Memristor, mimariyi değiştirecek

HWMNews

PerÅŸembe
21 AÄŸustos 2008
Font
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Ana Sayfa Donanım Genel Memristor, mimariyi değiştirecek

Memristor, mimariyi deÄŸiÅŸtirecek

ePosta Yazdır PDF



Günümüzde kullanılan tekniklerle oluşturulan yonga mimarilerinde boy olarak neredeyse sınıra yaklaşıldı. Ancak, memristor adı verilen yeni tasarım çok daha ufak oluşu sayesinde özellikle sıkışık yapıdaki bilgisayarlarda çok işe yarayacak.

Memristor nedir?

Memristor aslında hafıza özellikleri barındıran elektriksel bir direnç. Yapısı sayesinde mantıksal devreler ve programlanabilir yongalar sınıfında getireceği yenilikle özelleştirilmiş devreler, dolayısıyla yonga ve kartlar üretilmesine olanak sağlayacak.

Daha anlaşılır ifadelerle memristor'ler, bildiğimiz geleneksel yongaların kullandığı ikili sistemdeki (1 ve 0'lar) değerlerden fazlasını barındırabilecekler. Böylelikle nano teknoloji başta olmak üzere insan vücudundaki biyolojik sinapslar gibi fonksiyonlarda kullanılıp yapay zeka uygulamalarının veya konuşmaları ayırt eden makinelerin daha ideal sonuçlar vermesine yardımcı olacak.

Memristor bugün IBM ve Intel gibi üreticiler tarafından kullanılan faz değişimine dayalı solid state depolama mantığından daha farklı bir yaklaşıma sahip. Faz değişimi sisteminde, sıcaklığın sayesinde cam benzeri materyallerin şekilsizken kristal formuna çevrilip tekrar geri dönüşümüne dayalı bir sistem var. Ancak bu aradaki geçiş işlemleri Hewlett Packard bilim adamlarına göre hem daha yavaş, hem de daha fazla güç tüketiliyor.

 


 

4 nanometreye kadar düşülebilir

Hewlett Packard laboratuvarlarında memristor ile çalışan prototip bir devre de üretildi. Üretilen devre 15 nanometrelik memristor kullanıyor. Araştırmanın sonuna gelindiğinde bunun 4 nanometreye kadar düşebileceği de ifade ediliyor. Daha net ifadelerle bugünün yarıiletkenleri 45 nanometrede çalışıyor ve tahminlere göre bu mimaride yapılacak en düşük üretim 20 nanometre seviyesinde sonlanacak.

İlk olarak 1971'de ortaya atılan memristor fikri, California Üniversitesi'nden elektrik mühendisi Leon Chua tarafından dile getirilmiş ancak üzerinde bir araştırma yapılmamıştı. Bu nedenle fikrin sahibi olmasına rağmen Chua herhangi bir patent alamadı. Hewlett Packard bilim adamları ise çalışan prototip üzerinden bu patenti üzerlerine aldılar bile.

Araştırmacılar bu yongaların bilgisayarlara çok daha hızlıca uyarlanabileceği üzerine farklı görüşler besliyorlar. Ancak bu teknolojinin yaygınlaşması ve günlük uygulamalara uyarlanmasının ne kadar süre alacağı ise şimdilik belirsiz.

feed1 Yorumlar
lazarus
May 03, 2008
88.244.46.250

alien beynine mi, kazak orgusune mi benziyor pek karar veremedim.


Yorum Yaz
 
 
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
küçült | büyült
 

security image
Yukarıda gördüğünüz karakterleri yazın


busy

Bu haberden daha yeni olan haberler:
Bu haberden daha eski olan haberler:

Son Güncelleme ( PerÅŸembe, 01 Mayıs 2008 23:09 )  

Popüler Videolar:

hARDWAREMANIA fORUM

Google
Web
HWM News'de Ara.

Ziyaret Edilmeli!

hARDWAREMANIA.com
Güncel Donanım ve Teknoloji İncelemeleri.
HWM fORUM
Donanım forumları ve fazlası.
AUDIOPHILEMANIA
Hi-Fi tutkunlarının tek adresi.

Online

Åžuanda 56 konuk Ã§evrimiçi