri gibi izin gereken özelliklerden yararlanabilmek için "Kayıt" olmanız gerekmektedir.

Eğer mevcut şifenizi kaybettiyseniz "burayı" kullanabilirsiniz. Kayıt sırasında bir problem ile karşılaşırsanız, lütfen bizimle "Kontak" kurun.
» hARDWAREMANIA > Yazılım > Linux »

Linux network ayarları

Bu sayfada Yazılım bölümü içerisindeki Linux forumu altında Linux network ayarları başlıklı konu tartışılıyor. Tartışılan konu "Linux bir çok değişik dağıtıma sahip olsada temel linux komutlarında herhangi bir değişiklik yoktur. Yani route, ifconfig vb. komutlar her ..." şeklinde özetlenebilir....

LinkBack Konu araçları |  
Eski 14-06-08, 00:53   #1 (permalink)
e-diablo
Moderator

e-diablo Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 24.10.02
Nereden: Hell Garden
Resimler: 7
Linux network ayarları

Linux bir çok değişik dağıtıma sahip olsada temel linux komutlarında herhangi bir değişiklik yoktur. Yani route, ifconfig vb. komutlar her dağıtımda özel alliaslar tanımlanmadıkca aynıdır. Allias lar zaten aslı komutun yerini tutmaz ve onu silmez fakat ek komutlarını ekliyerek işinizi kolaylaştırır. Linux üzerinde network ayarlarını yapmak oldukca basittir. örnek olarak 192.168.1.0 netwok ünde bulunan bir makinanın ayalarını yapalım.

ifconfig eth0 192.168.1.1 netmask 255.255.255.0

komutunu verdiğimizde makinamız eth0 ( ethernet 0 yani ilk ethernet adaptörü ) interfacine 192.168.1.1 ip sini ve bu ipnin c klas bir ip olmasından dolayı 255.255.255.0 netmas kını verecektir. Bu makinaya bir getway tanımlak istersek yapmamız gereken basit bir route yazmak olacaktır.

route add default gw 192.168.1.254

Burda makinamızın dışarda bir networke erişmek istediğinde aracı olarak kullanacağı makinayı belirledik. Peki tek ethernet adaptörümüz ve bunun bağlı olduğu iki networkümüz var ve ikisi ilede iletişime geçmek istersek ne yaparız. O zaman bir allias tanımlarız

ifconfig eth0:0 192.168.2.1 netmask 255.255.255.0

Komutunu verdiğimizde eth0 adaptörümüze bir interfaces daha tanımlamış oluruz.

ifconfig ya da ifconfig -a yazdığımızda karşımıza çıkan yerde eth0:0 adında bir ethernet kartı daha gösterecektir bu sanal olmasına karşın *.*.2.0 networkü ile olan iletişimizi sağlıyacaktır. Bu şekilde tek network karı üzerinden birden çok network ile haberleşme imaknı buluruz.

eğer herhangi bir ethernet adaptörümüzü kapatmak ister isek o zaman

ifconfig eth0 down

yazmamıs yeterli olacaktır. Tekrar açmak istersek

ifconfig eth0 up

yazmamız yeterlidir. Bu down ve up işlemini yaparak dhcp den aldığımız ip yide yeniliyebiliriz.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 14-06-08, 12:37   #2 (permalink)
karaca
hARDWAREMANIAC

karaca Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 15.05.04
Nereden: Bostanlı
Blog Mesajları: 3
Ynt: Linux network ayarları

yaklaşık 2 saat sonra lazım bunlar bana

sağol ertan

İnternet Özgürlüktür!!
karaca çevrim dışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 02-07-08, 12:54   #3 (permalink)
ugc
Rookie Member

ugc Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 03.10.06

Usta,

1.Şu işi iki veya daha fazla eht kartı kullanarak yapmayı, IPTable ayarlarıyla beraber anlatır mısın ?

