hARDWAREMANIA

hARDWAREMANIA

İnternetteki Güvenilir Donanım ve Teknoloji Rehberiniz!

illa korsan mı alayım?

Bu sayfada Yazılım bölümü içerisindeki Microsoft Vista forumu altında illa korsan mı alayım? başlıklı konu tartışılıyor. Tartışılan konu "2 yıllık bir bilgisayarım var. Farzedelim şimdiye kadar hep açık kaynak işletim sistemi kullandım, şimdi de vista kurmak istiyorum bu ..." şeklinde özetlenebilir....

Geri git   hARDWAREMANIA > Yazılım > Microsoft Vista

Kayıt Resim GalerisiBlog SSS Üye listesi Takvim Bölümü okunmuş olarak işaretle

Info:

LinkBack Konu araçları
Eski 14-06-08, 04:16 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #1 (permalink)
barsoy
Cool Member
Bilgisayarım

barsoy Avatar

Katılım tarihi: 30.03.05
illa korsan mı alayım?

2 yıllık bir bilgisayarım var. Farzedelim şimdiye kadar hep açık kaynak işletim sistemi kullandım, şimdi de vista kurmak istiyorum bu bilgisayara. Ama tek bilgisayara kuracağımdan, box(kutulu) yerine oem lisanslı almak istiyorum fiyat açısından. OEM'ler de illa yeni bilgisayarla alındığında lisansı geçerli olduğuna göre, ve upgrade cd.leri sadece geçerli lisansı olan windowsun üzerine kurulabildiğine göre... benim korsandan başka çarem yokmu yani şimdi?
barsoy çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 14-06-08, 09:01 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #2 (permalink)
diablo
Moderator
Bilgisayarım

diablo Avatar

Katılım tarihi: 11.01.02
Nereden: Ankara
Resimler: 5
Ynt: illa korsan mı alayım?

OEM buna deniyor:
Mavi Bilgisayar - Teknolojide Doğru Adres

Yeni pc yada laptoplaela işletim sistemide gelir. Sen oemden bunu kastediyorsan ve bunu nasıl alabilirsinki zaten. Hadi diyelimki satılıyor zaten piyasadaki oem ürünlerden ucuzda olmaz bu. Linux lü laptop kullandığına göre zaten windowslu laptop kullananlara göre daha az para vermişsindir. Aradaki farkda yaklaşık piyasada satılan windowslar kadar olabiliyor. Tabi laptopta hazır gelince daha hesaplı olur.

Sen bunu en başta düşünecektin yani.

diablo çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 14-06-08, 09:58 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #3 (permalink)
ICEEXOL
V.I.Member
Bilgisayarım

ICEEXOL Avatar

Katılım tarihi: 17.05.06
Nereden: Adana
Resimler: 79

Upgrade alabilirsin. 100 ytl.
Eski 14-06-08, 10:56 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #4 (permalink)
barsoy
Cool Member
Bilgisayarım

barsoy Avatar

Ben hazır bilgisayar almadım, söylemeyi unutmuşum. Kendim parça toplayıp aldım. Zaman zaman linux kulandım, bazan windows denedim ama kalıcı lisanslı kullanmadım hiç.

Şimdi benim bildiğim OEM yazılım faturalı tek bir bilgisayar yada yeni bir ram, harddisk,anakart ve işlemci ile alındığında (hepsi de olacak) geçerli oluyor. Evde arasam belki bunların faturalarını bulabilirim, beni anlamadığım neden "yeni" olması gerekiyor bunların.

