Merhaba, şu anda forumlarımızda ziyaretçi statüsündesiniz. Forumlarda yeni konu açmak, soru sormak, blog, galeri gibi izin gereken özelliklerden yararlanabilmek için "Kayıt" olmanız gerekmektedir.
Eğer mevcut şifenizi kaybettiyseniz "burayı" kullanabilirsiniz. Kayıt sırasında bir problem ile karşılaşırsanız, lütfen bizimle "Kontak" kurun.
Bu sayfada Yazılım bölümü içerisindeki Linux forumu altında Red Hat Linux ta disk yönetimi başlıklı konu tartışılıyor. Tartışılan konu "Sisteme eklediğiniz yeni hard disk veya disk array leri (SATA RAID) nasil bölümleyip formatliyorsunuz?..." şeklinde özetlenebilir....
fdisk veya cfdisk programlarini kullanabilirsin.
ekledigin yeni harddrive'in adresini bulman lazim once.
primary master ise /dev/hda
primary slave ise /dev/hdb
secondary master ise /dev/hdc
secondary slave ise /dev/hdd
sata ise isler biraz daha karisiyor. satayi bios normal harddiskmis gibi gosterip /dev/hde yapiyor bende. ilk olarak onu dene, olmadi internetten sata disklerin adreslenmesine bak. "man fdisk" yazip cikanlari da okumani tavsiye ederim zaten her ihtimalde.
fdisk'i veya cfdisk'i calistirirken arguman olarak hangi harddiskini bicimlemek ve bolumlemek istiyorsan onun adresini vereceksin. mesela "fdisk /dev/hda" yazacaksin. bu noktada m yazip tum komutlara bakmanin yaninda fdisk'e tamamen yabanciysan "man fdisk"'i siddetle tavsiye ederim. cfdisk kullanimi daha kolay bir programdir ama aslinda temelde ayni seyi yapar.
__________________ "The sun shines, and I'm amazed we live to see another day!"
-Xan
"That is all, Connor of Daventry. I speak, no more."
-Altin verdikce konusan agaclardan biri.
Cevabı beklemeden giriştim ben işe.
fdisk ve mkfs kullanarak SATA RAID olusturdum. SATA kontrolcuye bağlı 6 adet disk vardi. Disklerden birini sistem diski kalan 5 diski RAID5 yaptim. Sistemi kurdum. (RedHat linux WS3.0 Enterprise) Sistem diskinde free bıraktığım bölümü windows makinalar için ayırdım (180gb) burayi windows makinalar kullanıyor sambayla. RAID5 arrayi de unix makinalar kullanıcak NFS le. Disk bölümlemek ve formatlamak hiç zor değil. Zamanım olursa bir adim adim rehber yazarim buraya. Şu an bu makinaya ikinci network kartını kurmaya çalışıyorum. 3C 3200-T yi makinadaki (Dell Poweredge 1800) tek 32bit PCI slotuna taktim ama linux hardware browser da bir donanım görünmüyor şu anda. Setup diskini indiriyorum www.3com.com dan. bakalım işe yariycak mi.
Cevap için teşekkürler.