Saygılarımla,
Çırak Ugc
ugc çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 02-07-08, 21:35   #4 (permalink)
e-diablo
Moderator

e-diablo Avatar

Bilgisayarım

Tam olarak ne istediğini anlamadım.
e-diablo çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 03-07-08, 13:09   #5 (permalink)
ugc
Rookie Member

ugc Avatar

Bilgisayarım

suse 10.0 enterprise kullanıyorum. makinaya 2 adet eth kart taktım. toplam 3 eth kart oldu. proxyi aktive ettiğimde intranet içindeki makinalar internetteki makinalara ping atabiliyorlar ancak browserlerden çıkış yapamıyorlar. Tek eht kartı ile çıkış yapabiliyorlar. Ayarları tek eth ile yapabiliyorum. O zamanda intranetin içindekiler proxy i atlatabiliyorlar. 3 eth olmasının nedeni boardın üstündeki eth den kaynaklanıyor. Eth kartları aynı olsun diye 2 eth kartı daha takdım. Yoksa 3 eth olmasının bi anlamı yok.ben 2 tanesini kullancam. Browswr ayarlarının tüm alternatifletini denedim ve denemeyede devam ediyorum.
ugc çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 03-07-08, 14:33   #6 (permalink)
karaca
hARDWAREMANIAC

karaca Avatar

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 15.05.04
Nereden: Bostanlı
Blog Mesajları: 3

Alıntı:
ugc tarafından iletildi. Mesajı göster
suse 10.0 enterprise kullanıyorum. makinaya 2 adet eth kart taktım. toplam 3 eth kart oldu. proxyi aktive ettiğimde intranet içindeki makinalar internetteki makinalara ping atabiliyorlar ancak browserlerden çıkış yapamıyorlar. Tek eht kartı ile çıkış yapabiliyorlar. Ayarları tek eth ile yapabiliyorum. O zamanda intranetin içindekiler proxy i atlatabiliyorlar. 3 eth olmasının nedeni boardın üstündeki eth den kaynaklanıyor. Eth kartları aynı olsun diye 2 eth kartı daha takdım. Yoksa 3 eth olmasının bi anlamı yok.ben 2 tanesini kullancam. Browswr ayarlarının tüm alternatifletini denedim ve denemeyede devam ediyorum.
ertan hadi gel çık içinden
karaca çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 04-07-08, 10:21   #7 (permalink)
e-diablo
Moderator

e-diablo Avatar

Bilgisayarım

Yapman gereken on board olanı down etmek ya da hiç kasmadan. Local baca bağlı olan ve üstünde proxy server taşıyan kartı wan çıkışı olan karta rout etmek. aynı routu dönüş için diğer kartada yazacaksın. Yani 1 kar için x ten gelenleri y gönder diyeceksin sonra ikinci kart için x gitmek isteyenleri 1 karta gönder diyeceksin.

route add komutu ile başlıyor gerisini tam hatılamıyorum bunun için man route yazabilirsin.
e-diablo çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 04-07-08, 12:59   #8 (permalink)
ugc
Rookie Member

ugc Avatar

Bilgisayarım

Öncelikle kabul ediyorum ki bir ms kullanıcısıyım. Yani GRAFİK ekran bağımlısıyım.

Suse' nin grafik ekranında birçok işimizi de hallettik. 28 makinaya intranette linux üstünden dosya paylaştırp, oyun oynatıyoruz. Ftp serverimiz var. COD4 (12 kişilik)ve Cs (14 Kişilik) serverlarınıda aktive ettik kullanıyoruz. Ekonomik olarak donanımdan çok büyük kazanımlarımız oldu. Linux işletim sistemi (Bizde Suse 10.0 Ent.) tek makinayla bütün bunları bize sundu.

Bunlar grafik ekranda halloldu. Artık komutları öğrenmek gerçeğiyle yüzleşiyoruz. Komutları okumak bi işe yaramadı; MANTIĞINI kavramamız gerekiyor. Ve 20 yıl geriye dönüp ders çalışmak açıkçası bana KOYMAKTA.

KOMUTLARı değil; IpTables in mantığını bi kavrayabilsem. Nette Türkçe bilgiler birbirinden kopuk. Bilgi var ama alt yapı olmayınca birleştirilmiyor. Birini yaparken diğerini yıkıyorsun.

Kısacası Man komutunu yazmak bana yetmiyor. IP tablesin mantığını yani resmin biraz daha büyüğünü anlatan dökümana ihtiyacım var. Yardımcı olmanızı rica ederim.