@ICEEXOL: upgrade alamam hocam, upgrade lisans sadece bilgisayarında önceden geçerli lisanslı xp yada win2000 varsa alabilirsin.
Eski 14-06-08, 11:21 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #5 (permalink)
diablo
Moderator
Bilgisayarım

diablo Avatar

Alıntı:
barsoy tarafından iletildi. Mesajı göster

Şimdi benim bildiğim OEM yazılım faturalı tek bir bilgisayar yada yeni bir ram, harddisk,anakart ve işlemci ile alındığında (hepsi de olacak) geçerli oluyor. Evde arasam belki bunların faturalarını bulabilirim, beni anlamadığım neden "yeni" olması gerekiyor bunların.
Valla sen tam olarak neyi anlamadım onu da ben anlamadım . Yeni pc alırsan (markalı) bununla birlikte lisanslı işletim sistemi geliyor işte. Eski pc in için ne gibi birşey olması gerekiyordu ki?
Eski 14-06-08, 11:48 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #6 (permalink)
barsoy
Cool Member
Bilgisayarım

barsoy Avatar

Alıntı:
diablo tarafından iletildi. Mesajı göster
Valla sen tam olarak neyi anlamadım onu da ben anlamadım . Yeni pc alırsan (markalı) bununla birlikte lisanslı işletim sistemi geliyor işte. Eski pc in için ne gibi birşey olması gerekiyordu ki?
Ya işte altı üstü 2 yıllık lisannsız bilgisayarıma vista lisansı almaya karar verdim, ve bunu tek bilgisayara kurucam. Burada görüldüğü gibi ben bu box ürünü almak zorundayım. Oem'in fiyatı 317 YTL, Box olanı 657 YTL. Bu ceza biraz ağır değilmi? neyin cezasını çekiyorum ben?
Eski 14-06-08, 12:06 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #7 (permalink)
diablo
Moderator
Bilgisayarım

diablo Avatar

Alıntı:
Ya işte altı üstü 2 yıllık lisannsız bilgisayarıma vista lisansı almaya karar verdim, ve bunu tek bilgisayara kurucam. Burada görüldüğü gibi ben bu box ürünü almak zorundayım. Oem'in fiyatı 317 YTL, Box olanı 657 YTL. Bu ceza biraz ağır değilmi? neyin cezasını çekiyorum ben?
e illaki ultimate alcaksan ödemek zorundasın tabi. Markalı pc lerle ultimate gelmez zaten . Yukarda linkini verdim Vista home 120ytl.
Eski 14-06-08, 12:28 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #8 (permalink)
barsoy
Cool Member
Bilgisayarım

barsoy Avatar

verdiğin linkteki ürünü ben alabilirim diyorsun yani?
Eski 14-06-08, 13:04 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #9 (permalink)
Cole
Silver Member
Bilgisayarım

Cole Avatar

Katılım tarihi: 05.04.08
Nereden: ANTALYA
Resimler: 9

Alıntı:
Ben hazır bilgisayar almadım, söylemeyi unutmuşum. Kendim parça toplayıp aldım. Zaman zaman linux kulandım, bazan windows denedim ama kalıcı lisanslı kullanmadım hiç.

@ICEEXOL: upgrade alamam hocam, upgrade lisans sadece bilgisayarında önceden geçerli lisanslı xp yada win2000 varsa alabilirsin.
Arkadaşın dediği gibi Anakart,işlemci ve ram birlikte alındığında işletim sistemini OEM olarak satıcıdan alabiliyorsun.Vatan Computer'da bu geçerli.Diyelim bir işletim sistemi 300$ ise Anakart,işlemci ve ram ile birlikte aynı fatura'da almak koşuluyla 150$'a OEM versiyonu satın alınabiliniyor.Yani illa ki markalı bir ürün olacak değil.
Cole çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 14-06-08, 13:16 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #10 (permalink)
barsoy
Cool Member
Bilgisayarım

barsoy Avatar

Alıntı:
Cole tarafından iletildi. Mesajı göster
Arkadaşın dediği gibi Anakart,işlemci ve ram birlikte alındığında işletim sistemini OEM olarak satıcıdan alabiliyorsun.Vatan Computer'da bu geçerli.Diyelim bir işletim sistemi 300$ ise Anakart,işlemci ve ram ile birlikte aynı fatura'da almak koşuluyla 150$'a OEM versiyonu satın alınabiliniyor.Yani illa ki markalı bir ürün olacak değil.
Aynı faturada olması şartmı? parçaları farklı yerlerden aldıysam, oem lisans alamazmıyım?

