Servis Problemi Sony beceremedi Şenol Usta halletti
Sürekli, "Korsan tamircilere kanmayın, yetkili servisten şaşmayın" diye telkinde bulunduğum için, bir gün özür dileyeceğim hiç aklıma gelmezdi.
Ne var ki, yaptığım bu uyarıdan dolayı tüm tüketicilerden özür diliyorum. 15 yıldır Hürriyet’te tüketicilerin sorunlarıyla ilgilenen biri olarak meğer ben yanılmışım. Bu düşüncem, dünya devleri arasında yer alan Sony gibi bazı markalar için geçerli değilmiş. Şimdi isterseniz, neden böyle bir sonuca vardığımı anlatayım.
Şubat ayında yurtdışından dönerken karne hediyesi olarak oğluma aldığım Sony'nin PlayStation 3 oyun konsolu, yaz tatiliyle birlikte bir anda oyunları çalıştırmaz oldu. Bunun üzerine cihazın tamir edilmesi için doğal olarak hemen Sony Türkiye'yi aradım. Beni yetkili bir servise yönlendirmelerini istedim. İlk önce Göztepe Yetkili Servisi devreye girdi. Ancak, servis sorumlusu yurtdışından alınan cihazları tamir etmediklerini söyledi. Dünyanın dört bir yanına yayılmış, uluslararası garanti uygulamalarının öncülüğünü yapmış, dünya markası olmuş bir kuruluşun Türkiye'de, Tüketici Yasası'na ve yoğun rekabet ortamına rağmen böyle bir uygulamada bulunabileceğini düşünmediğim için Sony Türkiye'yi yeniden aradım. Bu kez beni Beşiktaş Yetkili Servisi'ne yönlendirdiler. Buraya kadar gerek Sony Türkiye, gerekse Beşiktaş Servisi'nin yakın ilgi gösterdiğini, göndermeyi beklemeden, cihazı hemen adresimden aldıklarını belirtmek isterim. Ancak aradan 20 gün geçmesine, oğlumun "Neredeyse tatil bitti, PS3'üm gelemedi" şikayetlerine rağmen, cihaz bir türlü tamir edilip gönderilemedi. Sonunda, yurtdışında satılan Sony PlayStation 3'lerle Türkiye'dekiler arasında yazılım farklılığı bulunduğu, bu nedenle de tamirinin yapılamadığı yanıtı geldi.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de satışı yaygın olan bu oyun konsolunun, ana firma tarafından tamir edilememesi oldukça ilginç. Çünkü bir cihazın yurtdışından ithal edilip satılabilmesi için ilk önce servis ağının oluşturulması, bu servislerde çalışanların cihazla ilgili eğitimden geçirilmesi ve herhangi bir arızada müşterinin sorun yaşamaması için yedek parça stoğunu bulundurması gerekiyor. Bu da, ya yetkili servislerin cihazı tamir etmeyi bilmediği ya da stoklarda gerekli yedek parçayı bulundurmadığı anlamına geliyor.
Her neyse, ana firma tamir edemeyince, bana Türkiye'de 1100-1300 YTL arasında satılan bu PS3 oyun konsolunu ya çöpe atmak ya da korsan tamircilerden medet ummak kalıyordu. Ben de çöpe atmadan önce google'da bir tarama yapayım dedim. Cihazı, İnternet’te ilk gözüme çarpan Perpa'nın 13'üncü katındaki Şema Bilgisayar'a götürdüm. Şenol Usta, Sony Türkiye'nin 20 günde tamir edemeyerek, geri gönderdiği PlayStation 3'ü, 20 saat içinde onardı ve teslim etti. Üstelik, cihazdaki bu sorun da yazılımdan değil, optik gözden kaynaklanıyormuş. Sadece optik göz değiştirilerek, sorun giderilmiş. Bir tüketici olarak gerek Sony, gerekse bu tür cihazların Türkiye'de satışına izin veren Sanayi Bakanlığı'nın yetkililerine sesleniyor ve "Sony, böyle bir uygulamayı Türkiye'nin dışında başka herhangi bir ülkede yapabilir miydi?" diye soruyorum. Şimdi, verecekleri yanıtı merakla bekliyorum.
ALINTI
En son DeeJaY_gT tarafından düzenlendi: 20-08-08 saat 17:33 |