NOT: Buradan Çağrı' ya teşekkür ederim. Onsuz bunları başaramazdım.
UNDERGROUND
ugc çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 05-07-08, 00:17   #9 (permalink)
e-diablo
Moderator

e-diablo Avatar

Bilgisayarım

netfilter/iptables project homepage - The netfilter.org project

İngilizcesi olupta dilimize çevirmeyenler utansın, devlet desteğinden bahsetmiyorum bile.

netfilter/iptables project homepage - Documentation about the netfilter/iptables project
e-diablo çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 05-07-08, 11:28   #10 (permalink)
ugc
Rookie Member

ugc Avatar

Bilgisayarım

çok teşekkür eder çalışmalarında başarılar dilerim.
ugc çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 17-08-08, 16:06   #11 (permalink)
hardware_073
New Member

Bilgisayarım
Katılım tarihi: 17.08.08
Nereden: izmit

teşekkürler diablo...şimdi senden ricam 10 lu ıp yapılandırmasına göre ubuntu linux ya da başka bi linux sürümü ile (bu linux terminal bir bilgisayarda) XP Pro arasında ağ bağlantısı kurmayı kısaca bi anlatabilirmisin...şimdiden teşekkürlerimi iletiyorum...
hardware_073 çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 17-08-08, 22:00   #12 (permalink)
e-diablo
Moderator

e-diablo Avatar

Bilgisayarım

10 lu ağ yapılandırması nedir. Kastınız 10.0.0.0 bloğunda bulunacak bir interfaces için ip atanmasımıdır ?.

Linux ile Windows arasında bağlantı kurmak için samba yaygın olarak kullanılır tabi ssh da kullanılabilir. Tam olarak ne yapmaya çalıştığınızı anlatırsanız bende size yardımcı olmaya çalışırım.
e-diablo çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 18-08-08, 20:39   #13 (permalink)
hardware_073
New Member

Bilgisayarım

evet 10.0.0.2 li ip yapılandırmasını kasteddim...modemin ip si öyle...win xp ağındaki bi masaya kurulu ubuntu ile ana makina ya da diğer clientler arasında normal bi ağ paylaşımının nasıl yapılabileceğini sormuştum. samba olmadan yapılamazmı! (terminal sunucu bağlantısına girerek yapabilirmiyiz)... eğer samba ile yapılacaksa ayarları ile ilgili biraz bilgi verirseniz memnun olurum. ilginize teşekkürler.
hardware_073 çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 18-08-08, 22:05   #14 (permalink)
e-diablo
Moderator

e-diablo Avatar

Bilgisayarım

Bir dhcp dahıtıcınızın olmadığını farzediyorum. Konsola " uygulamalar - donatılar - uçbirim " gelin burda konsoldan şu komutu yazın.

sudo gedit /etc/network/interface bu kısımda makinanızda kaç ethernet varsa onları gösterecektir ben asıl ethernet kartınızın eth1 olduğunu farzederek.

auto eth0
iface eth0 inet dhcp bu şekilde olan kısmı alttaki ile değiştirin.

auto eth0
iface eth0 inet static
address 10.0.0.60
network 10.0.0.0
netmask 255.255.255.0
broadcast 10.0.0.255
gateway 10.0.0.2

Tabi konsoldan uğraşamam derseniz o zaman sağ üst köşede bulunan etwork simgesine tıklayıp elle yapılandır kısmından da yapabilirsiniz.

Samba konusu uzun bir konu ama en basitinden masa üstünde bir klasör oluşturun sağ tıklayın özelliklerden share kısmına gelin ve paylaştırın samba kurulu değilse kendisi indirip kuracaktır. Sonra bu klasör ağda ipniz aracılığı ile paylaşılır.

Windows bir makinaya ulaşmak istiyorsanız yerler kısmından sunucuya bağlanı tıklayıp ( sambanın kurulu oldugunu farzediyorum ) windows makinanın ip adresini girin.
e-diablo çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver
Eski 19-08-08, 11:56   #15 (permalink)
hardware_073
New Member

Bilgisayarım

teşekkür ederim. uygulamaya çalışacağım. umarım başarabilirim.
hardware_073 çevrim dışı  
Alıntı yaparak cevap ver