Başka bir yerde microsoft müş. temsilcisi şöyle demiş:

1) Oem lisanslar yanlızca yeni ve marka bilgisayarlarla birlikte verilir,o bilgisayardan kaldırsanız bile bşka bir bilgisayara kurulamaz.
2)Eğer yeni bilgisayar haricinde satıldıysa,ilk hangi bilgisayara kurulum yaptıysanız o bilgisayarda kurulum yapılma zorunluluğu vardır.Yani o bilgisayardan kaldırsan bile başka bir bilgisayara kuramazsın.Kendi bilgisayarın olsa bile bu.
3)Hard disk+ram+işlemci+anakart bilgisayarın ana parçası olarak kabul edilir ve bu 4 parça aynı anda değiştirilirse bilgisayar değiştirilmiş sayılır ve lisansınız kullanılamaz.Yalnızca eski parçalarınızdan birini geriye takarak kullanabilirsiniz.Bu konuya dikkat!!

BOX/KUTU LİSANS
1)Bilgisayar harici satılır.
2)Yanlızca 1 bilgisayarda kurulma zorunluluğu vardır.
3)Eski bilgisayarınızdan kaldırırsanız,başka bir bilgisayara kurabilirsiniz.Yani yanlızca bir bilgisayarda kuruluysa başka bir bilgisayara kurulum yapmanızda herhangi bir sakınca yoktur(eskisinden kaldırırarak.)

yani fatura pek önemli değil anladığım kadarıyla??
Eski 14-06-08, 13:25 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #11 (permalink)
Cole
Silver Member
Bilgisayarım

Cole Avatar

Alıntı:
Aynı faturada olması şartmı? parçaları farklı yerlerden aldıysam, oem lisans alamazmıyım?

Başka bir yerde microsoft müş. temsilcisi şöyle demiş:

1) Oem lisanslar yanlızca yeni ve marka bilgisayarlarla birlikte verilir,o bilgisayardan kaldırsanız bile bşka bir bilgisayara kurulamaz.
2)Eğer yeni bilgisayar haricinde satıldıysa,ilk hangi bilgisayara kurulum yaptıysanız o bilgisayarda kurulum yapılma zorunluluğu vardır.Yani o bilgisayardan kaldırsan bile başka bir bilgisayara kuramazsın.Kendi bilgisayarın olsa bile bu.
3)Hard disk+ram+işlemci+anakart bilgisayarın ana parçası olarak kabul edilir ve bu 4 parça aynı anda değiştirilirse bilgisayar değiştirilmiş sayılır ve lisansınız kullanılamaz.Yalnızca eski parçalarınızdan birini geriye takarak kullanabilirsiniz.Bu konuya dikkat!!

BOX/KUTU LİSANS
1)Bilgisayar harici satılır.
2)Yanlızca 1 bilgisayarda kurulma zorunluluğu vardır.
3)Eski bilgisayarınızdan kaldırırsanız,başka bir bilgisayara kurabilirsiniz.Yani yanlızca bir bilgisayarda kuruluysa başka bir bilgisayara kurulum yapmanızda herhangi bir sakınca yoktur(eskisinden kaldırırarak.)

yani fatura pek önemli değil anladığım kadarıyla??
OEM lisanslar sadece ilk yüklendiği bilgisayar'a özgü hale gelir ve denildiği gibi başka PC'de kullanılamaz.Parçaları başka yerden,oem lisansı başka yerden alamazsın.İlla ki bu pc ana bileşenleri ile birlikte alınması lazım hatta aynı fatura da.Bugün gittin anakart işlemci vs aldın,ertesi gün gidince sana OEM lisans vermezler başıma geldi çünkü.Box lisanslar oem lisansların 2 katı fiyatıdır.Eğer ki yeni bir sistem alıyorsan en azından bi Home Premium OEM al elinde bulunsun.
Eski 14-06-08, 13:35 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #12 (permalink)
barsoy
Cool Member
Bilgisayarım

barsoy Avatar

işte sorun da o zaten yeni sistem almıyorum, şimdiki sistemimden memnunum. O yüzden 2 kat fiyat ödemek zorundayım.
Eski 14-06-08, 13:40 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #13 (permalink)
ICEEXOL
V.I.Member
Bilgisayarım

ICEEXOL Avatar

Katılım tarihi: 17.05.06
Nereden: Adana
Resimler: 79

Ben upgrade den bahsediyorum. Akademik Upgrade DVD 'si... Sözde öğrenci ve öğretmenlere verilen dvd'lerden. Kendimde kullanıyorum. Önceden lisansının olup olmaması önemli değil. Orjinal olmayan bir XP den bile yükseltme veya temiz kurulum yapabilirsiniz.
ICEEXOL çevrim dışı   Alıntı yaparak cevap ver
Eski 14-06-08, 16:06 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #14 (permalink)
diablo
Moderator
Bilgisayarım

diablo Avatar

Alıntı:
işte sorun da o zaten yeni sistem almıyorum, şimdiki sistemimden memnunum. O yüzden 2 kat fiyat ödemek zorundayım.
bu 2 kat hesabı neye göre yaptın?
Eski 14-06-08, 16:24 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #15 (permalink)
Cole
Silver Member
Bilgisayarım

Cole Avatar

Alıntı:
Diablo link'i incelermisin arkadaşın demek istediği OEM ve BOX ürünlerinin fiyatları gerçekten dediği gibi OEM ve Box arasında baya fiyat fark'ı var.
VATAN COMPUTER - Türkiye'nin Teknoloji Hiperstore'ları

Vista Ultimate 64Bit DVD 668,38 YTL
OEM Vista Ulltimate 64Bit 326,69 YTL
Eski 14-06-08, 16:28 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #16 (permalink)
barsoy
Cool Member
Bilgisayarım

barsoy Avatar

Alıntı:
#6. mesajda dediğim gibi kutulu lisansı, oem lisans fiyatının genelde 2 katı olduğundan. Gerçi ben home premium düşünüyorum ama onun da genelde oem'i satılıyor, box lisanslı bulamadım.
Eski 14-06-08, 16:47 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #17 (permalink)
RigelKent
V.I.Member
Bilgisayarım

RigelKent Avatar

Katılım tarihi: 11.04.05
Nereden: Oceans

Bence kimse OEM alıyorsun diye senden sistem faturanı talep etmez. O yüzden kolaylıkla bir OEM lisansı alabilirsin diye düşünüyorum
Eski 14-06-08, 16:50 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #18 (permalink)
Cole
Silver Member
Bilgisayarım

Cole Avatar

Alıntı:
RigelKent tarafından iletildi. Mesajı göster
Bence kimse OEM alıyorsun diye senden sistem faturanı talep etmez. O yüzden kolaylıkla bir OEM lisansı alabilirsin diye düşünüyorum
Maalesef OEM Lisans sadece yeni bir PC veya yeni alacağın bir anakart,işlemci ile birlikte aynı faturada satılıyor.Parçaları başka yerden alıp Lisans'ı da başka yerden alınamıyor.OEM ve BOX lisans arasındaki fark bu zaten...
Eski 14-06-08, 17:04 Ana Sayfa / Yeni Mesajlar / Haberler / bLOG / vIDEOLAR  #19 (permalink)
RigelKent
V.I.Member
Bilgisayarım

RigelKent Avatar

Katılım tarihi: 11.04.05
Nereden: Oceans

Alıntı:
Cole tarafından iletildi. Mesajı göster
Maalesef OEM Lisans sadece yeni bir PC veya yeni alacağın bir anakart,işlemci ile birlikte aynı faturada satılıyor.Parçaları başka yerden alıp Lisans'ı da başka yerden alınamıyor.OEM ve BOX lisans arasındaki fark bu zaten...
Evet haklısınız aslında teorik olarak OEM ve Kutulu ürünler arasındaki fark bu. Az önce sadece meraktan bir online alışveriş sitesinde Windows Vista Premium 32 Bit OEM ürünün satın almak için sepete ekledim ve sipariş onayı kısmına kadar sorunsuz bir şekilde geldim. Yani siparişi onayla dediğimde bu ürün adresime lisans anahtarı ile birlikte gönderilecek Buradan çıkardığım sonuç biraz muallak bir lisans sistemi bu OEM
RigelKent çevrim dışı